Nizak pritisak u gumam ili?

Nizak pritisak u gumam ili?

hello raja,od kad sam stavio gewinde na boru pojavilo mi se jako udaranje cim naidjem na vecu rupu na putu,kao da se citava opruga sabije ili amortizer dodje do anslaga...ispocetka sam mislio da je to to,ali sam kolegu iz njemacke kontaktirao (momak ima istu boru karavana,sa istim gevindama i istim motorom) on vozi na 19" ali on mi kaze da je to nemoguce jer tezina koja tereti prednje amortizere nije u stanju da sabije toliko opruge...mislio sam da je to uzrok udaranja,ali nije...Danas mi je sinula ideja u glavu da mozda udara felga od gumu(mal pritisak) i odem fino na benzinsku sa digitalnim mjeracem pritiska i ono 2.1 bar-a,po mom misljenju je to OK... kontam ja da jod malo napumpam pa sta bude... i tako napumpam na 2.2 i sad se 99% ubilo hlupanje,skoro a da ga nema...
moje pitanje je sada,dali mi je mozda pritisak bio nizak naspram dimenzije guma... radi se o 18" 8j felgi i 225 40 18 gumama....
jel ko imao slicna iskusta i dali mi ko provjereno(nemojte se igrati sa pretpostavkama) moze reci da vozim na recimo 2.2-2.3 pritisku bez problema(bez da mi rigorozno utice na grip ili sigurnost voznje)...

hvala unaprijed

Član
jbt ja svoje 195/45 vozim na pritisku od 2.1 bara, vozio sam i na manjem, nisam vidio da su mi se umanjile vozne sposobnosti, da slabije prijanja ili tako nesto
ja sam bas naduvao namjerno, malo mi je 1,9 ili manje, niska guma i ubi jbt, pa reko da makar malo ublazim.heh
ja mislim da ti je to ok, doduse iskreno nisam vozio na takvim gumama, ali mislim da je to sasvim ok pritisak

Član
Na gumama ti pise koliki maksimalan pritisak mogu da drze tj. da se ne pusu preko toga. On se nalazi u onom tekstu ili u zagradi i pise xxpsi. Taj psi pretvori u bar i vidi koliki je ili na vecini mjeraca tlaka imas i bar i psi. I napuses malo nize nego sto pise na gumi, manje 0.5 bara ako cesto picis vecim brzinama od 120km/h...

ArminM je napisao(la):
jbt ja svoje 195/45 vozim na pritisku od 2.1 bara, vozio sam i na manjem, nisam vidio da su mi se umanjile vozne sposobnosti, da slabije prijanja ili tako nesto
ja sam bas naduvao namjerno, malo mi je 1,9 ili manje, niska guma i ubi jbt, pa reko da makar malo ublazim.heh
ja mislim da ti je to ok, doduse iskreno nisam vozio na takvim gumama, ali mislim da je to sasvim ok pritisak

kod mene su jednom bile zimske na golfu 2.4b(brat malo prepumpao,nisam ja majkemi :D ) i kod srednjeg prema sarajevu me okrenu na krivinu,kad me ne pokupi sleper... :icon_eek: bas je bilo dlakavo...
zato i pitam,inace mi prijanjaju gume da ti se zeludac okrene(AVON ZZ3) ali nesto mi kemijanje sa pritiskom nije bas tema dana... :icon_rolleyes:

RS TURBO je napisao(la):
Na gumama ti pise koliki maksimalan pritisak mogu da drze tj. da se ne pusu preko toga. On se nalazi u onom tekstu ili u zagradi i pise xxpsi. Taj psi pretvori u bar i vidi koliki je ili na vecini mjeraca tlaka imas i bar i psi. I napuses malo nize nego sto pise na gumi, manje 0.5 bara ako cesto picis vecim brzinama od 120km/h...

ok,provjerim sutra...thanks (ti si m pouzdan jezik) :lol:

Član
http://www.autohrvatska.hr/hr/ah_dijelovi/catalog/korisne_informacije/info_4.aspx

vidi ovdje, mozel ti sta pomoc... kod mene su 16", 45 profil, ispod 2.3, 2.4 ne idu nikako... "legne" mi guma... ovako slusaju :)

Kako mislis udara felga od gumu? Od preniskog pritiska ti moze samo udarat felga od asfalt, al to bi i vidio na felgi, a na 2+ bara tesko da ce udarat, mada niskoprofilne gume se pumpaju na dosta visi pritisak od balonki.. prosjecno 2.5 bara..

ja imam isto 18ke naprijed 225/35-18 pumpamih sa 2,6 bara a pozadi imam 245/40-18 pumpam na 2,7 kad nisam natovaren,a kad sam pod teretom naprijed 2,8 nazad 2,9 bari i to mi je od zastupnika predlozeno tako i ja upraznjavam nikad problema ;)

Član
Kakvi su to pritisci, kao da vozite kamione:icon_eek:

Nema ništa gore za ovjes od prepumpane gume:icon_biggrin:

Član
a nije puno, mozda "izgleda", ali recimo na altei, je tvornicki na poklopcu, 2.8, zafira 3.2 bara i sl... zavisi koliko cesto vozis natovareno auto, mada rijezko tko puse/ispuhuje gume zavisno o teretu... ugl. ide neka sredina

a nerko, 44pss je oko 3.7 bara... tako da ti je mozda najbolje oko 2.4 bara, tak nesto... :icon_smile:

Limpi je napisao(la):
a nije puno, mozda "izgleda", ali recimo na altei, je tvornicki na poklopcu, 2.8, zafira 3.2 bara i sl... zavisi koliko cesto vozis natovareno auto, mada rijezko tko puse/ispuhuje gume zavisno o teretu... ugl. ide neka sredina

a nerko, 44pss je oko 3.7 bara... tako da ti je mozda najbolje oko 2.4 bara, tak nesto... :icon_smile:

Hocu sreco,ma samo reci kolko:D

ode nerko sutra na petrolovku,tamo ima digitalni kompresor(ne sabija zrak binarnim ciframa,nego mu digitalni pokazivac i nekako mi tacniji od kazaljke)..
nataknes na jednu gumu i on ti pokaze njen pritisak,zatim pritisces + ili - zavisno od zeljenog pritiska i on automatski puni na zeljeni pritisak,na ostalim gumama samo nataknes i on hautomatski pumpa na isti prettysuck kao i prvu(mozes mijenajti podesavanja ako ti se digne :D )

SoundLunatic je napisao(la):
preciznije su pumpe sa analognim manometrom.

ma na nasim benzinjarama(u ovom krugu gdje se ja krecem) nemas nigdje kvalitetnih manometara,sve su oni HMMullner(ili slicni) nema preciznih ocitavanja...ono znas dok pumpas ono pise 2.1,odmaknes pipak sa ventila i opet stavis ono pise 1,9..tako da moras puniti na oko 2.4 da dobijes tih 2.1...ovo jbg. kod digitalca izbacuje tlacna sklopka i ona je jako osjetljiva na aparatu koji kosta oko 1000KM(tako bar kaze onaj na benzinskoj)