Pomoc, postupak farbanja??

Pomoc, postupak farbanja??

Član
Ljudi odlucio sam farbati auto sam, poceo bih ovih dana ako mi vi pomognete:icon_biggrin:. Interesuje me kako poceti pripremu, sta treba od materijala, okvirna cijena materijala, sta skinuti, sta kad nesto izvarim kako to dotjerati, koji git, koji smirgl papiri, koliko je vremena potrebno, znaci sve.Unaprijed se zahvaljujem, moze i neki link gdje je objasnjeno ;)

ljetos sam radio sam, u nadi da cu jeftinije proci, vjeruj mi jeftinije je dati loli da skarabudzi i miran, ima posla na izvoz, materijala i alata bruku, postupak, smirgla svih vrsta, od 150 do 2000, materijal sto bolji i skuplji to bolje, kad zavaris nesto fino obraditi brusilicom, nanjeti sredstva protiv korozije, premazati gitom, fino obraditi smirglom kad se osusi, nakon svog doradjivanja sve preletiti vodobrusnim, pa sprickit prvi sloj, pa vodobrusnim sve, pa sprickit drugi sloj, pa smirglati vodobrusnim, pa onda farbanje.....

najgore dodje sastavljanje i ostali jadi, pola se zaturi, polomi, pogubi,,,,

najbolja varijanta je definitivno odvuci nekome, ma koliko trazio nije puno....

Član
@zen3dom ma necu sve ni skidat, ima par flekica za zavarit, limarija je u odlicnom stanju, auto treba svaki dan tako da cu ga i radit i voziti koji vodobrusni ide prije samog farbanja, koji na sprickit?

ja sam 2000 vodobrusni koristio prije farbanja, prvo 1200 prelazio pa onda 2000, a sprickit sam uzeo neki bijeli, nemam pojma ni sam koji je, otisao u prodavnicu boja i lakova, rekao za sta mi treba, covjek mi dao kaze to uzimaju svi ovi sto farbaju auta, i to je to,,,,

Član
zen3dom je napisao(la):
ja sam 2000 vodobrusni koristio prije farbanja, prvo 1200 prelazio pa onda 2000, a sprickit sam uzeo neki bijeli, nemam pojma ni sam koji je, otisao u prodavnicu boja i lakova, rekao za sta mi treba, covjek mi dao kaze to uzimaju svi ovi sto farbaju auta, i to je to,,,,

jbg i ja cu tako, ali kako sad da pocnem, skinem sve sto sam mislio skidati, eh onda ondje gdje je ispravan lim sta radim?, cim tu smirglam, jel se na cijelo auto nanosi sprickit??hvala ;)

moras sve komplet presmirglati, prvo grubljim , 150, pa 300, sve dobro ismirglas ugrubo, pa nitro razredjivaca, sve dobro ocistis, pa gitujes gdje treba, brusilicom hrdju poskidas, gitujes, osmirglas fino ob likujes pa onda vodobrusnim 1200 dobro uglancas, pregledas dobro sve, pa onda 2000 sve predjes (vodobrusni isto), onda sprickit, pa smirglanje 2000, po potrebi 1200, sredis ko picino oko, pa onda opet sprickit, ovaj zadnji put bas dobro ismirglaj i usjaji jer se moze vidjeti ispod boje ako sfuuseris, dobro izglancaj, i bolje od picinog oka da bude, i onda farbanje, preporucujem u komori da farbas, ja sam sprickit vani radio poludio od buba a kamoli na boju kako bi isle,,,

e da, pri zavrsetku smirglanja prije sprickita dobro oprati auto, kao i po zavrsetku glancanja sprickita, 2 sloja, tj prije samog farbanja,,,,

Član
Eh to mi je sad poprilicno jasno, sad mi preostaje da pitam kako se boja pomijesa i s cim, da li se sprickit mijesa s necim ili se samo nalije u bocu??

Početnik
brate ako si pocetnik nema sanse da znas flekovati (to je kad npr na haubi radis samo jednu tacku), zato bih ti preporucio ovako:
ako je npr. u pitanju baltobran ides ovim redom:
-ako ima hrđe i sl prvo to odrežes i zavaris novi lim
-obradis brusilicom varove da nista od vara ne bude starije od povrsine
-novi komad i varove moras zastiti odgovarajucim sredstvom (pitaj u prodavnici dace ti:)
-preko toga ide sloj kita (navuci ga plasticnim spahtlicama da bude sto ravnije i u liniji sa zdravim dijelom lima da manje smirlgas kasnije)
-onda to fino smirlas raznim obicnim (na suho) vrstama smirgla dok ne dobijes (pod rukom) ravnu povrsinu
-zatim citavu povrsinu - i to sto si kitovao i ono sto je zdravo (sto je bilo lakirano) prresmirglas vodobrusnim malo jacim (500) da matira jer preko laka neces moci nanijeti sprickit)
-kad je sve matirano i ravno citavu povrsinu predjes krpom natopljenom nitro razređivacem
-onda tek ide ravnanje rupica koje su skoro nevidljive - znaci sve one mikronske tackice koje si napravio radeci sa navedenim papirima...
-tako matiranu povrsinu (citav predmet rada) sprickitujes (sprickit se nanosi spricom i to po mogucnosti vecom diznom 1.8 i sl. da izlazi malo gusce - ruka treba sporije da ide da bi sloj bio fin)
-tako si popunio sve mikro rupice pa onda ide ajpcigovanje prvo sa 800 vodobrusnim, pa onda sa 1000...
-sve fino operes i osusis i pod svjetlom vidis da li je ko staklo ravno - ako nije ponavljaj isti postupak na dijelovima gdje uocavas greske...
-tek kad dobijes ravnocu i povrsinu stakla (tj. kad si zadovoljan) pređes sve onako "milovanjem" 2000 vodobrusnim papirom i onda je tek spremno za farbanje...
-farbanje radis u prostoriji u kojoj ima sto manje prasine i prljavstine, predmet dobro ocistis, operes, posusis, ispuses zrakom...
-kupis boju (ako je akril pucas samo to) ako je metalik, treba ti baza, bezbojni lak i ucvrscivac i bazu nanosis u nekoliko slojeva (dizna 1.4 - 1-6) zavisno kako pokriva i onda nakon 15min odma preko baze ide lakiranje (također u slojevima) dok ne dobije ogledalo efekat...
-bazu ces razrijediti nitrom - u 100grama baze ide oko 40grama nitra,
-a bebojni lak i ucvrsivac idu u omjeru 100:50 i mozes radi dizne sprice kapnuti koju kap nitra da lakse ide:)

dosta od mene, kasno je...mozda sam sta i zaboravio i pogrijesio, profesionalci ispravite me!!!

pozz i sretno!!!

IGY

Član
_vwfan_ je napisao(la):
Eh to mi je sad poprilicno jasno, sad mi preostaje da pitam kako se boja pomijesa i s cim, da li se sprickit mijesa s necim ili se samo nalije u bocu??

joj pa ti ni ne znas kako se boja mjesa i sa cim a farbao bi auto
kanite se ba ljudi corava posla, to ti je istao kao da ides da operises srce nekome a ne znas nista oko toga
plati nekome i zdravo...

Početnik
eto nabacio sam iscrpan opis pa nek se decko igra limara i lakirera, sto se prickita tice - mjesa se sa razređivacem - sto manje razređivaca (nitra) to bolje jer sto ga manje razrijedis bolje ce pokrivati...
znaci probaj u spricu ubacit 100gr sprickita i dodaj jedno 15-20gr nitra i vidi moze li fino da izlazi...
ne znam ni koja ti je dizna ni nista...:)
probaj jebi ga!

Član
@zmajich to mi je trebalo, nemam nikakvih rupa ni hrdje da se mora sjeci lim, ovo ostalo mi je jasno, hvala ;)
@IGY nije to bozje slovo nemam sta zafrkat ;)
@zen3dom hvala ;)

Član
a drug ako si odlucio tako onda mogu samo da ti dam koji savjet...
boju najbolje da ti umjesaju tamo gdje budes kupovao...
mislim da kod tebe nema nekih velikih povrsina sto bi se varilo...
to znaci isjeces i stavis novi lim normala izvaris sto bolje (i kontas na simetriju)...
preko toga sto tanji sloj gita znaci da mozes napravit liniju kako treba s tim djelom auta nista previse , onda moras puno vise smiglati...
git se veoma brzo stvrdne stoga misli i na to :)
onda smigle sve pa lagano vidis gdje ima veci sloj gita da se skine grublji uzmes, pa vec do linije onda blage...
i na kraju posvetis posebnu paznju oblikovanju da se sve uklopi...

bojanje je manje zahtjevno..sigurno ces raditi u garazi, ocisti ovrsinu ...onda lagano kompresor pa sta bude:D
opet to mozes malo da vjezbas na nekom limu tek da vidis kako radi ...
eto sretno i ja ja mislim da ti je isplatnije to odraditi sam ako iole kontas znanje, samo se potrudi ko sebi...radi mjesec :)

p.s. eto zmayic je to extra objasnio (copy -paste-print-slijedi upustva :p)

Član
@AnDel hvala druze, ma ne mogu mjesec imam predavanja skarabudzit cu ja to brzo, ako uspijem bit ce slike :cool:

Član
Cuj skarabudzit... Uzmi ti ako imas kakav rezervni dio od svog auta, tipa vrata i sl i njih prvo uradi, da naucis da ne grijesis na veliko, a i da vidis koliko tu posla ima. Mozda te prodje volja pa odvuces nekom da ti to uradi. Samo da dobro pripremis haubu, treba ti mozda citav dan. A od smirglanja ce ti otpast prsti.

prvo nek ti je sa sreciom u radovima, trebace ti sigurno,
druga stvar postupak neki ukratko ti je ovakav, ako te nesto zanima pisi pm,
1-oprati dobro auto smrkom
2-apcigovati komplet auto ako ces komplet sprickitovati udri sa 180, 320 vodobrusnim,
a mozes piciti odma sve sa suvim od min 180 ,240 koji kupis
3-ti je objasnjena, koroziju dobro izbrusiti, nanijeti antirost, temeljnu, smirglati pa kitovati
4-gdje ima korozije ili gdje si vario idi prvo sa fiberglas ili alu kitom, pa na kraju cementom
za zavrsnu ruku
5-varova sa unutrasnje strane ocisti, predji temeljnom pa dekalinom,
6.pragove i ostale dijelove ako je golf u pitanju ispod karambolki predji BODY zastitom ili kobitom,
ima tu jos more nekih stvari, najvise je u osjecaju i iskustvu, nemoj pocinjati bez slajfarice, otpast ce ti prsti,
i bolje daj nekome da ti ofarba ako vec nisi radio sa spricom,