uvoz auta iz bih u Njemacku

machi89

Član
09.10.2019
3
0
1
31
Sarajevo
Pozdrav

zaposlen sam i zivim u Njemackoj. Planiram da auto prevedem na njemacke tablice, trenutno je auto u BiH, ovdje sam se raspitao i isao na razgovor, i sve mi je jasno sem oko carine, mogu da ga uvezem bez carine i poreza, ali su mi u carini rekli da moram da pri ulasku u EU oformim T1 formular, tj da uzmem speditersku firmu i da mi zavrsi tu papirologiju, to je kao osiguranje da ce auto doci do zemlje do koje ides. Ono iznosi 10% plus pdv zemlje u koju ulazis. U mom slucaju bi bila Madjarska. A kada predjem granicu i udjem u NJemacku, oni ce elektronski obavjestiti carinu Madjarske da je auto uslo i da mi refundiraju novac.
Auto je registrovano u Bih, nije odjavljeno i sl.

Ono sto mene buni - jel iko to od vas radio? Jel ima neko iskustva u ovome, ostali dokumenti za registraciju auta su mi jasni i nisu komplikovani, samo ovo oko T1 me strasno buni... Jos sam u frci sa vremenom jer bih za koju nedelju trebao da krenem za Njemacku sa kolima. Dobio sam potvrdu da cim imas zaposlenje da dobijas i prebivaliste i time se auto mora odmah registrovati na njemacke tablice.


Hvala
 

IvanVR6

Član
17.09.2009
338
63
28
28
Široki Brijeg
Auto
Golf 4 TDI Golf 4 GTI 20 Jahre edition
Vidi jos sta sa typenscheinom tj originalnom knjigom od auta. Meni je nisu dali kao ne mogu je dati nije po zakonu, a to mi je trebalo za auto da moze ici u Njemacku i u druge zemlje. Mislim da bez toga ne mozes auto izvesti tamo al opet provjeri tocno.