brate ako si pocetnik nema sanse da znas flekovati (to je kad npr na haubi radis samo jednu tacku), zato bih ti preporucio ovako:
ako je npr. u pitanju baltobran ides ovim redom:
-ako ima hrđe i sl prvo to odrežes i zavaris novi lim
-obradis brusilicom varove da nista od vara ne bude starije od povrsine
-novi komad i varove moras zastiti odgovarajucim sredstvom (pitaj u prodavnici dace ti

-preko toga ide sloj kita (navuci ga plasticnim spahtlicama da bude sto ravnije i u liniji sa zdravim dijelom lima da manje smirlgas kasnije)
-onda to fino smirlas raznim obicnim (na suho) vrstama smirgla dok ne dobijes (pod rukom) ravnu povrsinu
-zatim citavu povrsinu - i to sto si kitovao i ono sto je zdravo (sto je bilo lakirano) prresmirglas vodobrusnim malo jacim (500) da matira jer preko laka neces moci nanijeti sprickit)
-kad je sve matirano i ravno citavu povrsinu predjes krpom natopljenom nitro razređivacem
-onda tek ide ravnanje rupica koje su skoro nevidljive - znaci sve one mikronske tackice koje si napravio radeci sa navedenim papirima...
-tako matiranu povrsinu (citav predmet rada) sprickitujes (sprickit se nanosi spricom i to po mogucnosti vecom diznom 1.8 i sl. da izlazi malo gusce - ruka treba sporije da ide da bi sloj bio fin)
-tako si popunio sve mikro rupice pa onda ide ajpcigovanje prvo sa 800 vodobrusnim, pa onda sa 1000...
-sve fino operes i osusis i pod svjetlom vidis da li je ko staklo ravno - ako nije ponavljaj isti postupak na dijelovima gdje uocavas greske...
-tek kad dobijes ravnocu i povrsinu stakla (tj. kad si zadovoljan) pređes sve onako "milovanjem" 2000 vodobrusnim papirom i onda je tek spremno za farbanje...
-farbanje radis u prostoriji u kojoj ima sto manje prasine i prljavstine, predmet dobro ocistis, operes, posusis, ispuses zrakom...
-kupis boju (ako je akril pucas samo to) ako je metalik, treba ti baza, bezbojni lak i ucvrscivac i bazu nanosis u nekoliko slojeva (dizna 1.4 - 1-6) zavisno kako pokriva i onda nakon 15min odma preko baze ide lakiranje (također u slojevima) dok ne dobije ogledalo efekat...
-bazu ces razrijediti nitrom - u 100grama baze ide oko 40grama nitra,
-a bebojni lak i ucvrsivac idu u omjeru 100:50 i mozes radi dizne sprice kapnuti koju kap nitra da lakse ide
dosta od mene, kasno je...mozda sam sta i zaboravio i pogrijesio, profesionalci ispravite me!!!
pozz i sretno!!!