Radnja polovnih motora da li se isplati

Radnja polovnih motora da li se isplati

Član
Zdravo drustvo ovako imam nekih 15.000 Km i kontam kakav posao pokrenuti pa sam malo kontao kontao ..i razmislio sam da uvozim motore i rjesavam carinu porez i prodajem.. Znaci otvorim Firmu Doo i npr odem u italiju kod rodjaka i nadjem npr 15 motora i uvezem jer se stvarno isplati bas sam isao na carine i gledao kako sta koliko to kosta sta vi mislite da li ima Fajde od toga npr uz to bi isle i Kaciga rukavice jakne i tako te zafrkancije za motor pozz..
 
Član
Dobra ideja ako si izračunao da ćeš bit dobar.
Znači poštenje nikakve muljaze, dobri motori, solidne cijene, i radit ćeš kao Kramar ;)
 
Član
Ma druze kakve muljaze motor probas majstor pregleda Kupoprodajni ugovor zavrsimo i kraj Borbe :D ha ya :)) sve ispravne motore..
 
Član
Nije to losa ideja drug nego ti kazes da imas oko 15,000KM pa ne vjerujem da ces moci uvesti dosta motora (ako mislimo na one sportske ili skuteri i kroseri),dok sredis prostor ovo ono papiri ......nadam se da ce ti uspjeti biznis pa abd jedne godine kod polozim da dodem da uzmem motor :D;)
 
Član
Druze prostor je moj a papire za firmu to je najlakse ma uzet cu jedno 10 skutera I Koju Yamahu TZR 50 od 2005 godista i te motore sto su kao na sport izgled a tamo su veliki motori poskupi za razliku ovde a mozda kad krene biznis onda bi uzeo i koji veliki
 
Član
Nije ti loša ideja, Slabo na TK kantonu ima svercera s motorima
i kasnije uz to nadovežeš i neki servis za motore

al moj ti je savjet da ako udjes u taj biznis, počni ispočetka sa manjim motorima, skuteri, pa onda neki malo jaci skuter,pa dva crosa, jedan čoper, neki cetverotočkaš, i onda izložiš jedan od 7-9000 KM od cca 900 kubika

znaci nemoj pare ulozit samo u par komada ovih motora od 700 kubika pa na više , jer najvise se prodaju ovi skuteri od 49 kubika

eto ovo sam ti rekao iz iskustva,ja prodajem auta,krenuo sam biznis sa golfom kecom, pa dvica, pa kadet suza, i evo sad vec radim s autima neke srednje klase , golfovi cetvorke, pasati, i tako ta auta s cijenama oko 10 000 KM ;)
pozdrav i nek je sa srećom
 
Član
Hvalaa druzee.. pa tako ce i biti prvo skuteri oni se najvise prodaju djeca kad navale moras im to kupit naravno ja bi samo Uvezo
Yamaha,Gilera,Aprilia,Peugeot :D i to je to
 
Kreni sa skuterima,uzimaj ovo što ide najbolje,Aeroxa,SR-a i Speedfighta,postepeno razvijaj posao prelazi na sprotake manje kubikaže i i krosere ;) A vidim da voliš motore i sve to pa bi se i našao u tom poslu ;) A isto tako i opremu polovnu ako budeš dovozio mislim da će ići :cool: Nego kaži ti meni koliko bi me izašla carina i registracija za Aeroxa ,lupam sad 2003 godište,znači da sve bude regularno što se toga tiče .. Ako ti bude išlo mogo bi meni nešto na proljeće dovesti :D
 
Član
Zavisno koliko je preso i to a od prilike od 250-500 KM ja cu uvesti pa cemo se dogovorit. ;);)
 
MuMa je napisao(la):
Zavisno koliko je preso i to a od prilike od 250-500 KM ja cu uvesti pa cemo se dogovorit. ;);)

Čućemo se na proljeće,mislio sam neku Yamahu zbaviti,al' ima do toga još :) Ima onaj iz Cazina ja mislim isto dovozi ali ne carini ih ni ništa već samo prodaje i solidno mu ide,vječito na profilu nekih kroseva i skutera ;) Srećno !
 
BHT Ovisnik
i dodaj k tome iznajmljivanje,to bi dosta privuklo raje koji si nemaju novca da kupe,pa ovako za provozat i sl.,bilo bi dosta omladine,samo pripaziti malo na njih:icon_biggrin:
 
Član
Sve zavisi . . . tebi bas dosadno :D
al nije losa ideja taman sad do proljeca sve pripremis i zavrsis
mada obavezno uz prodaju stavis mogucnost iznajmljivanja po nekim
solidnim cijenama i to je to . . .

a sad tih 15 K i nisu neke pare tako da i ako propadne jebes ga sta . . .
za 15K ne mozes kupit ni solidan auto kamol sta drugo , a opet ovako
imas priliku mozda cak i da zaradis . . .

Sve u svemu sa srecom sta god da odlucis
po meni solidna ideja ;)


pozz
 
Član
Pa tako ce i da bude preko zimee nabavit motora i sve pokrenuti do proljeca.. :)) a Sto se tice rentanja razmisljo sam i to i to je dobro po tz je po 30 KM da se renta skuter
 
Član
Evo koji savjet i od mene... Kao prvo, gledano sa ekonomske strane, osnivanje doo-a kosta finih para (nisam siguran, ali mislim oko 2500KM + minimum 1000KM za osnivacki ulog), zatvaranje je nesto jeftinije (oko 1500-2000KM), jer trebas imati i to u vidu, ako se ne planiras uvaliti u dugove. To je ono jeftinije, ono sto te jede su mjesecne/godisnje obaveze. Ako uvozis, onda imas pdv (na sve sto zaradis, razliku izmedju nabavne i prodajne cijene, platis 17%), doprinosi i porezi na platu (kod nas minimalni su oko 250KM, na jednog prijavljenog, a ne mozes raditi bez prijavljenih radnika), plus takse, plus knjigovodja, plus jos sitnica koje se naberu.
Kad sve podvuces, imas finih troskova mjesecno, sto moras zaraditi na motorima, a da bi zaradio, moras imati veliki lager, da bi se dosta para okrenulo u toku mjeseca i onda sve to vuce jedno drugo. Sa druge strane, danas je malo zivih para u opticaju, pa je tesko poslovati da prodas za kes neki skuplji motor, obnicno tu idu neke trampe, a onda tu tebe nema nigdje kad radis kao preduzece.

U sustini, moje misljenje je da sa 15 000KM mozes pokrenuti prodaju neke jeftinije i sto raznovrsnije robe, da bi otvaranje preduzeca za prodaju motora bio promasaj. Moj savjet ti je da ako vec hoces to da radis, uvezes par motora na svoje ime i ime prvog komsije, pa pokusas tako, jer tu te ne jede nista svaki mjesec, pa ako prodas, prodas, ako ne ide, prodas kao ide, pa ne ides u neke vece dugove.

Nije mi namjera da te obeshrabrim, samo ti dajem svoje vidjenje situacije, sa ciljem da imas i ovo u vidu, kako ne bi zapao u dugove prema drzavi, neplacene kredite, nenaplacenu robu i na kraju u situaciju iz koje se ne mozes izvuci tako lako. Srecno ti bilo sta god da odlucis.;)
 
Top