mokeBass je napisao(la):
ovako ja sam isao prije 2 god u lido, pitao da registrujem golfa kao old timera, uglavnom iz njihove price:
-nije neki zakon donesen o old timer-ima, pa se stvaraju neke komplikacije, nije mi fino pojasnio
-auto mora biti u savrsenom stanju, znaci iskljucivo oem,
-i jos cega se sjecam da se mora neki papir vaditi na masinskom fakultetu, nemam pojma vala samo se sjecam da mi je navaljao nekih gluposti, i kako nikad nisu registrovali auto kao oldtimera.. uglavnom iz njihove price sam shvatio da ne zele to da rade..
odem u bso, kaze mi covjek kao mora se prvo neka serija automobila proglasiti kao oldtimer od strane drzave, nebitno za godine, tj da se ustanovi da li je navedena serija automobila raritet.. i na kraju nista od toga, nista mi konkretno nisu rekli
Ništa od ovog što sam citirao nije istina!
Potrebno je imati auto stariji od trideset godina i tehnički ispravan. Ja bih dodao da je to tužno jer pod oldtimere tako prolaze i grobovi tipa golf 1, mercedes 123, vw t3 i sličan šrot koji hem nije ispravan, hem vlasnici tih krševa nisu nimalo zainteresovani za očuvanje vozila, niti za tehničku ili saobraćajnu kulturu...nažalost.
Sve ostalo je do tehničkog pregleda!! U ZDK, tačnije u Zenici, također nije moguće registrovati auto starije od 30 godina jer tehnički pregled kaže da nisu donesei podzakonski akti koji pojašnjavaju zakon koji se, između ostalog, odnosi i na registraciju oldtimera...U Kantonu Sarajevo, pak, trajna registracija oldtimera ide bez problema, provjereno znam za općine Novi Grad, Centar, Stari Grad i Ilijaš. Na kojim tačno tehničkim pregledima su ista auta bila i dobila to "trajno" nije mi poznato. Postoji određen broj auta i na pik-u koja se prodaju (oldtimeri, registrovani trajno), ali vlasnici su smetljari pa ne žele to objašnjavati...
Dzeniii je napisao(la):
s tim da prilikom prevoda vozila, gubis tu trajnu registraciju, al opet kao novi vlasnik sebi trajno registrujes i ćao
kako trajno registrovati ? to sam ga onda pitao
Ovo nije istina! Trajna registracija se ne gubi prilikom promjene vlasnika vozila. Zanam čovjeka iz Zenice koji je kupio trajno reg. autto u Sarajevu i trajna registraciju mu i dalje, naravno, važi. Jedino što se gubi jesu osiguranja prilikom promjene entiteta...
Inače, na par foruma ima i nekoliko tema sa ovom tematikom i ljudi valjaju razne gluposti...i samo time unose veću zbrku.