Peugeot 307 1.6 HDi 2006. god.

Peugeot 307 1.6 HDi 2006. god.

Član
Kao što naslov kaže, radi se o pežou.
Kada se tek upali, baci PLAV dim i nakon 5 sekundi normalno. Više se ne pojavljuje ni u vožnji. A to me užasno nervira :/
Do čega bi moglo biti? Usput ne pokazuje mi grijač, al' normalno pali, pa reče mi majstor da je to kao zato što ne pokazuje grijač, pa tako bude...
Ipak bih da i ovdje provjerim, da vidim ima li ko pametnu da kaže :)
 
Član
To je to.. grijac ti se pali tek kad je debeo minus.. tako je bar kod mene. Do sad sam svega 2-3 puta vidio lampicu grijaca :D

Sto se tice plavog dima, nisam siguran, pa ne bih da lupam.
 
Član
Ako baci plav dim na prvom paljenju ujutro a poslije ne baca plav dim, to ti lako mogu biti lose karike ili stubline... jedino lose karike ili stubline bace plav dim ujutro, kad su gumice lose onda bacaju na svakom paljenju plav dim i kad se stisne onda je oblak dima iza, kad je turbo los onda je vecinom uvijek plav dim, jedino kad su stubline ili karile potrosene onda na jutarnjem paljenju baci plavkast dim... Nesagorena nafta ti je bijelkast dim kod novijih dizela. Crn dim ti je previse nafte u cilindru u odnosu na zrak.. Ispitaj kompresiju i znaces u kakvom su stanju karike ili stubline...
 
Član
Ma kakve stubline i karike, na svakom 1.6HDI kojeg sam vidjeo je to tako, ne mnogo ali baci, pa ljudi vozite dizele mora biti dima...po forumima cim malo zadimi zreo za generalnu :D
Moj 407 1.6HDI kad sam ga kupio starog 3 god i 130000km je isto bacao plav dim na prvom paljenju, prilikom jaceg gasa posle duze lagane (gradske) voznje takodje znao baciti i malo crnog dima bez obzira na fap filter i sve je to sasvim normalno.
Za svaki slucaj pogledaj grijace jer ti nece izbaciti gresku na bordu ili da ti ono blinka lampica grijaca kada upalis, mozes samo provjeriti na dijagnostici. Meni je jedan otisao tokom 2. godine voznje ali nisam htio odmah da mjenjam jer lako pucaju, nisam ni osjetio dok nisam vidjeo na dijagnostici, tako i vozio dok ne ode jos 1 i u medjuvremenu i prodao pa je novi vlasnik promjenio.
Ako ti je sa fap filterom, obavezno 5w30 ulje sa LOW SAPS (TOTAL QUARTZ INEO ECS 5w30) i EURO 5 dizel i nemas problema, ovi motori ne trose ulje :)
 
Član
Eto kolega stefan objasnio, imam i ja 1.6 HDi , normala...kao sto rece covjek vozite dizele, ako dobro vuce itd..ne dimi stalno , sve je to po PS-u .. uzivaj i da se navozas.
 
Član
kod mene bmw x3 2.0 dizel, na ovim hladnoćama ujutro prvo paljenje ispusti malo plavog dima, 3-5 sekundi izlazi dim i onda prestane. prati nivo ulja ako ti opada onda su ti karike otišle
 
Član
NIje preporučeno paliti sa neispravnim grijačima, tako nemoj Stefane da to savjetuješ ljudima. Ako je bilo potrebe za grijačima, a neki je neispravan, čuje se pisak u kabini.
 
Član
Grijaci svi moraju biti ispravni, ako nije onda ces da imas na auspuhu bijelkast dim radi nafte koja se nije zapalila u cilindru, neravnomjeran rad pri paljenju treskanje i ostalo, paliti sa neispravnim jednim ili vise grijaca nije dobro raditi... Sto se tice plavog dima, auto koje je ispravno ne smije da baca plav dim na prvom paljenju a ni u voznji pa vi sada kako hocete...
 
Poslednja izmena:
Član
NIje preporučeno paliti sa neispravnim grijačima, tako nemoj Stefane da to savjetuješ ljudima. Ako je bilo potrebe za grijačima, a neki je neispravan, čuje se pisak u kabini.

Ja ni u jednom momentu nisam rekao da ne mjenja grijace vec naprotiv da pogleda jesu li ispravni jer ne izbacuje nikakvo obavjestenje ako jedan ne radi.
Za svoj auto sam napisao da nisam odmah zamjenio i naveo zbog kojeg razloga ga nisam zamjenio. Sustina je da uopste nisam ni osjetio da ne radi i nikakvo obavjestenje nije bilo vec samo na dijagnostici ispise da ne radi. To nije savjet, niti preporuka da vozi tako vec da provjeri da li svi rade.

Ne slazem se sa tim da ne smije biti nikako dima, po tome niti jedan dizel koji sam imao i imam do sada nije ispravan, pa ni dva sluzbena TDI motora koji su kupljeni novi, pogotovu 2.0 TDI PD koji uz dim trosi i ulje od prvog kilometra.
 
Član
Trosenje ulja nema nikakve veze sa dimom plavim na auspuhu. Motor nov mora da trosi ulje i svaki motor trosi ulje, pogotovo koji se tjeraju u visoke obrtaje, ali da ima plav dim na auspuhu to i nije bas normalno.
 
Član
Pa ne mislim sad na oblake dima, ali na prvom hladnom startu mi je sasvim normalno da malo izbaci dima, neki vise neki manje (sada 2.4 jtd jedva primjetno na hladnoci, ljeti nisam primjetio, ali on uvijek pali grijace dok je 1.6 hdi uvijek malo dimio koliko se sjecam)...Evo i ostale kolege su to potvrdile jer se i na njihovim dizelima isto desava.
Da ne raspravljamo sada, svako ima drugacije misljenje :)
 
Član
Ako smo rekli da necemo vise raspravljati o dimu ne razumijem zasto opet pocinjes?
Vidis da svi imaju drugacija misljenja i iskustva tako da nema svrhe raspravljati o tome jer ce ici u nedogled, ti ako mislis da ne valja na najmanju pojavu plavog dima pri hladnom startu odmah otvaraj motor i radi generalnu, ja cu bez ikakve brige i dalje voziti i ne razmisljati o tome ako se u svim drugim uslovima normalno ponasa i ne trosi ulje.

Iskljucujem se iz ove teme i daljnje diskusije o dimu.
 
Član
Ali je problem što ovaj Peugeot i kada je bio minus i plus bacao plav dim. Takav da u garaži ne možeš biti kada ga upališ. Takvo mu je bilo prvo paljenje, a svako naredno isto sa plavim dimom, ali u manjoj količini. 2x bio na dijagnostici sve ok pokazivalo. Usto auto je prešao oko 180 000 km.... Al' hajd riješio sam se auta, jer me je to užano nerviralo.
i btw neki dan se vozim iza 407, on prati nekog golfa keca. Brzina neka između 60-70 km/h. Kada gledam na 407 baci isto dva puta kratko plavi dim, niti je preticao niti koji vrag, a tek onda možda nakon 15-20 sekundi kada je krenuo da pretiče iza njega se pojavi na sekundu crni dim i nestade.
Uglavnom hvala svima koji su bili tu da pomognu da se probblem riješi... Al' ja sam se riješio auta.
 
Top