Član
naime prije dva dana na autoputu mi se desi problem jedan, pocne mi naglo rast temperatura i na retrovizoru vidim plavi se dim iza mene...stanem sto prije u zaustavnu traku, dignem haubu i iznenadjenje...crijevo koje vodi vodu od hladnjaka prema pumpi puklo polovicom duzine i sva voda i antifriz se razletili po motoru...dodje MAK (madjarski autoklub) pomoc na cesti zamjene crijevo naspemo vodu i zaboravimo ozracit, krenem pocne temperatura opet rast stanem...vode nema, ponovo dospemo i krenem dalje...vozim skoro 300km i opet prasak i temperatura poce rast...dignem haubu voda se razletila ali ovaj put iza motora...vec sam halalio vodenu pumpu...nisam imo vode, austrijsku pomoc na cesti ceko sat vrmena nisu dosli, skuzim imam 6 km do parkinga, noc, poce kisa padat...predjem tih 6 km prva-druga-ugasim motor pa se kotrlja....sta cu nema mi druge, znam da je glupo al moro sam rizikovat...stanem na parking naspem vodu upalim motor i pocne izbacivat na crijevu koje vodi vodu prema kabini (prema grijacu)...imo sam neko gumeno crijevo koje je pasalo fino samo ga skratim zamjenim i ajd dovoljno dobro da dodjem do kuce...30km...e sta se desava sad...kod opela ima dole skroz malo plavo polje i njega popuni kad postigne radnu temperaturu, a onda tek ide cetvrtina, polovina, 3cetvrtine i puna temperatura (max na skali)...dakle prije kad postigne radnu temperaturu kazaljka se samo malo odmakne sa nule i to je to, a sad se vec penje do one prve cetvrtine i sto je najsmjesnije, u zavisnosti od brzine voznje raste i pada temperatura mice se kazaljka lijevo desno...to sam mislio da je taj razlog...jutros sam ozracio motor jer sam pretpostavio da bi to mogo bit problem, medjutim isti problem...u principu se ja nisam ni zapitao zasto je puklo ono prvo crijevo, a kamoli drugo...nakon toga shvatim da termoprekidac ne pali ventilator...eto rijesenja problema?!?...spojim direktno ostavim da se auto ohladi nakon 3 sata sjedem u auto i krenem vozit sa konstantno ukljucenim ventilatorom...temperatura i dalje varira i nabije se povelik pritisak u posudi...ali nemogu da povezem od cega zavisi to variranje...nit ima veze sa brzinom, ni sa tim kolko dajem gas, nekad se na leru grije, nekad hladi...
nivo ulja je jednak mada je malo potamnilo, majoneze u vodi nema, dok radi motor kad izvucem sipku za kontrolu ulja tu ne prska voda kroz rupu...eto post jest malo duzi, ali to je zbog toga sto sam vec dosta stvari probo prije neg sam uzeo da kucam, i ja mislim da sve sto je probano da sam i napiso...jedino termostat nisam skido da vidim dal se pravilno otvara...eto imal ko kakve ideje...listo sam vec po forumu neke teme i pogledacu jos taj odusak na cepu da nije problem, i nadam se da nije blok negdje probio...valja doc iz beca do bosne na servis...IDEJE?
i da...sad je sama voda nasuta...i to bi mogo bit problem jer kljuca na 100?
nivo ulja je jednak mada je malo potamnilo, majoneze u vodi nema, dok radi motor kad izvucem sipku za kontrolu ulja tu ne prska voda kroz rupu...eto post jest malo duzi, ali to je zbog toga sto sam vec dosta stvari probo prije neg sam uzeo da kucam, i ja mislim da sve sto je probano da sam i napiso...jedino termostat nisam skido da vidim dal se pravilno otvara...eto imal ko kakve ideje...listo sam vec po forumu neke teme i pogledacu jos taj odusak na cepu da nije problem, i nadam se da nije blok negdje probio...valja doc iz beca do bosne na servis...IDEJE?
i da...sad je sama voda nasuta...i to bi mogo bit problem jer kljuca na 100?