temperatura motora "smijesno" varira

temperatura motora "smijesno" varira

naime prije dva dana na autoputu mi se desi problem jedan, pocne mi naglo rast temperatura i na retrovizoru vidim plavi se dim iza mene...stanem sto prije u zaustavnu traku, dignem haubu i iznenadjenje...crijevo koje vodi vodu od hladnjaka prema pumpi puklo polovicom duzine i sva voda i antifriz se razletili po motoru...dodje MAK (madjarski autoklub) pomoc na cesti zamjene crijevo naspemo vodu i zaboravimo ozracit, krenem pocne temperatura opet rast stanem...vode nema, ponovo dospemo i krenem dalje...vozim skoro 300km i opet prasak i temperatura poce rast...dignem haubu voda se razletila ali ovaj put iza motora...vec sam halalio vodenu pumpu...nisam imo vode, austrijsku pomoc na cesti ceko sat vrmena nisu dosli, skuzim imam 6 km do parkinga, noc, poce kisa padat...predjem tih 6 km prva-druga-ugasim motor pa se kotrlja....sta cu nema mi druge, znam da je glupo al moro sam rizikovat...stanem na parking naspem vodu upalim motor i pocne izbacivat na crijevu koje vodi vodu prema kabini (prema grijacu)...imo sam neko gumeno crijevo koje je pasalo fino samo ga skratim zamjenim i ajd dovoljno dobro da dodjem do kuce...30km...e sta se desava sad...kod opela ima dole skroz malo plavo polje i njega popuni kad postigne radnu temperaturu, a onda tek ide cetvrtina, polovina, 3cetvrtine i puna temperatura (max na skali)...dakle prije kad postigne radnu temperaturu kazaljka se samo malo odmakne sa nule i to je to, a sad se vec penje do one prve cetvrtine i sto je najsmjesnije, u zavisnosti od brzine voznje raste i pada temperatura mice se kazaljka lijevo desno...to sam mislio da je taj razlog...jutros sam ozracio motor jer sam pretpostavio da bi to mogo bit problem, medjutim isti problem...u principu se ja nisam ni zapitao zasto je puklo ono prvo crijevo, a kamoli drugo...nakon toga shvatim da termoprekidac ne pali ventilator...eto rijesenja problema?!?...spojim direktno ostavim da se auto ohladi nakon 3 sata sjedem u auto i krenem vozit sa konstantno ukljucenim ventilatorom...temperatura i dalje varira i nabije se povelik pritisak u posudi...ali nemogu da povezem od cega zavisi to variranje...nit ima veze sa brzinom, ni sa tim kolko dajem gas, nekad se na leru grije, nekad hladi...
nivo ulja je jednak mada je malo potamnilo, majoneze u vodi nema, dok radi motor kad izvucem sipku za kontrolu ulja tu ne prska voda kroz rupu...eto post jest malo duzi, ali to je zbog toga sto sam vec dosta stvari probo prije neg sam uzeo da kucam, i ja mislim da sve sto je probano da sam i napiso...jedino termostat nisam skido da vidim dal se pravilno otvara...eto imal ko kakve ideje...listo sam vec po forumu neke teme i pogledacu jos taj odusak na cepu da nije problem, i nadam se da nije blok negdje probio...valja doc iz beca do bosne na servis...IDEJE?

i da...sad je sama voda nasuta...i to bi mogo bit problem jer kljuca na 100?

Član
Nema veze sto je sama voda, sistem je pod pritiskom, ne kljuca na 100 nego na vise od toga, a kada sve radi ok ne smije ni doci do 100. Kakva su bila ta crijeva sto su pukla, mozda su jednostavno protruhla, popucala od opterecenja? Cinjenica da na oko ne mijesa vodu i ulje je dobra, ne bi trebalo da je popustio dihtung glave nigdje u tom slucaju, mada opet, dovoljna je mikronska rupica da te zaj*ava. Po svemu sto si naveo, auto trenutno nije pravilno odzraceno, jer u tom slucaju temp varira, termoprekidac ne pali kako treba itd. Termostat je lako moguce da se glupira, takodjer jer auto nije odzraceno, ili je zakazao sam od sebe, za prvu pomoc ga izvadi pa vidi kako se ponasa temperatura, ionako je vani vruce. Odusak na cepu, moguce, mada ne bi trebao da te zaj*ava kad auto nije pod opterecenjem, tj. na leru, kod mene recimo doticni zaj*ava pa opet nisam nikad imao problema s temperaturom sta god radio, iako znam da ne radi pravilno.

Član
Ja mislim da nisi dobro odzracio, zbog te silne procedure koju si prosao moguce da ti se stvorio vazdusni "cep" kod termostata, i ne otvori ga dovoljno, i varijacije temperature se obicno desavaju kada nije dobro odzracen i to sto ti je i prije kazaljka bila malo preko poluvice

zagrijo motor skroz, odvrno onaj djavo za visak vode, odvrno cep na posudi i odma je krenulo dosta vode van, ajd kontam previse vode bilo, ali bez baloncica (zraka)...sipo jos 2,5 l vode nek curi tamo, al da sistem se citav pogura...zavrno prvo taj djavo, pa onda posudu i opet se pregrijava sa konstantno ukljucenim ventilatorom...a dalje gledo sam ovaj cep od posude..iznutra ima ko dva otvora dvije rupice na cepu ali s vana nema...

Član
Normalno je da voda prska vani kada otvoriš čep na vruć motor. Da budem točniji, to nije ni dobro raditi zbog toga što se možeš opržiti.

Ako si umjesto destilarane vode sipao običnu, moguće je da je došlo do začepljenja sustava. Zbog ovakvih situacija se preporuča da sipaš destiliranu vodu sa antifrizom. Trebalo bi provjeriti pumpu, sva crijeva, usuti antifriz. Kada u novija auta sipaš običnu vodu ona se stalno pregrijavaju jer im je potreban antifriz koji spriječava vrenje tekućine za rashlađivanje

eh evo ozracio sam ga ponovo, digne se temeperatura vise nego prije ali je stabilna i drzi se na tom podrucju...recimo da bi moglo bit do visoke temperature vani...a sipo sam uvijek antifriz ba nego ovo par dana kako je puklo crijevo samo vodu sam bio nasuo...nemoze se zacepit za par dana...da mi ej rijesit pa cu onda nasut antifriz jedan dio naravno...

Član
Normalno je da se motor više grije kada stoji u mjestu ili u gradskim gužvama. Tada ventilator radi jako često. Pri vanjskoj vožnji, hladan zrak struji oko hladnjaka, ventilator se skoro nikako i ne pali.

Član
ZELA GTI je napisao(la):
Normalno je da voda prska vani kada otvoriš čep na vruć motor. Da budem točniji, to nije ni dobro raditi zbog toga što se možeš opržiti.

Ako si umjesto destilarane vode sipao običnu, moguće je da je došlo do začepljenja sustava. Zbog ovakvih situacija se preporuča da sipaš destiliranu vodu sa antifrizom. Trebalo bi provjeriti pumpu, sva crijeva, usuti antifriz. Kada u novija auta sipaš običnu vodu ona se stalno pregrijavaju jer im je potreban antifriz koji spriječava vrenje tekućine za rashlađivanje

Ko ti je rekao da je to normalno nije normalan kao prvo, šta će prskati i zašto?
Kao drugo antifriz ništa ne sprečava osim smrzavanja. Ako će prokuhati prokuhati će, samo je razlika što antifriz kuha tek na 120 C. Novija auta pogotovo Opeli pale ventilator na 103 C i zato nije dobro sipati vodu.

A to tvoje auto ne smije nigdje varirati s temp, mora se zakucati na pola i tu stajati. I nije ti jedini znak za dihtung to ima li emulzije u posudi, ako ti se imalo pušu crijeva možeš slobodno početi sa skidanjem glave al prije toga promijeni sve živo od termičkog, termostata i ostalog to bar za Corsu nije skupo.

Član
GocaS6 je napisao(la):
ZELA GTI je napisao(la):

Ko ti je rekao da je to normalno nije normalan kao prvo, šta će prskati i zašto?
Kao drugo antifriz ništa ne sprečava osim smrzavanja. Ako će prokuhati prokuhati će, samo je razlika što antifriz kuha tek na 120 C. Novija auta pogotovo Opeli pale ventilator na 103 C i zato nije dobro sipati vodu.

A to tvoje auto ne smije nigdje varirati s temp, mora se zakucati na pola i tu stajati. I nije ti jedini znak za dihtung to ima li emulzije u posudi, ako ti se imalo pušu crijeva možeš slobodno početi sa skidanjem glave al prije toga promijeni sve živo od termičkog, termostata i ostalog to bar za Corsu nije skupo.

Čuj šta će prskati? Svaki materijal se pri promijeni temperature skuplja i širi. Isto se dešava sa vodom koja se u sustavu hlađenja nalazi pod pritiskom. Na svim autima oko kojih sam radio bi dio vode iscurio vani ako bih otvorio čep na vruć motor. Antifriz ništa ne spriječava osim smrzavanja? Odakle ti to. Sam si napisao da kuha kasnije od obične vode. Prema tome pogoduje boljem hlađenju motora.

Normalno je da temperatura motora varira, pogotovo ako auto stoji u gradskim gužvama,upaljeno u leru, pod jačim gasom ili većoj uzbrdici. Normalna temperatura motora je 85-90 stupnjeva. Ventilator se pali na većim temperaturama.

Ne bih rekao da je problem toliko strašan, da je glava motora u pitanju, došlo bi do mješanja vode i ulja. A do toga nije došlo

MTR

Član
Goca je u pravu , opeli pale na vecim temperaturama , pregledaj drug i crijeva koja idu do malog hladnjaka

Opel i temperature ..........old school

MTR je napisao(la):
Goca je u pravu , opeli pale na vecim temperaturama , pregledaj drug i crijeva koja idu do malog hladnjaka

Opel i temperature ..........old school

maloi hladnjak? kolko ja znam samo jedan ima...al da se ne sramotim ipak da pitam dje je taj mali....opel corsa 1.2 1988 godina je u pitanju...

e sad s druge strane ajd da se svi malo nasmijemo i zakljucimo kako ne treba ici svakakvom majstoru...znaci temperatura je stabilna manje vise ali visocija nego prije...ventilator je konstantno spojen jer je ocito otiso prekidac termicki...KONJ retardirani koji je spajo ventilator kad sam imo udes prije nekih 5 godina je zamjenio plus i minus i ventilator je umjesto da uvlaci svjez zrak s vana ustvari kroz hladnjak slao vreo zrak od motora...e da ne pricamo o tome sta se dogadja kad vozim 120 a ventilator pokusava da izgura zrak van...al ocito da to ovih 5 godina nije bio problem jer ventilator nije nikako ni radio, al u gradu su kratke rute, a na otvorenom mi nije ni trebo pa nije bilo problema....uglvnom temperatura je bila uvijek OK....dok se niej desilo ovo sa crijevom pa sam ga prespojio i eto belaja i eto zasto je temperatura povisena...
i da propisana kolicina antifriza je spustila temperaturu u svakom slucaju u odnosu na samu vodu...i to je nekog bunilo...
probacu auto veceras a i sutra kad opet zagrije pa kucnem ako bude jos problema...