Fol je kad uzimas SLR-a ne uzimas samo aparat, nego komplet "sistem", pisao sam detaljno o tome vec jednom. To znaci uzmes neki Canon i onda uzmes recimo i dobar objektiv za njega, kasnije kad aparat ostari i prerastes ga, trebas bolji, samo uzmes novo tijelo, a isti objektiv ti ostane za novi aparat. A dobrar objektiv je nekad skuplji od samog aparata. Zato sad uzmes li Olympus, onda vidis da je slaba ponuda objektiva, moras sve novo kupovati, manja ponuda, to jako skupo izadje na kraju. Zato uzmes Canon il Nikon, najpoznatije marke i za njih je i najbolja ponuda. Ja imam Canon, meni je Canon bolji nekako jer ima jeftinije objektive, recimo Canon nema motor za autofokus u tijelu, nego iskljucivo u objektivu, zato svaki Canonov DSLR objektiv ima u sebi motoric. Sa druge strane, jeftini Nikoni isto nemaju autofokus u tijelu, al zato skuplji imaju. Pa ako uzmes objektiv bez autofokusa a imas jeftino tijelo, autofokus ti nece raditi. Eh u cemu je tu fol, fol je da objektiv sa autofokusom za Canona dobijes po cijeni objektiva za Nikona, koji NEMA motor u sebi. Tako ako imas neki slabiji Nikon i hoces autofocus, moras kupovati objektiv sa motoricem, koji je 10-20% skuplji (a za Canon ga dobijes mnogo jeftinije). Sto se tice kvalitete slika, ta dva brenda su tu u par grama...
Sto se tice okidaca, mnogo bitnije je kako je aparat koristen i pazen, nego sam broj okidanja. Imas aparata kojima okidac ode jako brzo, mi smo na poslu imali DSLR, taj je riknuo sa manje od 3000 okidanja. Razlog, svako ga je koristio, tresao, ispadao je i okidac vrisnuo naravno, jer je osjetljiviji mozda na treskanje i sl, nego na samo slikanje. Ima i druga stvar, kad neki pocetnik uzme aparat pa se glupira, stavi ga na onaj burst mode i roka 15 slika u sekundi i drzi ono dugme dok aparat ne napuni komplet buffer i prestane sa slikanjem. I u tom rezimu rada, shuter jako brzo kaze pa pa. Tako da nije sve crno bijelo kad je broj okidanja upitanju, jednako kao i kod auta, kilometraza nije glavni faktor ispravnosti auta.
Ako te interesuje Canon XTI (400d), ja kontam svoj prodavati.