uvoz auta iz bih u Njemacku

uvoz auta iz bih u Njemacku

Član
Pozdrav

zaposlen sam i zivim u Njemackoj. Planiram da auto prevedem na njemacke tablice, trenutno je auto u BiH, ovdje sam se raspitao i isao na razgovor, i sve mi je jasno sem oko carine, mogu da ga uvezem bez carine i poreza, ali su mi u carini rekli da moram da pri ulasku u EU oformim T1 formular, tj da uzmem speditersku firmu i da mi zavrsi tu papirologiju, to je kao osiguranje da ce auto doci do zemlje do koje ides. Ono iznosi 10% plus pdv zemlje u koju ulazis. U mom slucaju bi bila Madjarska. A kada predjem granicu i udjem u NJemacku, oni ce elektronski obavjestiti carinu Madjarske da je auto uslo i da mi refundiraju novac.
Auto je registrovano u Bih, nije odjavljeno i sl.

Ono sto mene buni - jel iko to od vas radio? Jel ima neko iskustva u ovome, ostali dokumenti za registraciju auta su mi jasni i nisu komplikovani, samo ovo oko T1 me strasno buni... Jos sam u frci sa vremenom jer bih za koju nedelju trebao da krenem za Njemacku sa kolima. Dobio sam potvrdu da cim imas zaposlenje da dobijas i prebivaliste i time se auto mora odmah registrovati na njemacke tablice.


Hvala
 
Član
Vidi jos sta sa typenscheinom tj originalnom knjigom od auta. Meni je nisu dali kao ne mogu je dati nije po zakonu, a to mi je trebalo za auto da moze ici u Njemacku i u druge zemlje. Mislim da bez toga ne mozes auto izvesti tamo al opet provjeri tocno.
 
Top