Obratiti paznju posebno na elektroniku - ne smije se gasiti u toku voznje il tako nesto, ovjes - zadnji trap - tockovi se ne smiju bocno mrdati, obrati paznju i na sinhrone u mjenjacu - ipak je to auto koji se redovno zlostavlja. Nije lose ni da je kvacilo ok - nova lamela je 280 KM (no trajna je). Ono ostalo pogledati kao i kod svih drugih auta, ako ti se ucini ok, obavezno ga vodi u neki servis PSA vozila da ga detaljno pregledaju (ovo pod obavezno), osim ak ti se ne ucini bas savrsen i da nema potrebe za tim.
Autic ide odlicno, cupa volan redovno u prve dvije brzine, potrosnja grad 8 - 11.5 litara, otvoreno 5.5 - 7.5 litara. Ako ima klimu, provjeri i jel radi (ak je ostecen hladnjak klime, novi je izuzetno skup). Uz sve to, vazna je stvar da nije bio jako udaran, jer djaba ti sve ako uzmes takvog. I bilo bi pozeljno da se dobro razumijes u voznju, Saxo VTS nije dobrocudan autic - hoce izbaciti i zadnji kraj - ko na njemu nauci voziti sigurno dobro zna voziti, jer moras znati sta radis i imati pravo brze reakcije. No zato je superbrz po krivinama kad ga znas voziti. Punto HGT jeste slicno brz Saxu, al osjecaj je potpuno drugaciji unutra, Punto nakon Saxa djeluje skroz penzionerski.
Ne znam sta bi ti vise pisao, djelovi su dosta jeftini za moderan auto. Kod mene je model 2001 godiste i vec ga imam oko 2-ipo godine. Kad sam ga kupio trebalo je na njemu napraviti neke stvari, od tada od problema sto sam imao - druk lezaj mi se poceo cuti pa sam ga zamjenio - (120 KM sa rukama, sam lezaj je 20-ak KM), mjenjac mi se razletio jednom prilikom - taj popravak je bio 440 KM i jos sam auspuh pravio - to je bilo 20-ak KM. Saxo ce te vazda nervirati sa nekim glupostima, cudnim zvukovima koji dodju odnikud i isto tako nestanu.
Osim toga stvarno sam zadovoljan auticem i ono slusa me skroz fino, ja ga ne stedim - no i pazim ga - cekam da se zagrije prije "gasanja" i slicno tome. Uvijek me nanovo odusevi, eto jos mi nije dosadio, jer iz kojeg god auta u njega da sjednem, opet je osmjeh od uha do uha. Znaci ako uzivas u voznji i pravi si autofan, vjerovatno ces biti odusevljen. Vozao sam kamaru auta u svojoj vozackoj karijeri - debelo preko 100, a Saxo je za voznju jedan od najboljih - mislim kad hoces uzivati u ubrzanjima, krivinama, osjecaju koji pruza...
I vidim da je taj presao 220.000 km, fino ga u servis provjeri kompresiju i jel sve to ok. Taj 1.6 16V je jedna od najboljih PSA masina, no ipak se vrti do gotovo 8000 o/min, pa zahtjeva i dobro odrzavanje. Jer velika su opterecenja pri tim obrtajima. Ne znam nekoga da ima VTS-a sa tom kilometrazom, pa nemogu ni puno reci na tu temu. No vozio sam i neke aute sa 50000-ak km koji su skroz u defektu, a i neke sa mnogo vise koji su bili odlicni. Odrzavanje je tu kljucno, uslovi u kojim je postignuta ta kilometraza itd. Pitaj jos nesto ak te interesuje...