Vijesti iz F1

Vijesti iz F1

Član
COULTHARD PRIVREMENI REZERVNI VOZAČ

Iako se povukao krajem prošle sezone, David Coulthard bi i ove godine mogao nastupiti na F1 utrci.

Prema saznanjima britanskog tjednika Autosport, Red Bull Racing je kao svojeg rezervnog vozača namjeravao odabrati Brendona Hartleya, no kako Novozelanđaninu još uvijek nije odobrena superlicenca, momčad je odlučila zadržati Coultharda u pripravi dok se ne riješi papirologija.

Austrijska momčad očekuje kako će se pitanje Hartleyjeve superlicence riješiti unutar nekoliko tjedana.

sezonske zarade vozača

1. Hamilton 25 miliona Eura ( plata + sponzori, reklame...)
2. Räikkönen 24
3. Alonso 20
4. Massa 16
5. Kubica 10
6. Button 9
7. Heidfeld 8
8. Rosberg 7,5
9. Trulli 7
10. Kovalainen 6

......
20 Sutil 1,25
 
Član
BMW: Heidfeld koristi KERS u Melburnu

BMW vozač Nick Heidfeld će sledećeg vikenda u Melburnu započeti sezonu sa sistemom za obnavljanje kimetičke energije KERS. Njegov timski kolega Robert Kubica će voziti bolid koji nije opremljen ovm sistemom.


Opširnije...

Hamilton razmišlja da napusti McLaren?

Britanski mediji su protumačili komentare svjetskog šampiona Lewisa Hamiltona kao da razmišlja da napusti McLaren. Lewis je u Melburnu izjavio da će čak i osvajanje poena na Albert Parku biti problem.

Opširnije...
 
Početnik
nigdje mu nece bit ko u mercedesu,a cudni su mu ovi komentari ako su tacni.

mada je on sklon lupetanju gluposti,al uskoro ce mo vidjet sve.:icon_rolleyes:
 
Član
on je u mercedesu dozivotno (dok bude imo sta da da) nista on ne moze dok Ron Dennis to ne pozeli
 
Hamilton ostaje u MM-u 100% , cak je i izjavio da nema bolid dovoljno dobar za pobjedu ali ce da da sve od sebe da starta iz prvog reda i pokusa pobjediti
 
Početnik
pa to ce svi htjet.prvi startni red,

i ovo su sve sama nagadjanja i spekulacije,ja im nista nevjerujem,to je vrlo lako moze bit taktika neka.

Renault skresao plaće

Globalna financijska kriza odražava se i u Formuli 1, a Renaultovi vozači Fernando Alonso i Nelson Piquet prvi su pristali na značajno smanjenje plaća u 2009. godini. Francuska momčad skresala je plaće 50-ak svojih djelatnika, a među prvima na red došli su Alonso i Piquet čija su primanja sasvim sigurno značajno opterećivala godišnji budžet.



Flavio Briatore otkrio je da su se vrlo brzo dogovorili i da nije bilo klasičnog povuci – potegni: "Rekao sam im da bi smanjenje bilo prikladno, a oni shvaćaju situaciju i vrlo brzo postigli smo dogovor." U ovom trenutku nagađa se kolika su doista ta kresanja plaća.

Prema nekim informacijama 27-godišnji Alonso bio je jedan od najskupljih F1 vozača s godišnjim prihodima od oko 13 milijuna eura, a prema novom ugovoru primati će 8,5 milijuna eura. S druge pak strane, Nelson Piquet bio je "sirotinja" i u prošloj sezoni, a u 2009. trebao bi zaraditi svega 270.000 eura.

Na pragu "povijesne" sezone

Sezona koja će započeti za manje od jednog dana mogla bi biti jedna od najzanimljivijih i najneizvjesnijih u dugogodišnjoj povijesti Svjetskog prvenstva Formule 1. Svi favoriti iz prošle sezone, svi Kimiji i Lewisi mogli bi u Australiji, na prvoj ovogodišnjoj utrci, pasti u drugi plan i posustati pred gotovo nezamislivim konkurentom - Brawnom GP. Naime, čak su i upućeniji u zbivanja u Formuli 1 ostali doslovno zabezeknuti kada su Brawnovi vozači, prošlogodišnji superautsajderi Jenson Button i Rubens Barrichello, počeli nizati najbolja vremena na treninzima. I to ne na jednom treningu, već na više njih. Momčad koja je donedavno bila na rubu propasti nakon Hondinog povlačenja iz F1 biznisa, uskrsnula je iz vlastitog pepela i izgleda spremnom ne samo za nastupe već i za pobjede. Čini se da je prošlogodišnji rad na bolidu za predstojeću sezonu bio vrlo temeljit, a Brawnove uspjehe svaki pravi zaljubljenik u Formulu 1 iskreno priželjkuje. Štoviše, iskreno se nadamo da će se barem uključiti u borbu za gornju polovicu pozicija koje nose bodove.



Pomalo smiješna je pritom pomisao da bi se lako moglo dogoditi da Hondina bivša ekipa ove godine bude među najboljiim momčadima. Ne smiješna zbog toga što Brawnovci nisu sposobni za takvo što, već smiješna jer bi se Hondini gazde mogli naći u situaciji da žale zbog odluke koja je njihovu kompaniju isključila iz Formule 1 na pragu potencijalno vrhunske sezone.

Ipak, koliko god sjajni bili rezultati Brawna GP titule glavnih favorita ipak će ponijeti momčadi koje su tradicionalno u vrhu u proteklih nekoliko sezona. Tako se bez sumnje najviše očekuje od McLarena i Ferrarija, premda su obje momčadi tijekom zimskih priprema imale dosta problema s formom i brzinom. McLarenovci su pritom imali najviše poteškoća, toliko da su ih mnogi već svrstali u drugu ligu. Srebrne strijele su u međuvremenu, navodno, otklonile najveći dio problema s aerodinamikom i vjeruju da će na prvoj utrci ispuniti očekivanja.

Ferrarijevci su, pak, uobičajeno spremni za nove izazove. Večih drama, preokreta ili problema nije bilo. Da nije bilo Brawnovaca Ferrariji bi bili u vrhu većine zimskih treninga. Kimi Raikkonen i Felipe Massa nemaju što skrivati, jedini cilj obojice je titula, a bit će zanimljivo vidjeti je li Kimi nakon prošlogodišnje sezone uspio vratiti dio motivacije za aktivniju borbu ne samo protiv konkurenata već i protiv nesuđenog prošlogodišnjeg prvaka i momčadskog kolege Felipea Masse.

Glavna novost ove sezone, osim brojnih tehničkih pojedinosti, je povratak slikova te početak primjene KERS sustava. I dok će slikove koristiti svi za KERS su se, barem na početku sezone odlučili tek neki. Sustav je to koji i dalje pokazuje dosta problema s pouzdanošću, no ako bude radio kako treba momčadima koje ga odluče koristiti mogao bi pružiti solidnu prednost.

Naposlijetku, staza u Australiji po mnogima je jedna od najboljih za početak nove sezone. Aktualni prvak Lewis Hamilton rekao je da uživa na toj utrci, u lijepom vremenu, gostoljubivim domaćinima i raspoloženim konkurentima koji što prije žele ponovo sjesti u bolide. Nema razloga da tako ne bude i ove godine. Uz sve spomenuto ova sezona mogla bi biti jedna od najznačajnijih u povijesti Formule 1, a što je posebno važno ima li se na umu činjenica da u F1 sve i ne funkcionira baš najbolje. Prijetnje bojkotima utrka, najavljeni protesti protiv pojedinih ekipa i slične pikanterije već su počele puniti novinske stupce. Vjerujemo i nadamo se da će ih ubrzo zamijeniti vijesti o pobjedama i borbama na stazi. Neka igre počnu!

Coulthardov "comeback"

David Coulthard vraća se iz vozačke mirovine i u narednih par utrka bit će Red Bullov rezervni vozač. Škotski veteran nakon što se na kraju prošle sezone oprostio od najluđeg oktanskog cirkusa, iznenađujuće se vraća na poziciju rezervnog vozača u Red Bullu, a u slučaju potrebe ponovno će se naći na startu utrke.



U Red Bull Racingu nadali su se da će "potpisati" Brendona Hartleya kao rezervnog vozača, no mladi Novozelanđanin još uvijek nije dobio superlicencu koja je uvjet da bi sjeo u F1 bolid. Iako se u momčadi nadaju da će srediti papirologiju u narednih par tjedana, Coulthard je pozvan upomoć i postoji šansa da ga ponovno vidimo u utrci Formule 1.

Inače, David trenutno u Red Bull Racingu obnaša dužnost svojevrsnog mentora i savjetnika, nešto poput Michaela Schumachera u Ferrariju.
 
Početnik
Massa: "Formula 1 je u rasulu"

Uoči nove sezone većina vozača suglasna je u želji da utrke što prije započnu, ali istovremeno dijele i zajednički stav da je cijeli sport u vrlo teškoj situaciji i to ponajviše zbog FIA-ine neodlučnosti u uvođenju novih pravila. Jedan od vozača koji su odlučili konkretnije progovoriti o problemima koji pritišću Formulu 1 je i prošlogodišnji viceprvak Felipe Massa.



"Nezadovoljan sam trenutnom situacijom u Formuli 1. Iz tjedna u tjedan pravila se mijenjaju. Trebamo stalne propise i stabilno vodstvo, jer trenutno situacija djeluje prilično neozbiljno. Meni osobno prvi prijedlog o povećanju bodovne razlike između pobjednika i drugoplasiranog činio se najboljim. Međutim, FIA je ubrzo taj prijedlog poništila i donijela vlastiti u kojem bi o nositelju naslova odlučivao broj pobjeda u sezoni. FIA-in prijedlog unio je totalno rasulo u Formulu 1, nitko ga nije podržavao, krenula su ismijavanja po medijima i svi smo izgubili na kredibilitetu. Slažem se da je pobjedu potrebno dodatno vrednovati, ali kroz bodove, a ne puko prebrojavanje pobjeda. Zamislite momčad u kojoj jedan vozač pobijedi na tri utrke. Drugi vozač te momčadi ne bi više imao šanse jer bi ekipa punu podršku pružala samo vozaču koji je pobjedama 'izborio' status broja 1 u samom timu. Koliko se sjećam davno smo odlučili da je loše imati prve i druge vozače u momčadima", kaže Felipe.

Da je FIA-in sistem prebrojavanja pobjeda doista apsurdan dokazuje i primjer po kojem bi vozač s šest pobjeda i odustajanjima na preostalim utrkama osvojio titulu Prvaka ispred vozača s pet pobjeda i plasmanima na pobjedničko postolje na preostalim utrkama.
 
Član
atko66 je napisao(la):
26 bolida na F1 gridu 2010

26 bolida će biti na gridu (startno-ciljni pravac) sljedeće sezone i sistem medalja će odlučiti ko će biti šampion.

Opširnije...

Evo još malo u vezi ova nova 3 tima slijedeće godine:

Veliki šef Formule 1, Bernie Ecclestone, je rekao kako će iduće godine u natjecanje ući tri nova tima te ćemo na stazi gledati 26 bolida. Ako se to dogodi Formula 1 trebala bi postati još zanimljivija, s više borbi u sredini poretka. Uz to, Bernie, veliki zagovaratelj „pravila pobjeda“, kaže kako će se iduće sezone uvesti i medalje za najbolje. „Imati ćemo 26 bolida slijedeće sezone, mnogi su već potvrdili sudjelovanje“, izjavio je Bernie i nadovezao se na odluku kojom je FIA odgodila primjenu pravila pobjednika: „Ja sam u potpunosti za to pravilo. Kada, primjerice, gledate atletiku, utrku na 100 metara, onda gledate u vodećeg, pobjednika, ne u drugoga.“ Kazao je i kako klasičan sustav bodovanja ne stimulira favorite na pobjedu, osvrnuvši se na Hamiltona prošle sezone: „ Lewis je na nekoliko prošlogodišnjih utrka bio drugi, a mogao ih je lako dobiti. No, nije se trudio jer mu je drugo mjesto, bez rizika, osiguravalo važne bodove“.
 
Početnik
Rosberg najbrži na treninzima

Da će nova sezona Formule 1 biti prepuna iznenađenja potvrđuju slobodni treninzi na kojima blista Nico Rosberg. Na jutrošnja dva održana slobodna treninga uvjerljivo najbrži bio je Williams-Toyotin vozač Nico Rosberg, a i njegov kolega Kazuki Nakajima pokazao je iznimnu brzinu.



Već na prvom treningu Rosberg je potukao Hamiltonovo prošlogodišnje kvalifikacijsko vrijeme, dok je na drugom treningu skinuo dodatnih 7 desetinki. Također, odličan je bio i Brawnov dvojac, baš kao i vozači Toyote; sve odreda momčadi za koje se sumnja da koriste nedozvoljene aerodinamičke dodatke.

S druge pak strane momčadi za koje se uoči sezone smatralo da će i dalje biti favoriti poprilično su u "banani". Massa i Raikkonen ostvarili su deseto, odnosno jedanaesto vrijeme, dok se McLarenov dvojac plasirao na katastrofalno 17. i 18. mjesto.Neka igre počnu...

sta reci,osim covjek da ne povjeruje...

izgleda da ce stvarno sezona biti zanimljiva..:icon_rolleyes:
 
Član
Rosberg najbrži na treninzima
Da će nova sezona Formule 1 biti prepuna iznenađenja potvrđuju slobodni treninzi na kojima blista Nico Rosberg. Na jutrošnja dva održana slobodna treninga uvjerljivo najbrži bio je Williams-Toyotin vozač Nico Rosberg, a i njegov kolega Kazuki Nakajima pokazao je iznimnu brzinu.



Već na prvom treningu Rosberg je potukao Hamiltonovo prošlogodišnje kvalifikacijsko vrijeme, dok je na drugom treningu skinuo dodatnih 7 desetinki. Također, odličan je bio i Brawnov dvojac, baš kao i vozači Toyote; sve odreda momčadi za koje se sumnja da koriste nedozvoljene aerodinamičke dodatke.

S druge pak strane momčadi za koje se uoči sezone smatralo da će i dalje biti favoriti poprilično su u "banani". Massa i Raikkonen ostvarili su deseto, odnosno jedanaesto vrijeme, dok se McLarenov dvojac plasirao na katastrofalno 17. i 18. mjesto.Neka igre počnu...

Rezultati drugog slobodnog treninga:
27rosv.jpg

1. Rosberg Williams-Toyota (B) 1:26.053
2. Barrichello Brawn-Mercedes (B) 1:26.157 + 0.104
3. Trulli Toyota (B) 1:26.350 + 0.297
4. Webber Red Bull-Renault (B) 1:26.370 + 0.317
5. Button Brawn-Mercedes (B) 1:26.374 + 0.321
6. Glock Toyota (B) 1:26.443 + 0.390
7. Nakajima Williams-Toyota (B) 1:26.560 + 0.507
8. Vettel Red Bull-Renault (B) 1:26.740 + 0.687
9. Sutil Force India-Mercedes (B) 1:27.040 + 0.987
10. Massa Ferrari (B) 1:27.064 + 1.011
11. Raikkonen Ferrari (B) 1:27.204 + 1.151
12. Alonso Renault (B) 1:27.232 + 1.179
13. Fisichella Force India-Mercedes (B) 1:27.282 + 1.229
14. Heidfeld BMW-Sauber (B) 1:27.317 + 1.264
15. Kubica BMW-Sauber (B) 1:27.398 + 1.345
16. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) 1:27.479 + 1.426
17. Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 1:27.802 + 1.749
18. Hamilton McLaren-Mercedes (B) 1:27.813 + 1.760
19. Piquet Renault (B) 1:27.828 + 1.775
20. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) 1:28.076 + 2.023
 
Početnik
Tri nove momčadi slijedeće sezone?

Bernie Ecclestone tvrdi da će od naredne godine u Formuli 1 nastupati čak tri nove momčadi te da će se na startu sezone na rešetci naći 26 bolida. Uz to, kontroverzni sustav bodovanja u stilu Olimpijskih medalja kreće slijedeće godine, bez obzira na stav momčadi po tom pitanju. S obzirom na FIA-ine nove mjere u cilju kresanja troškova, Ecclestone tvrdi da je sve spremno za ulazak tri nove momčadi u svijet Formule 1 te da su njihovi predstavnici i službeno mu potvrdili da pristižu 2009. godine.



Jedna od momčadi već je poznata, a riječ je o američkom USF1, odnosno USGPE timu, dok se za drugog predstavnika nagađa da se radi o Davidu Richardsu i njegovom Prodrive koncernu. Treća momčad potpuna je nepoznanica, a neke naznake govore da bi mogla pristići iz britanske Formule 3 ili pak GP2 prvenstva. Ujedno, aktualni sustav bodovanja definitivno odlazi u prošlost. Iako je glasnogovornik FIA-e nedavno izjavio da se krovna automobilistička organizacija po tom pitanju mora posavjetovati s momčadima, Ecclestone je to demantirao.

"Nema potrebe razgovarati o tome (medaljama). Ukoliko su pravila poznata prije nego što započnu pripreme, onda će tako i biti. Ako pogledate atletičare na 100 metara nikog ne zanima tko je bio drugi, već svi gledaju pobjednika. Ideja je da natjeramo vozače da u svakoj utrci idu na pobjedu, a ne da budu drugi ili treći i samo skupljaju bodove."
 
Član
Hamilton: "Bit će teško u Maleziji"

Aktualni Svjetski prvak Lewis Hamilton ne zanosi se lažnim iluzijama i realno gleda na svoj plasman na pobjedničko postolje na prvoj ovogodišnjoj utrci. Hamilton se, naime, bronce dokopao tek zahvaljujući brojnim odustajanjima i kazni koju je zaradio Jarno Trulli, jer McLarenov ovogodišnji bolid sasvim sigurno nije u stanju konkurirati za podij.

"Ne smijemo se zanositi uspjehom koji smo ostvarili u Australiji. Iako je to bila fantastična utrka naš je bolid i dalje u zaostatku i svi smo svjesni činjenice da ne možemo računati na nove podije na narednim utrkama. Štoviše, već sljedeća utrka u Maleziji bit će vrlo teška za nas. Staza je brza i tehnički zahtjevna i iziskuje odličan paket mehaničkog i aerodinamičkog 'gripa'. Upravo u takvim uvjetima mogli bi doći do izražaja najveći nedostaci koji muče naš bolid, ali vjerujem da će se naporan rad svih u momčadi, posebno stručnjaka u tvornici, naposlijetku isplatiti", kaže Britanac.
 
Član
Hamilton navodno razočaran Formulom 1?


Protekli vikend nije protekao samo u znaku malezijske utrke, jer se prije njenog početka temperatura u McLarenovom boksu ponovo podigla i to oko navodnog razgovora Lewisa Hamiltona i Maxa Mosleyja. Britanski Sunday Times tvrdi da su Max i Lewis razmijenili dojmove o situaciji u kojoj se mladi McLarenov vozač našao u Australiji, gdje je, po svemu sudeći, od strane momčadi "prisiljen" na laganje dužnosnicima FIA-e i sucima. Tijekom navodnog razgovora Hamilton je Mosleyju izrazio svoje stavove glede cijele situacije, pritom se posebno osvrnuvši na činjenicu da se u Melbourneu ponašao u skladu s uputama viših dužnosnika svoje momčadi. Lewis je Maxu još jednom ponovio kako nije imao nikakve namjere lagati, što dokazuje i njegova izjava novinarima neposredno nakon utrke.


Sunday Times nadalje tvrdi kako Hamilton nije ostao tek na izrazima nezadovoljstva već je otvorio i mogućnost odlaska iz Formule 1 ukoliko se nastavi sustavno i neosnovano blaćenje njegovog ugleda. Mosley je Hamiltonu savjetovao da još jednom razmisli želi li zaista napustiti F1, a vjeruje se da je upravo šef FIA-e Lewisu dopustio da službenu tiskovnu konferenciju "zlorabi" za osobno obraćanje medijima i iznošenje svog viđenja događaja na australskoj utrci.

U McLarenovom boksu, pak, tvrde da do razgovora Hamiltona i Mosleyja nije došlo. Šef ekipe Martin Whitmarsh pritom se pozivao na informacije koje je dobio od Lewisovog oca Anthonyja, a koji tvrdi kako su priče o razgovoru izmišljene. Nadalje, Whitmarsh tvrdi da je tijekom vikenda u više navrata razgovarao s mlađim i starijim Hamiltonom te da nije stekao dojam da Lewisovo nezadovoljstvo seže tako daleko da razmišlja o odlasku ne samo iz McLarena već i iz Formule 1.

Na sreću po Hamiltona utrku u Maleziji odradio je bez incidenata, vjerovali ili ne. Kako će se, pak, rasplesti priča oko australske utrke pokazat će vrijeme.




Odgovorni GP Malaysia u Ecclestone ragovaraju o promjeni startvremena u sliedećoj sezoni ,najvjerovatnije start će se pomjeriti unazad tako da će opet za nas biti u jutarnim satima
 
Početnik
mogu samo reci da Hamiltonu trenutno nije lako,i razumijem ga,on je samo zrtveno jagnje Meklarena

nije bilo pitanje hocel mercedes napravit neko sranje, nego kad ce se saznat nesto,

i sad se ovo slomilo po Hamiltonu..

Mada mislim da opet lupeta sto se tice odlaska iz F1.
 
Top