Alonso umanjuje značaj svoje startne pozicije
Fernando Alonso će u sutrašnju utrku krenuti s 19. startnog mjesta, dok je njegov momčadski kolega Felipe Massa još niže u poretku.
Ferrarijeva strateška pogreška
Fernando Alonso je izjavio da njegova startna pozicija neće biti presudna na sutrašnjoj Velikoj nagradi Malezije budući da očekuje kaotičnu utrku.
Alonso je, baš kao i njegov momčadski kolega Felipe Massa, eliminiran u prvom kvalifikacijskom segmentu, što je posljedica Ferrarijeve strateške pogreške i odluke da vozače na stazu pošalje tek za posljednjih sedam minuta.
Alonso će u sutrašnju utrku tako krenuti s 19., a Massa s 21. pozicije.
"Imali smo vremensku prognozu prema kojoj kiša u Q1 više nije trebala padati pa smo pričekali nekoliko minuta, vjerujući da će se staza osušiti. No, kiša je ponovno počela padati i nitko više nije mogao popraviti svoje vrijeme. Tako smo ispali," izjavio je Alonso nakon kvalifikacija.
"Sva sreća da se utrka vozi sutra, a ne danas. Na utrci će se puno toga dogoditi, tako da će startna pozicija postati tek anegdota."
Alonso očekuje kišu, ali joj se ne veseli
Alonso je rekao i da za sutra ponovno očekuje veliku kišu.
"S obzirom da je termin utrke baš kad ovdje pada kiša, sutrašnja utrka će biti prepuna promjena. Morat ćemo dati sve od sebe i pokušati nadoknaditi što više pozicija," najavio je.
No, priznao je da bi ipak više volio suhu utrku.
"Nikad ne navijam za kišu jer to nije ono što svi žele vidjeti. Kada pada kiša, na stazi se događaju čudne stvari, a zabava se pretvori u lutriju," pojasnio je.
McLarenovi vozači žale zbog pogrešne odluke
Baš kao i Ferrari, McLaren je također donio pogrešnu stratešku odluku na današnjim kvalifikacijama što je skupo stajalo njihove vozače.
Hamilton obećao da će sutra voziti srcem
McLarenovi vozači, Lewis Hamilton i Jenson Button su požalili zbog grešaka koje su napravili tijekom današnjih kvalifikacija za VN Malezije.
Njih dvojica su, baš kao i Ferrarijev tandem, čekala poboljšanje vremenskih uvjeta, no situacija na stazi se razvijala potpuno suprotno od njihovih očekivanja.
Prvom kvalifikacijskom segmentu su se pridružili tek u sedmoj minuti, kada su se uvjeti na stazi značajno pogoršali.
"Mislim da smo krenuli malo prekasno, ali imali smo slična vremena kao i sve druge vodeće momčadi. Jednostavno, nismo bili sretne ruke," izjavio je Lewis Hamilton.
"Ovo je jedna od onih situacija. Bili smo najbrži od početka vikenda, ali onda nismo imali sreće i više ništa ne možete. Te loše sreće se sutra moramo nekako riješiti, ali sutra na utrci ću ponovno voziti srcem."
Hamilton će u sutrašnju utrku krenuti s 20. startne pozicije, dok je njegov momčadski kolega Jenson Button nešto bolje pozicioniran, na 17. mjestu.
Button razočaran
"Pogrešno smo pročitali situaciju," rekao je Button. "Mislili smo da više neće biti kiše pa smo čekali, što je očigledno bila pogreška."
"Moj prvi krug na intermedijima je bio dobar. Bilo je puno vode na stazi, ali dobro sam se osjećao. Bilo je puno aquaplaninga s kojim ništa ne možete. Zapeo sam u pijesku. Nadam se da nisamništa oštetio jer mi je motor dugo radio dok sam se pokušavao izvući, ali nisam uspio."
"Vrlo sam razočaran i ovo su bile čudne kvalifikacije," dodao je.
Utjeha za Buttona je i nešto slabija startna pozicija Lewisa Hamiltona, kao i dvojice Ferrarijevih vozača koji kreću s 19. i 21. mjesta.
"Dok sam se vraćao u garažu, očajno sam se osjećao zbog izlaska u pijesak, ali startat ću ispred svojih suparnika u prvenstvu. Mislim da je to najbolji način kako da pazim za njih. Ali, krećem iza svih drugih suparnika, što je teško. Donijeli smo pogrešnu odluku i platili smo. Nadam se da se sutra možemo iskupiti," zaključio je.