Old vw's never die!, they just get lower!!...

Old vw's never die!, they just get lower!!...

Član
Haman pa zaboravih na ovo:D




;)


Ovaj je bolestan- pogotovo unutrasnjost.



Izvinjavam se unaprijed jer tema nece biti svakodnevno osvjezavana jer stvarno imam puno preceg posla od visenja po forumima, al trudit cu se da bude sto cesce...
 
Član
Kad sam procitao text, ostao sam zakucan za fotelju. Golf mk3 by TAS...
Golf mk1 by TAS
To je prvo Volkswagenovo vozilo ovog kultnog naziva sastavljeno u Sarajevu na montažnim trakama vogošćanske fabrike, prvih dana jula, nakon više od deset godina pauze. Ujedno, to je i simbolični početak dizanja iz pepela tvornice koja je do rata bila jedan od prepoznatljivih simbola ove države i njenog glavnog grada, poput olimpijade, rock scene, new primitivesa, "Želje" i "Sarajeva" ili ćevapa.

Magična riječ Istina, to nije prvi simbolični početak obnove bh. auto-industrije. Vraćanje filma nekoliko godina unazad doziva slike optimističkog početka montaže prvih "škoda" u Vogošći. No, tek je spomen magične riječi "golf" uvjerio ljubitelje četverotočkaša u činjenicu da se automobilski gigant VW zaista vratio u Sarajevo i BiH. U čemu je bila i još uvijek je tajna uspjeha sarajevskog "golfa"? Zašto je baš ta, od hiljada vrsta automobila desetina renomiranih svjetskih proizvođača, postala statusni simbol građana ove zemlje u njenim najsretnijim godinama? Da li je odgovor jednostavan kako zvuče riječi "sretnog dobitnika" prve "četvorke" iz Sarajeva: "Prvi auto koji sam kupio u BiH bio je 'golf' 1976. godine i to baš u TAS-u. Do rata sam vozio 'golfa dvojku' i nikada nisam imao nikakav problem sa tim autom, nigdje me nije izdao i stao, bio sam super zadovoljan, a da nisam, ne bih se ponovo odlučio za 'golf'. To je idealno vozilo za naše uslove i naše ceste. On se dokazao i u ratu, kada je išao čak i kada je pogonsko gorivo bilo ulje iz trafostanica. Sreća je da sam ja baš taj prvi koji je kupio auto iz ove nove proizvodnje i nadam se da će ta tvornica ponovo krenuti i vratiti se na one grane na kojima je TAS bio prije rata."

U opisivanju fenomena sarajevskog "golfa", međutim, pored stvari koje nabrajaju njegovi pasionirani fanovi, nužno je spomenuti i ulogu koju je ovaj automobil odigrao u promjeni klime i načina razmišljanja prosječnog Bosanca u tim ranim osamdesetim. Najbanalnije rečeno: "golf" je donio miris Zapada u ustajalu žabokrečinu truhlog socijalizma. Umjesto "narodnog" i "samoupravnog" automobila kakav je bio "stojadin", umjesto "juge", estetski bolje i sumnjivo kvalitetnije verzije "zastave 101" koja je prevarila i brojne zapadnjake, umjesto monopola Zavoda "Crvena zastava", pojavio se ambiciozni TAS, visokoprofesionalni VW i superkvalitetni "golf".

Ironija sudbine ili surova zakonomjernost - bolji život sa "dvojkom" neslavno je okončan netom pošto je u TAS-u sve bilo spremno za produkciju "golfa trojke". Umjesto u ovaj simbol stabilne srednje klase, stanovnici Sarajeva i ostalih gradova BiH te su 1992. godine zakoračili u pakao. TAS je postao bojno polje, a stotine proizvedenih "dvojki" i pedesetak prvih modela "trojke" nestalo je u trenu u džepovima ratnih moćnika sa Pala. Građanima ove zemlje ostalo je samo da se u rovovima i između njih prisjećaju boljeg života i njegovog početka na točkovima "golfa".

Književnici bi našli neku simboliku i u podatku da je "princ" zapravo otvorio vrata "golfu" u BiH i na prostorima bivše Jugoslavije. Ovaj model proizvođača automobila NSU još od davne 1965. godine sklapan je u vogošćanskom "Pretisu", jer je pad potreba proizvodnje za vojsku nagnao ovo vojno preduzeće sa ogromnim kapacitetima i nekoliko hiljada zaposlenih da se preorijentiše na nešto popularnije od metaka i granata. Oko pet hiljada "prinčeva" montirano je godišnje i prodavano po cijeni od milion i osamsto hiljada dinara, pa je za jednog "princa" valjalo raditi od godinu i po do dvije godine, u ovisnosti o platežnoj moći samoupravljača. "Princ" je, međutim, uskoro otpremljen nazad u bajke jer je NSU poklopljen od strane moćnijih, prvo Audija, a potom i Volkswagena. Nekako u isto vrijeme, u BiH se spajaju četiri tvornice koje su proizvodile prevashodno za namjensku, vojnu industriju i nastaje jedan od giganata bh. prijeratne industrije - UNIS.

Tajna njemačkog uspjeha "U jednom intervjuu nekadašnji kancelar Njemačke Ludwig Erhard je, na pitanje kako objašnjava bum njemačke privrede, odgovorio jednom riječju: 'Automobil.' Automobil je razvio Njemačku." Ovako je Abaz Deronja, jedan od utemeljitelja UNIS-a i njegov čelni čovjek u vrijeme priprema ulaska VW-a u BiH, razjasnio otkud ideja o proizvodnji automobila u Sarajevu. "Mi smo sa NSU-om došli do 15.000 komada u montaži, ali NSU je bio mali, uvijek u situaciji da ga neko proguta, pa nije imao toliko para da bi mogao ući u neke ozbiljnije poslove. Volkswagen, u koji se utopio NSU, na prostoru bivše Jugoslavije imao je odnose sa beogradskim 'Inexom', koji je prodavao godišnje od 1.000 do 2.000 komada njegovih vozila. Mi smo delegaciji iz VW-a rekli da smo spremni da odmah prodajemo 10.000 automobila." Ovaj ambiciozni plan kojim je VW uvučen u Vogošću koncipiran je tako da već od druge godine proizvodnje naraste na sklopljenih 20.000 vozila, pri čemu je VW trebao kupovati 50 posto dijelova proizvedenih u nekoliko fabrika diljem BiH i Jugoslavije. Tako je i bilo: 1969. je potpisan ugovor, izgrađena je hala od 40.000 kvadrata i počela je montaža tada najpoznatijeg VW- -ovog modela - "bube". Tako je nastala Tvornica automobila Sarajevo - TAS. Sa 51 posto u vlasništvu UNIS-a i 49 posto u posjedu VW-a, TAS je bio jedan od prvih pozitivnih primjera dobre kooperacije sa stranim investitorom u vremenu ljutog socijalizma.



SLIJEDI NASTAVAK!
 
Top