mjenjam punto za saxo vts--potreban savjet

mjenjam punto za saxo vts--potreban savjet

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
VR6Boki je napisao(la):
Obratiti paznju posebno na elektroniku - ne smije se gasiti u toku voznje il tako nesto, ovjes - zadnji trap - tockovi se ne smiju bocno mrdati, obrati paznju i na sinhrone u mjenjacu - ipak je to auto koji se redovno zlostavlja. Nije lose ni da je kvacilo ok - nova lamela je 280 KM (no trajna je). Ono ostalo pogledati kao i kod svih drugih auta, ako ti se ucini ok, obavezno ga vodi u neki servis PSA vozila da ga detaljno pregledaju (ovo pod obavezno), osim ak ti se ne ucini bas savrsen i da nema potrebe za tim.

Autic ide odlicno, cupa volan redovno u prve dvije brzine, potrosnja grad 8 - 11.5 litara, otvoreno 5.5 - 7.5 litara. Ako ima klimu, provjeri i jel radi (ak je ostecen hladnjak klime, novi je izuzetno skup). Uz sve to, vazna je stvar da nije bio jako udaran, jer djaba ti sve ako uzmes takvog. I bilo bi pozeljno da se dobro razumijes u voznju, Saxo VTS nije dobrocudan autic - hoce izbaciti i zadnji kraj - ko na njemu nauci voziti sigurno dobro zna voziti, jer moras znati sta radis i imati pravo brze reakcije. No zato je superbrz po krivinama kad ga znas voziti. Punto HGT jeste slicno brz Saxu, al osjecaj je potpuno drugaciji unutra, Punto nakon Saxa djeluje skroz penzionerski.

Ne znam sta bi ti vise pisao, djelovi su dosta jeftini za moderan auto. Kod mene je model 2001 godiste i vec ga imam oko 2-ipo godine. Kad sam ga kupio trebalo je na njemu napraviti neke stvari, od tada od problema sto sam imao - druk lezaj mi se poceo cuti pa sam ga zamjenio - (120 KM sa rukama, sam lezaj je 20-ak KM), mjenjac mi se razletio jednom prilikom - taj popravak je bio 440 KM i jos sam auspuh pravio - to je bilo 20-ak KM. Saxo ce te vazda nervirati sa nekim glupostima, cudnim zvukovima koji dodju odnikud i isto tako nestanu.

Osim toga stvarno sam zadovoljan auticem i ono slusa me skroz fino, ja ga ne stedim - no i pazim ga - cekam da se zagrije prije "gasanja" i slicno tome. Uvijek me nanovo odusevi, eto jos mi nije dosadio, jer iz kojeg god auta u njega da sjednem, opet je osmjeh od uha do uha. Znaci ako uzivas u voznji i pravi si autofan, vjerovatno ces biti odusevljen. Vozao sam kamaru auta u svojoj vozackoj karijeri - debelo preko 100, a Saxo je za voznju jedan od najboljih - mislim kad hoces uzivati u ubrzanjima, krivinama, osjecaju koji pruza...

I vidim da je taj presao 220.000 km, fino ga u servis provjeri kompresiju i jel sve to ok. Taj 1.6 16V je jedna od najboljih PSA masina, no ipak se vrti do gotovo 8000 o/min, pa zahtjeva i dobro odrzavanje. Jer velika su opterecenja pri tim obrtajima. Ne znam nekoga da ima VTS-a sa tom kilometrazom, pa nemogu ni puno reci na tu temu. No vozio sam i neke aute sa 50000-ak km koji su skroz u defektu, a i neke sa mnogo vise koji su bili odlicni. Odrzavanje je tu kljucno, uslovi u kojim je postignuta ta kilometraza itd. Pitaj jos nesto ak te interesuje...

svaka cast druze, hvala puno....

mene jedino brine ta kilometraza.....gdje bi mogo u sarajevu da odem na pregled vozila i kolko kosta to ?

lov2xlr8 je napisao(la):
sta reci no dobar auto,no covjek ti je napisao sve,dakle iskustvo iz prve ruke,no do tebe je da odlucis

boki ovo no sam moro :cool::cool:
:123::123:

sto se mene tice ja sam vec odlucio :cool:, samo da mi je da nedjem nesto kome nije dusa izvadjena

Član
Ne znam koliko je provjera u servisu, zavisi to od servisa, racunaj sa 50-ak KM ;)

Zato prvo probas auto, ak se tebi ucini ok, onda ga vuces u servis. U Sarajevu mislim da ti je najbolje otici u servis 206 - iza pumpe Braca mujic prvo skretanje desno i onda imas jos nekih 200 metara. Uglavnom kad skrenes pitaj nekog, znat ce ti objasniti gdje je to.

Član
VR6Boki je napisao(la):
Ne znam koliko je provjera u servisu, zavisi to od servisa, racunaj sa 50-ak KM ;)

Zato prvo probas auto, ak se tebi ucini ok, onda ga vuces u servis. U Sarajevu mislim da ti je najbolje otici u servis 206 - iza pumpe Braca mujic prvo skretanje desno i onda imas jos nekih 200 metara. Uglavnom kad skrenes pitaj nekog, znat ce ti objasniti gdje je to.

ok hvala....

a koliko te dodje registracija za tvog saxa?

Super Moderator
100% je to auto super za voznju.. znam po pugu 106 jos je neki mali motor ako nije 1.1 tako nesto al stvarno je auto prezabavno za voziti :D
i on sa tim slabijim motorom ne ide tako sporo a kad ga zaletis ne treba kocit prije krivine :D
pod rucnu mozes gdje hoces sa njim :D
a mogu tek mislit kako ide VTS imam zelju da ga probam
nego ja da sam na tvom mjestu trazio bi neki sa manje kilometara... do jedno 150 000 jer za malo auto 220 000 hmm... ne znam sta da ti kazem ali ja bi trazio sa manje kilometara al od VTS-a ne odustaj svakako :D

Član
allroad je napisao(la):
100% je to auto super za voznju.. znam po pugu 106 jos je neki mali motor ako nije 1.1 tako nesto al stvarno je auto prezabavno za voziti :D
i on sa tim slabijim motorom ne ide tako sporo a kad ga zaletis ne treba kocit prije krivine :D
pod rucnu mozes gdje hoces sa njim :D
a mogu tek mislit kako ide VTS imam zelju da ga probam
nego ja da sam na tvom mjestu trazio bi neki sa manje kilometara... do jedno 150 000 jer za malo auto 220 000 hmm... ne znam sta da ti kazem ali ja bi trazio sa manje kilometara al od VTS-a ne odustaj svakako :D

eh druze i meni ti kilometri bodu u oci:icon_cry:... ma hajd vidjecu u kakvom je stanju i to....a nema ih bas puno, ema nekog izbora

Član
Sve ti je Boki objasnio znaci imam autic i prezabavan je i ni dijelovi nisu skupi al trebash ga i pazit i slusat jer ako elektronika ode postaje skup pravo a ovi ostali dijelovi nisu uopste nesto skupi . . . mashine su izdrzljive i fkt je autek zabavan ali dobro ponavljam DOBRO pregledaj limariju i ovjes jer ovi autici su cesto forsirani i nerjetko zavrse sa "druge strane ograde" . . . pregled strucni obavezno i trazi nekog sa manje kilometara pogotovo ako je mk2 model to je malo previshe za ovako malo auto ima ih sigurno josh na prodaju samo treba se malo zarovit po oglasima i sigurno ces naci nesto sto je fer .
et pozz:cool:

Član
nihad3tzo je napisao(la):
Sve ti je Boki objasnio znaci imam autic i prezabavan je i ni dijelovi nisu skupi al trebash ga i pazit i slusat jer ako elektronika ode postaje skup pravo a ovi ostali dijelovi nisu uopste nesto skupi . . . mashine su izdrzljive i fkt je autek zabavan ali dobro ponavljam DOBRO pregledaj limariju i ovjes jer ovi autici su cesto forsirani i nerjetko zavrse sa "druge strane ograde" . . . pregled strucni obavezno i trazi nekog sa manje kilometara pogotovo ako je mk2 model to je malo previshe za ovako malo auto ima ih sigurno josh na prodaju samo treba se malo zarovit po oglasima i sigurno ces naci nesto sto je fer .
et pozz:cool:

:cool:ok, hvala.......pa jbg i ako nadjem nesto sa 1xx xxx km kako da znam da nije vracana kilometraza:icon_confused:....
pozz:icon_smile:

Član
pogledaj servisnu knjizicu mora imati . . . neuzimaj ga bez servisne knjizice i povedi nekog ko je malo iskusniji po tom pitanju nekog mehanicara najbolje . . . i on ce ti to moc najbolje protumacit i remen i kad je mjenjan i neke sitnice koje se zna otprilike kad se trebaju mijenjati . . .al opet servisna knjizica ti je najbitnija da bude uredno ispunjena i prema njoj mozes vidjeti koliko kilometara je auto preslo posto je sigurno uvezen izvana nekad pa prema zadnjem upisu kilometraze u servisnoj knjizici usporedi sa kilometrazom na satu . . . mislim da je normalno za njih da prelaze oko 10 - 15 hiljada godisnje . . . znaci od nekih 120000 do 160000 na satu je neka normalna kilometraza za saxa proizvodnje 2000 pa nadalje .

Član
nihad3tzo je napisao(la):
pogledaj servisnu knjizicu mora imati . . . neuzimaj ga bez servisne knjizice i povedi nekog ko je malo iskusniji po tom pitanju nekog mehanicara najbolje . . . i on ce ti to moc najbolje protumacit i remen i kad je mjenjan i neke sitnice koje se zna otprilike kad se trebaju mijenjati . . .al opet servisna knjizica ti je najbitnija da bude uredno ispunjena i prema njoj mozes vidjeti koliko kilometara je auto preslo posto je sigurno uvezen izvana nekad pa prema zadnjem upisu kilometraze u servisnoj knjizici usporedi sa kilometrazom na satu . . . mislim da je normalno za njih da prelaze oko 10 - 15 hiljada godisnje . . . znaci od nekih 120000 do 160000 na satu je neka normalna kilometraza za saxa proizvodnje 2000 pa nadalje .

hvala druze na savjetu...svakako cu da poslusam;)

Član
haso je napisao(la):
znaci mjenjao bi punta 1.2 2000god 4 vrata, alu felgice, el stakla, u super stanju znaci sipaj i vozi za saxa vts 1.6 16v, znaci vec imam nekih ponuda.......

znaci molio bih za neki savjet, posto je ovom puntu jedina mana 1.2 motor, kod saxa me privlaci 1.6 16v :D...........

valjal ova kombinacija cemu? neka iskustva sa saxom? i na sto najvise treba obratiti paznju prilikom kupovine saxa?

hvala unaprijed:cool:

Prijatelju, ja vozim saxa 1.4 koji je presao 240000, i auto radi perfektno, radi mirno, ubrzava extra, a ja sam ga vozio 190 i ima jos malo gasa... Mogu ti samo reci da ne moze da se poredi sa puntom ni u jednom segmentu, osim sto je nekima mozda punto lepsi,ali je djubre od auta, realno....Cim su ga dali nama da ga proizvodimo..:) Uzimaj tog saxa ako valja i uradio si dobru stvar.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.