Sta mislite o voznji GRAS ovih vozaca ?

Sta mislite o voznji GRAS ovih vozaca ?

Član
Izgleda da ih nije ni položio.
Nisam ni ja al znam da nije bitno jel na traci il stajalištu, vozač je dužan da stane i da ga pusti

Član
:lol::lol::lol:

Da mi je samo vidjeti ko vas je obučavao ako uopšte imate dozvole (čast izuzetcima).

Član
Nedavno sam imao konflikt ispred centrala Zamolio sam fino vozaca da me pusti jer bus nije mogao fizicki proci od auta koje je bilo parkirano u raskrsnici i ne htjede "dingospo" Onda je nastao dernek :cool: Nemam problema ni sa kim u zivotu ali znaju biti papci malo je rec Ovo kazem kao korisnik njihove usluge Inace nam je grad postao ruralna sredina

Član
Onu naljepnicu postujem u potpunosti ako kreten na vrijeme da zmigavac, ili ga ne drzi i dok ljudi iz busa izlaze...

Znači frajer staje na stanicu i odmah izbacuje lijevi zmigavac, sta trebam cekati 2-3 minute dok on pregleda karte...

Vidio sam na autoputu u Blazuju umalo covjeka nije ubio, uletio covjeku bez zmigavca sa stanice pravo na lijevu traku prema Ilidzi...

Soson :icon_rolleyes:

Član
On ako se isključi sa strane, odnosno, ako ima stajalište sa strane, VI STE DUŽNI DA GA PROPUSTITE, ODNOSNO DA MU OMOGUĆITE DA SE UKLJUČI U SAOBRAĆAJ. Tad on ima prednost, a ako je stanica ujedno i desna traka, tad imate pravo da ga obićete ako ne ugrožavate pješake i sl.;)

s1ck je napisao(la):
technoGeek je napisao(la):
Ta naljepnica vazi samo ako staje na pola ceste, u traku, a ako ima svoje stajaliste tj. stanicu na koju skrene i koja je odvejena od ceste, onda ga nije duzan niko propustiti ;)

jesi ti siguran da si polozio testove?

Jok ti si siguran. Hajde nadi mi gdje pise da moras stati i propustiti ?

(1) Voza~ vozila koje se kre}e pored vozila javnog prijevoza putnika ili po-
red autobusa kojim se obavlja prijevoz putnika, zaustavljenog na stajali{tu, mo-
ra se kretati smanjenom brzinom tako da ne ugro`ava lica/osobe koja ulaze ili
izlaze iz tog vozila.
(2) Lica/osobe iz stava/stavka (1) ovog ~lana/~lanka, kad radi ulaska u vo-
zilo ili po izlasku iz vozila moraju pre}i preko kolovoza/kolnika, du`na su to
u~initi na na~in propisan u ~l. 108, 109. i 110.
(3) Voza~ mora zaustaviti vozilo iza vozila iz stava/stavka (1) ovog ~la-
na/~lanka kada lica/osobe, ulaze}i ili izlaze}i iz tog vozila, moraju pre}i preko
prometne trake i biciklisti~ke staze ili trake kojom se vozilo kre}e.
(4) Voza~ vozila koje se kre}e iza vozila kojim se prevoze djeca, kao i vo-
za~ vozila koji tom vozilu dolazi u susret na putu/cesti s dvije prometne trake,
du`an se zaustaviti kad je vozilo kojim se prevoze djeca zaustavljeno na kolo-
vozu/kolniku, dok djeca ulaze ili izlaze iz vozila.
(5) Ako se vozilom obavlja organiziran prijevoz djece, vozilo mora biti obi-
lje`eno posebnim znakom.

Znaci ti ces propustiti autobus sa stanice, iako on moze cekati da ovima iza bude crveno pa da onda izadje ? Gle cuda, polozio sam vozacki, nisam propustio autobus koji je stojao na stanici, nego sam nastavio, i gle cuda, polozio iz prve i greska mi je bila sto nisam na jednom mjestu dao zmigavac. Kako nisam pao jer nisam propustio autobus koji je stojao na stanici, ni dan danas mi nije jasno :icon_rolleyes:, mozda sam trebao stati i cekati ga kao budala ?

Jedino ako je Sarajevo drzava, pa su tamo drugaciji zakoni :lol:

Član
technoGeek, pročitaj moj post. Nisi u pravu. Ako je na stajalištu, MORAŠ ga propustiti, odnosno, stati i pustiti ga da se uključi u saobraćaj.

EDIT: Naravno, ne moraš ga čekati, ali ako on da žmigavac, MORAŠ stati i pustiti ga.

Član
s1ck je napisao(la):
Ta naljepnica vazi samo ako staje na pola ceste, u traku, a ako ima svoje stajaliste tj. stanicu na koju skrene i koja je odvejena od ceste, onda ga nije duzan niko propustiti ;)

red autobusa kojim se obavlja prijevoz putnika, zaustavljenog na stajali{tu, mo-
izlaze iz tog vozila.
na/~lanka kada lica/osobe, ulaze}i ili izlaze}i iz tog vozila, moraju pre}i preko
za~ vozila koji tom vozilu dolazi u susret na putu/cesti s dvije prometne trake,
lje`eno posebnim znakom.

Znaci ti ces propustiti autobus sa stanice, iako on moze cekati da ovima iza bude crveno pa da onda izadje ? Gle cuda, polozio sam vozacki, nisam propustio autobus koji je stojao na stanici, nego sam nastavio, i gle cuda, polozio iz prve i greska mi je bila sto nisam na jednom mjestu dao zmigavac. Kako nisam pao jer nisam propustio autobus koji je stojao na stanici, ni dan danas mi nije jasno :icon_rolleyes:, mozda sam trebao stati i cekati ga kao budala ?

prvo procitaj prvi post sta si napisao

evo da i ja tebi copy paste
Kada je stajalište posebno izgrađeno i nalazi se van kolovoza (sa proširenjem saobraćajne trake)

vozač vozila javnog gradskog prevoza (autobusa, trolejbusa i sl.) ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja se kreću kolovozom, odnosno vozači tih vozila su dužni da omoguće uključivanje vozila javnog gradskog prevoza u saobraćaj

Član
Dajte, ljudi, da vam nacrtam.:D

Nekima je lakše metar u dupe, nego milimetar u glavu! Evo:

Uključivanje autobusa javnog gradskog prevoza:

U naselju sa stajališta kada nema ispust

Vozač vozila javnog gradskog prevoza mora da propusti vozila koja su u saobraćaju, što znači da ta vozila imaju prvenstvo prolaza u odnosu na vozillo javnog prevoza.

u%20naselju.JPG

Kada je stajalište posebno izgrađeno i nalazi se van kolovoza (sa proširenjem saobraćajne trake)

U ovoj situaciji vozač vozila javnog gradskog prevoza (autobusa, trolejbusa i sl.) ima prvenstvo prolaza u odnosu na vozila koja se kreću kolovozom, odnosno vozači tih vozila su dužni da omoguće uključivanje vozila javnog gradskog prevoza u saobraćaj.

posebno%20iygradjeno.JPG

Kada je stajalište na kolovozu van naseljenog mesta

Ako saobračajnim znakom ili oznakama na kolovozu to nije zabranjeno, vozač može izvršiti obilaženje vozila javnog prevoza, samo ako to propisno i bezbedno može izvršiti, uz obavezno smanjenje brzine i maksimalno obraćanje pažnje na putnike koji izlaze i ulaze iz vozila javnoog prevoza

na%20putu.JPG

Kada je stajalište na sredini kolovoza

Ako vozillo javnog gradskog prevoza u stajalištu koje se nalazi na sredini kolovoza, vozač mora da zaustavi svoje vozilo iza vozila javnog gradskog gradskog prevoza putnika, kada lica ulazeći ili izlazeći iz tog vozila, moraju da pređu preko kolovozne trake kojom se vozilo kreće.

sredina%20kolovoya.JPG

Je li sad jasnije ili da nađem neke veće slike:icon_question:

:D

Eeeee, šoferi, šoferi.:D :lol:

Član
oggy a da nemas neki video koji ovo malo detaljnije objasnjava :icon_confused:

:icon_biggrin:;)

Član
s1ck je napisao(la):

izlaze iz tog vozila.
lje`eno posebnim znakom.

prijatelju nisi upravu, moje strucno misljenje......

Član
Sve vozac do vozaca a neznaju pravila :D

Jos premlate vozaca na pravdi boga, po gradu kakvih budalastina vidim ukljucivanja prebacivanja iz trake u traku prestizanja itd trebao bi se svako 100m sa nekim biti :D

Član
haj sad iskreno priznajte koliko vas je cekalo ishod ove rasprave pa da se prikljuce ovom sto je upravu? :D

Meni onda samo nije jasno zašto mi nije rekao ništa kada ga nisam propustio sa stanice, niti mi je ubrojao kao gresku. Ok, propustam kada vec krene izlaziti, jer nemam gdje zuriti. Ovo ni u testovima nisam imao, a izgleda da je drzava sjebanija nego sto sam mislio, pa svaki grad sebi kroji testove i pravila ;)

Član
nema niko pravo da me citira i komentarise, kad nije upucen u situaciju niti razumije moj komentar. uvijek pustim da se ukljuce kad daju zmigavac pa pocnu se ubacivati, jer mi se nije tesko "peglati" 400-500m do naredne stanice.

nisam na ovu situaciju mislio kad sam ostavio komentar, nego na situaciju kad on jos uvijek stoji na stanici (u vecini slucajeva dupli bus na relaciji sutjeska vogosca), ti prodjes pola autobusa, on da smigavac i pocne izlaziti, bez da i pogleda da li neko nailazi ili ne. pa ti moli boga da ti ne naidje niko iz suprotnog smjera, pa da te ne raznese. i molio bih ove pametnjakovice gore (pronaci ce se) da mi kazu ko je tu "saobracajno nekulturan", on ili ja??

a da ne pominjem koliko sam puta bio svjedok ovakvih situacija iz autobusa, jer se skoro svaki dan vozim na fax. ljudi bukvalno bjeze u drugu traku, da ih bus ne pokupi, a odozdo ako sta naleti nek mu je bog na pomoci...