Pozdrav. Vidim da ovdje ima povrsnig odgovora ali necu ulaziti u to. Ne moze se komentarisati auto sa kojim bar niste presli 20 000Km.
Pored svog BMW-a imam dvije 407-ce kuci. Sa jednom smo presli 150 000Km, trenutno ima na satu 270 000Km, u pitanju je 1.6HDI sa 110KS. Auto je daleko od lijenog, naprotiv uvijek me iznenadi pozitivno kako fino cupa za toliki auto a tako mali motor. Kvaka je u tome sto ima jako kratke brzine, zato je na auto putu 130km/h neka njegova maksimalna brzina ako zelis udobnu i ekonomicnu voznju. Volio bih samo da ima 6 brzina, to mu je jedina zamjerka koje se sjetim tek kad izadjem na auto put, a to nije bas tako cesto. Taj 1.6HDI ima fap i nikad do sad niti sam doljevao tecnost niti sam imao ikakvih problema. Ako bi i poceli problemi, gledao bih da dolijem litar tecnosti prije nego je nestane i ocistim fap. Uvijek imas opciju uklanjanja fap-a za 50KM. Njima das katalizator i doplatis 50KM. Auto se sjajno pokazao, to je najbolji auto koji smo imali u porodici. Za tih 150 000Km smo zamjenili 3 puta prednje disk plocice i 1x zadnje. Stavljao sam mu textarove jer ih je zasluzio. Jednom sam uradio veliki servis i doslo me je sve sa vodenom pumpom 350KM.Za VW golfa 1.9TDI je skuplji servis dosta. Ulja stane jako malo u motor, 3.8L. Par puta mi se zacepio egr. Ventil i to je sve sto sam imao od problema na tom autu. Potrosnja mu je 6.3 litra na 100km po gradu, na otvorenoj oko 5L. Ovaj 2.0HDI sam uvezao za prodaju, on ide jos bolje ali nista pretjerano bolje. To da je nizak i nije bas istina, problem je u tome sto se ne stavljaju originalne dimenzije guma nego se obicno stave za broj manje tipa 205/55 R16 umjesto 215/55 R16 ili 205/60 R16. Njuska mu jeste malo isturena pa treba samo paziti kad se priblizavas visokom trotoaru.
Auto koci strasno dobro, jako lijepo zalijeze u krivine, udoban je i naj bitnije je sto je pouzdan. Problem je sto taj auto dodje ovde sa 300 400 000km i onda ga vrate na 170...
Moj ti je savjet, daj jos koju hiljadu vise od planiranog i ne gledaj previse opremu nego stanje auta, kupi dobrog i bices prezadovoljan. Gledaj da ide od 2007+ godiste jer su ih tad doveli da budu bez greske.
Mane su standardne stvari kao i za svaki novi dizel: EGR, turbine, dizne i set kvacila, ali ako kupis nekod do 150 000 na satu i nece to tebe zapasti da radis, nego nekog treceg vlasnika.
Sretno sa kupovinom.