Polovnjaci neće donijeti uštedu

Polovnjaci neće donijeti uštedu

Kako se vidi iz teksta, o novom zakonu o uvozu automobila negativno mišljenje imaju jedino trgovci polovnih automobila, ja ih razumijem jer se brinu za svoj promet i prodaju.
A s druge strane, što se mene tiče, uvijek bi prije pokušao sam pronaći dobar automobil u Njemačkoj, pa čak ga i platiti malo više od domaćeg prosjeka cijena, nego kupiti auto na BiH tržištu.
Ne želim reći da su baš svi prevaranti, ali moramo svi priznati da se u svijest ljudi uvukla nekakva sumnja, pa se uvijek prvo pitamo, je li skidana kilometraža, je li udaran a da nije nigdje navedeno, i uopće ima li auto uredne papire. To su pitanja koja se, nažalost, prva postavljaju prilikom kupovine polovnog auta kod nas.

Član
Ne vidim zasto bi trgovce polovnih brinuo ovaj zakon, njima ce upravo najvise i odgovarati, jer ce 80% auta i dalje oni uvoziti, a ne sami ljudi.

VR6Boki je napisao(la):
Ne vidim zasto bi trgovce polovnih brinuo ovaj zakon, njima ce upravo najvise i odgovarati, jer ce 80% auta i dalje oni uvoziti, a ne sami ljudi.

Ne znam zašto onda gledaju negativno na novi zakon :icon_question:
Zar im nije svejedno koliko će biti stariji automobili...uvoz je uvoz...

Ja mislim da je to zbog postojećih lagera koje imaju autokuće, jer sve su to automobili novijeg godišta i ako ih misle prodati obarat će cijene, a onda nema zarade....

Stvar je u tome da naš standard određuje ovo: "super, što starije to jeftinije, to bolje..."

Član
uvezes auto staro do 7 god. odradis sve i stavis si zaradu od 2000KM jer toliko su cijene kod nas takvih auta pa se ravnaju prema nasem trzistu...
e sada ce doci do opceg pada cijena jer svako ce prije dati 6-7 k KM za golfa 4 recimo godina 99-00, nego li 11-12k za 2004 god. (stoga ce cijena takvih vozila biti pod pritiskom da se priblizi realnosti samim tim i da budu konkurentni) a evidentno je da u evropi auta starija od 6-7 godina imaju nerazmjerno nizu cijenu u odnosu na ona mladja 3-4 godine valjda niko nec auto starije od 6-7 godina tamo pa gledaju posto zasto da se rijese tih auta...i vec spomenuti lager koji imaju autokuce gdje bi mogli biti i na gubitku jer ce i ta auto ocito biti pod uticajem navedene teze..

Ovo ce biti prednost, mislim (ovo je samo moje misljenje), prodaja ove godine jest oslabila, ovi sverceri (ne mislim na one crnjake sto od kuce posluju) vec ovi sto imaju auto kuce, evo primjer ormanica, sto je meni blizu, tu je auto kuca do auto kuce, ljudi su navukli veliki vozni park, imaju previse automobila, i vjerujem mnogi drugi su tako u BiH, i sa ovim zakonom, jer nam i vize ukidaju svako od nas moze sebi otidji dovuci jeftinije malo starije, njima ce opasti prodaja dok se ne rijese tih automobila, jer njemu se ne isplati pored bubam cca 30 auta 2003-2007 godiste jednostavno nikako ne isplati uvoziti starija auta, jer mu ona gube na cijeni sto vise staje.. Kao sto sam reko, onim svercerima koji od kuce rade citav zivot prodaju auta a nemaju firmu, njima je ovo dobro, on ce uvoziti starija malo auta i dobro zaradjivati, placati porez nece, 100% zaradu ima, i nama obicnim ljudima koji kupuju auto za sebe.. Najebat ce oni koji se i bune, koji imaju velike parkove automobila iz uvoza koji im staje i ne prodaju se.. Jer vecina su i lopovi, imam poznanika mehanicara i limara koji rade i imam i svercera jarana, znaci sta se sve uvozi, po kojim cijene to dodje u kod nas, a po kojoj se cijeni prodaju je sramota, zarade neki i do 50% od ukupne vrijednosti auta, i onih "krpljenja" na njemu....

Ovim svercerima vise smeta ukidanje viza, jer je to jedna od prepreka ljudima kad hoce da idu po auta negdje u EU. Svi imaju nekoga na zapadu, kod koga mogu otici biti sedam dana i dovuci auto. A sto se tice ovog clanka ne znam ko ga je pisao, ali goru ''auto-kucu'' nisu mogli naci u Sarajevu, cuj Bombastic. Ljudi ne znaju recenicu sloziti kako treba, a oni nekakvi analiticari trzista :lol:

Član
mislim da bi se i ja trebao javiti ovdje,jer vidim mnogi me prozivaju,

MENI se licno JEBE za ovim uvozom,ne sikiram se nimalo,,,opet cu ja prodavat golfove dvice oko 3000 KM ....

a to sto neki navedo svabo ovo svabo ono,,pa jel to mislite da svabe ne vracaju kilometre,jel to svabe nikada ne udaraju auto pa ih sastavljaju sta vam je ba,,,,
nije to tek tako uvest auto u nasu drzavu,,ima lopova i u njemackoj koji cekaju GLUPE bosance

Član
Dzeniii je napisao(la):

MENI se licno JEBE za ovim uvozom,ne sikiram se nimalo,,,opet cu ja prodavat golfove dvice oko 3000 KM ....

a to sto neki navedo svabo ovo svabo ono,,pa jel to mislite da svabe ne vracaju kilometre,jel to svabe nikada ne udaraju auto pa ih sastavljaju sta vam je ba,,,,
nije to tek tako uvest auto u nasu drzavu,,ima lopova i u njemackoj koji cekaju GLUPE bosance

Ti si onaj što je prodao 10 000 auta? Ti ili tata.

Škola je sutra. Uradi zadaću pa na spavanje

Administrator
Dzeniii je napisao(la):

pa ja sam i rekao da su kod njih vozila presla kamaru km i kojima je vracena km... a bas radi toga sto ti kazes glupe bosance da cekaju to je tacno, jer njima ce svanuti kad kod nas to krene jer dici ce cijene i najvecim krsevima, mozda i sastavljenim ono 2 u 1 a mi cemo opet ici u njemacku i dovlaciti auto iz iste te drzave i govoriti kako je dobro... jedino dobro kod njih je u tome sto su im tehnicki pregledi kako treba i zakoni, a kod njih se isto radi kao i kod nas. Koliko ima auta koja se ne mogu tamo registrovati u eu radi nekih razloga i koja jedva cekaju da nadju utociste i da se provozaju na nasim cestama...
jedina dobra stvar je sto ce golfu dvojki past cijena i tako tim vozilima koja su na cijeni...

Član
zasto ce golfu 2 i tako tim autima pasti cijena kad je u njemackoj skuplji nego kod nas? nevidim tu logike nikakveu prici..
ko ima pare isto ce kupit auto od 10 000 i vise ko nema kupit ce od 2-3
tako je uvjek bilo i uvjek ce biti tu nema price ni rasprave jer je glupa..
a sad o tome da se cekaju ''glupi '' bosanci.. eto od svih drzava svijeta bas ce nas svabe cekati eto vec sam vidio na granici stoje sa natpisima da prodaju aute za bosance haha..
i zar ima smisla kupiti auto koje se nemoze regat u eu ? pa vjerovatno jer nemoze proci tehnicki tamo onda zasto ga i kupovati i uvesti ovde? ah da zato sta je novije nije bitno stoje krs na cesti..

MTR

Član
U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da se na nova vozila ne plaća carina jer je tako predviđeno trgovinskim dijelom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je BiH potpisala sa EU. Procedura prilikom uvoza vozila, poslije ukidanja zabrane, je da kupac vozila ovlaštenoj kući podnosi zahtjev za homologaciju, a nakon dobijene potvrde odlazi na carinu, plaća devet plus 17 odsto od fakturne cijene i carini vozilo, nakon čega ide na tehnički pregled i registraciju vozila.

NE PLACA i nek ne seru , carinu od 9% ja ne placam ima 2 godine za bilo sta da sam uvezao , jer u tom sporazumu stoji nesto a sto oni ne objavljuju , za sva vozila proizvedene po normama i standardima EU a za koje imate valjan dokaz a to je EUR1 obrazac i izjava proizvodjaca ( dobijete je u bilo kojoj auto kuci u Njemackoj ) .

A to to kazu da cijene nece varirat i to LAZU jer sad imam na ponudi npr. Renault Lagunu ( novi model ) iz 2008 godine na cijenu od 14.000 KM ( izvozna cijena iz EU ) + 17 % od 2.380 KM sto dodje 16.380 KM+prevoz, tj . do registracije 17.000 KM , pa na piku ih prodaju po 30000 KM !!!!!!

A to sto su ovi trgovci nesposobni da kupe auto kako treba dovoljno dokazuje njihovu poslovnost i spremnost da prevare kupce za male pare

Upravo to, kada se uzme EUR1 obrazac, carina je 1%, j.biga, ni ja nisam znao za njega i mogao sam uštediti 650-700€, drugi put će biti bolje....

Član
ZELA GTI je napisao(la):
Dzeniii je napisao(la):

Ti si onaj što je prodao 10 000 auta? Ti ili tata.

Škola je sutra. Uradi zadaću pa na spavanje

dobro veče :cool: Škola jest sutra,al to nema veze nikakve samnom,,,završio ja skolu još prošle godine,i sam sam svoj čovjek,zarađujem sam novac,provodim se svaki dan,obisao bosnu i uz duž i poprijeko,,tako da ti treba da digneš dva prsta kad hoces da mi se obratis ;)

a sad :icon_exclaim:

Govorio je vec MTR za to kad sam ja pitao vezano za uvoz.. Al' ima i ono da se ne isplati ganjati to ako je auto placeno do 4000 eura, tako MTR rece, inace pohvale za covjeka, rijetko iko od svercera hoce reci kako da prodjes jeftinije, mislim, imam jarana koji se bave sa time, no nikad ne bi rekli kako da prodjem jeftinije, caba sto ti sebi trazis auto itd.

MTR

Član
almir_gr je napisao(la):
Govorio je vec MTR za to kad sam ja pitao vezano za uvoz.. Al' ima i ono da se ne isplati ganjati to ako je auto placeno do 4000 eura, tako MTR rece, inace pohvale za covjeka, rijetko iko od svercera hoce reci kako da prodjes jeftinije, mislim, imam jarana koji se bave sa time, no nikad ne bi rekli kako da prodjem jeftinije, caba sto ti sebi trazis auto itd.

nisam ja svercer :lol: , trgujem sa obrazom

hahaha novi slogan :D