RE: Calibra Turbo>>Novi ovjes<<
Ah moram ti iznijeti par mišljenja o takvoj Calibri mog prijatelja Gorana iz Bjelovara zvanog Akula inače velikog Opel fana ne znam jesi li čuo za njega al ako nisi u budućnosti sigurno hoćeš.
hmmm...12/13 godina star turbak...uglavnom preko 200K km.... :ubise:
Motor: C20LET,ikao legenda među dvolitrenim turbacima...pati od raznih problema i traži pažljivo i skupo održavanje...
Turbokompresor: KKK 16-ica, turbina ugrađena unutar same ispušne grane,smanjuje turbo rupu na minimum...ALI zato se sama turbina pregrijava, kao i ležajevi i osovina prema kompresoru...sama turbina nije pouzdana kao recimo IHI/Garett kombinacija,uglavnom zbog konstrukcije ili više zbog manjka održavanja(hladni startovi sa hladnim uljem ili gašenje motora poslije ganjanja gdje se prekida dotok ulja prema turbini koja se vrti brže i zagrijava više zbog same koncepcije...
Hidropodizači: klepeću na svim LET/XE motorima...sam obim klepetanja i tapkanja pokazuje loš odabir ulja i duge servisne intervale izmjene ulja.Uljni talog tada ulazu unutar cilindra hidropodizača i sljepljuje klipić pa umjesto da prati brijeg bregaste,ostaje unutar dosjeda te ga bregasta udara...može se reparirati ako nije potrošen
Glava motora: SVE LET GLAVE SU POROZNE.to je koncepcijska pogreška koja pogađa najviše KolbenScmit glave a manje CosCast glave.Glave vole često pucati između 3. usisnog ventila i 2. cilindra (između je vodeni kanal...sve se tada zna) skupo i teško za sanirati
Steyr 4x4 pogon: ima na forumu sve objašnjeno o ovoj temi pa potraži...uglavnom,rijetki pogon radi,a vijek mu je oko 150K km...možeš mijenjati gume svakih par tisuća km,mijenjati ATF ulje i ulje visko spojke,temperaturne senzore...no nema smisla...ionako će se ulje pregrijati a lamelice samljeti ili će se ATF i visko ulje pomiješati
Senzori i ECU: riječ je o motornic 2.8,bolje rečeno MORONIC...glup softver,loši senzori pogotovo oni induktivni (bregaste,radilice) i grijana žica AFM.svako malo se pali DTC lampica...senzori često probijaju,pogotovo od ABS-a...
Ovjes: Osim većih diskova LET Calibra ima isti prednji ovjes kao i Vectra 1.4i,dakle,identične vilice,seleni,kugle,špur štange...kojima je vijek kratak
Ako se spušta auto(što je čest slučaj) samelju se ležajevi na čašici kod mulde od prednjeg amortizera...zadnji ovjes je neovisan i izvlači prednji koji je izuzetno loš :ubise: :ubise:
Limarija: Jednom riječju KATASROFA: TRUNE SVE...od rubnjaka,pragova,prednjih muldi,podnice,veznog lima a pogotovo zadnji krakovi šasije koje zbog loše koncepcije i zadnjeg ovjesa trunu već u tvornici...svaka calibra/vectra 2K pati od ovog...
E zato te ja pitam drug moj kako ti se ovo isplati ne pitam ja to što sam bezveznjaković ili što hoću da ti uništim "garažu" na ove ostale komentare neću ni da se obazirem.
Pozz.