Kupovina: Fiat Stilo 1.9 JTD vs Renault Megane 1.9DCI

Kupovina: Fiat Stilo 1.9 JTD vs Renault Megane 1.9DCI

Član
Pozdrav svima,
planiram kupovinu automobila i ono što mi odgovara cijenom a može zadovoljiti moje potrebe su Fiat Stilo 1.9JTD i Renault Megane 1.9DCI.

Ono što me konkretno zanima je cijena održavanja, tj. razlika u cijeni održavanja, koji je od ova dva automobila jeftinije održavati:

1. Koliko koštaju servisi, tj. kolika je razlika, za koji je automobil servis jeftiniji?
2. Koliko koštaju dijelovi, usporedba. Npr. cijena fara, cijena disk pločica itd.
3. Učestalost kvarova.

Hvala.
 
Član
Stilo ima bolji motor, iako je i 1.9 dci jako dobar motor. Stilo je jeftiniji za održavanje ali je kao auto ima dosta problema sa pouzdanosti. Nije Fiatov najsvjetliji primjer kvalitete. Megane se bolje pokazao, ima kvalitetniju unutrašnjost ali je i malo skuplji.

Moj izbor bi bio Megane;)
 
Član
A kojih to problema tačno Stilo ima, Zela? Možeš li navesti neki primjer možda?

Kad su u pitanju polovni dizeli stari desetak godina primarno je naći dobar primjerak, svaki od njih ima svojih prednosti i nedostataka...

Stilo je generalno OK auto, samo se meni nimalo ne sviđa položaj sjedenja u njemu jer se visoko sjedi...puno bolji mi je taj položaj u Meganeu, kod koga mi je opet plastika oko radija i komandi klime pravo hafifna.

Za cijene dijelova i servisa...telefon u ruke i raspitaj se, mani se priče taksista, forumaša i sličnih:lol: Ne bih rekao da tu ima neke posebno velike razlike...Kao što rekoh već, najvažnije je naći dobar, održavan primjerak, sa stvarnom kilometražom koja nije prevelika...a možeš i da igraš loto ili bingo, isto ti ga dođe:D
 
Član
Sa elektronikom npr. Na većini lista pouzdanosti Stilo jako loše kotira. Koliko znam nema nekih velikih mehaničkih problema, osim standardnih dizelaških mana i problema sa automatskim mjenjačima. Unutrašnjost također nije najkvalitetnije odrađena.

Po mojim saznanjima megane je kvalitetnije auto;) Koliko god francuski poluproizvod može biti kvalitetniji od bilo čega :D
 
Član
Opet neodređen odgovor. Najbolje se zaputiti na fiat i reno forume i pročitati od čega pate vlasnici istih....
 
Član
Daleko ti je stilo jeftiniji za odrzavanje, megane ima skupih delova bas (imao 1.5dci i mali servis sa svim filterima bio 120e bez ruku) i losije im dizne podnose ovo lose gorivo koje sipamo na balkanu. Zato bi moj izbor bio stilo, jer je jtd motor nepoderiv i trpi svakakvo gorivo, a generalno je megane mnogo bolje uradjen kao auto.
 
Član
Kenno je napisao(la):
Opet neodređen odgovor. Najbolje se zaputiti na fiat i reno forume i pročitati od čega pate vlasnici istih....

Ja u kojeg god sam stila usao instrument tabla svijetli ko bozicna jelka...


i ja sam jedno vrijeme bio zagrijan za stila jer mi se sa 3v opasno svidja...al do 2003 su imali problema sa elektronikom samo tako...sto se tice mehanike i jtd motora svi ga hvale...
 
Član
Nebih se ni ja složio sa tobom Zela, osim u slučaju da izbjegavaš automatski mjenjač kod Stila, ne zato što je kvarljiv već zato što je rijedak a samim time i skup (mislim na mjenjač).

Ali kao što već netko reče, teško je objektivno ocjenjivati automobile koji su stari desetak godina....
 
Imam ja Stila 1.9 JTD 85 kw 2002. U biti nije los auto, motor je dobar, ja sam svog kupio sa 190 000 na satu, prije 6 mjeseci, sada ima 206 000 i nisam imao nekih problema, dosao mi je sa puknutim crijevom IC-a i to je kostalo nesto preko 100 km novo, seleniu moras sipati u taj motor i nista drugo, svako drugo ulje dovodi da motor radi bucno, ona je oko 80 km + filter, ne sjecam se tacno mada je oko 120-130 filter + ulje i zamjena bilo. Zadnji seleni mana, kupio sam ga tako i seleni su otisli, platio 90 km selene + zamjena. Veliki servis je radjen, tako da sam po tom pitanju rahat trenutno, ne znam koja je cijena tacno, mislim da je oko 500. Dvije nove zimske gume po 90 KM platio. Motor na tom autu je dobar, ide odlicno, trosi malo, evo meni u ovom zimskom periodu po gradu se samo vozim, kratke relacije, trosi oko 7-7,5 litara, sto i nije strasno za to auto, ne moze proizvodit gorivo. Mana tog auto je elektrika (ne elekronika posto ljudim mijesaju puno), ti senzori sto piste bezveze kad im se ceifne za razne gluposti, a u principu nije mu nista, ja odem na dijagnostiku i nema kvarova, nista ne pokazuje, vec povremeno pisti bezze, jedino oko toga treba imati celicne zivce. Kvalitet unutrasnjosti ti i nije na nekom zavidnom nivou, low budget auto, ne znam kako su to uradili na FL izgleda mi na slikama puno kvalitetnije, nisam jos ni jednog uzivo pregledao. Mjesta ima, u mene je sa 4 vrata pa tako da imam malo vise prostora od onoga sa 3, nisam njega uzeo jer mi nije praktican. Sve u svemu, nije los auto, dijelova ima, otpadi su puni sta god zatreba. Cijene odrzavanja su slicne, Golf 4, Peugeot 307, Megane i Stilo, tu su te cijene odrzavanja, malo za VW jace cijene al' nista pretjerano. Licno ja sam bio vise za 307 i pokajao sam se, al' jbg-a gotovo je sada, 2.0 HDI sa 66 kw, nema fap i zamajac i to je velika usteda, auto puno kvalitetnije iznutra uradjeno i ljepse izgleda. Mada to je sada neka druga tema..

Sto se Megana tice, htio sam i ja, jaran kupio, stradala mu elektronika, kartica nesh, nemam pojma, nije mogao u opste upaliti auto, pa je to mjesec dana se ganjao majstor, bla bla, u glavnom ohladio mi je radi toga striktno..
 
Član
koje je godiste megan?neke serije su imale problem sa pumpom visokog pritiska cini mi se valeo ali se to popravilo od 2005 god pa na novije,istina je da su dizne jako osjetljive na lose gorivo,elektronike jesu puni ali kad se nadje lijepo ocuvan primjerak da mu bas sve radi od tipki i da se nije prckalo po tome,na jednom Slo,forumu sam dosta citao o meganu i ljudi su mjenjali letece lezaje na 200000 radi preventive,ali to se ispostavilo zbog servisnog intervala zamjene ulja jer renault im je dao zamjenu ulja na 30000,a slovenci vjeruju samo u servis pa su im sjebali auta,takodje ima neka caka sa zadnjim mostom valjda kad nesto ode da se mora kompletan mjenjati,ali sve zavisi na kakav ces naletiti,stari ima megana 1.9 dci karavan 2004 iz svicarske dosao sa realnih 215000,za sad zadovoljan, sve filtere i ulje elf excellium nf 5w40 kupio u camcu za 130 km u odnosu na motorex koji je za 35 km biio skuplji,set zupcastog remena sa vodenom pumpom oko 400km kod mene jedan renaultovac mehanicar,o fiatu neznam nista,mislim da su to identicni motori jer dci je kod volva i nisana a citao sam negdje da je renault radio jtd motore
 
Član
Hvala svima na odgovorima.
Sve ima svoje prednosti i mane, izgleda da će na kraju biti "kupi ono u boljem stanju".

almir_gr je napisao(la):
Licno ja sam bio vise za 307 i pokajao sam se, al' jbg-a gotovo je sada, 2.0 HDI sa 66 kw, nema fap i zamajac i to je velika usteda, auto puno kvalitetnije iznutra uradjeno i ljepse izgleda. Mada to je sada neka druga tema..

Nije ni 307ica isključena, samo ih nisam baš gledao, trebao bih i njih malo pogledati. Ali iako bih se odlučio za 307icu bila bi to neka jača verzija.
 
Član
Pa ajd kad svi pisu sto su sjeli jednom u stila pa svijetli tabla ko jelka da i ja napisem nesto,jer ga vozim evo sad ce biti 4 god. Najbitnije ti je kakav ces primjerak naci! Ako nadjes stila koji je zapusten,imaces milion problema! Ovo kad ti kazu za elektorniku dosta mjesa njih neke stvari...pa to onda ide sve generalno elektronika! 99% slucajeva mislis na aribag i problem sa lampicom i pistanjem,uglavnom zbog folije u suvozacevom sjedistu (zamislite bmw ima isti ovaj problem,a nije fiat),a isti se rijesava simulatorom i lemljenjem konektora! Opet sad imas i mnoge pacijente koji nemaju polopac na akumulatoru,gdje su osiguraci i vecina elektronike pa imaju problema kad navuce vlagu,pokvasi se pa pocne da prijavljuje fantomske greske! Sto se motora tice tesko poderiv JTD trpi i gorivo i razne vozace,uglavnom sipaj seleniju originalno ulje i mjenjaj redovno neces imati problema! Prva stvar ako uzmes zamjeni famozni nosac motora ispod akumulatora (oko 100),cesto strada pa auto bude dosta bucan i vibrira! Nekih konkretnih i vecih problema motor inace nema,bar ja nisam imao nit sam cuo da su imali,rijetko bas rijetko da ima problema sa turbom i ako bude to su motori koji su zgazili km i km! Trap je ok,ja sam za 4 god i to vozim na 17" mjenjao jednom lafetu i 2 stabilizatora,pa ako uzmemo u obzir nasu kaldrmu nije ni lose tako! Potorsnja je grad oko 7.3 do 8l zimi,a otvorene ide 5.5l bez problema i sa malo tezom nogom na gasu! A sto se tice unutrasnjosti ka i svako auto stvar ukusa ima mana,neke sitnice su mogle biti i bolje,a opet neke su i posle 10 god odlicne! Ja se evo za 4 god nisam ni jednog pokajao sto sam ga uzeo. Za megana necu nista reci,meni se svidja kako izgleda,ali gledao slusao dosta prica o problemima sa motorom i turbom,doduse vise ko 1.5 motora i da bio svjedok kad auto iz cista mira nece da ocita karticu (crkao neki citac ili sta vec)...
Najbolje je odes probas i sta ti se vise svidi i bude u boljem stanju uzmes!
P.S evo ima u moj gorazi slike stila unutra,svijetli ko bozicna jelka i tabla i sve al ne zbog greski! :lol: ;)
Sretno u izboru!
 
Član
RockStar je napisao(la):
Hvala svima na odgovorima.
Sve ima svoje prednosti i mane, izgleda da će na kraju biti "kupi ono u boljem stanju".

almir_gr je napisao(la):
Licno ja sam bio vise za 307 i pokajao sam se, al' jbg-a gotovo je sada, 2.0 HDI sa 66 kw, nema fap i zamajac i to je velika usteda, auto puno kvalitetnije iznutra uradjeno i ljepse izgleda. Mada to je sada neka druga tema..

Nije ni 307ica isključena, samo ih nisam baš gledao, trebao bih i njih malo pogledati. Ali iako bih se odlučio za 307icu bila bi to neka jača verzija.


Ako i 307 dolazi u obzir to ti je sigurno najbolji izbor. Kvalitetniji su materijali puno, pouzdan je jako i lako se prodaje. Jedino sto bih ja isao na benzinsku varijantu + plin, jer je mnogo jeftinija za odrzavanje a vrlo su pouzdani. I HDi je jako pouzdan samo ovaj od 66kw je mnogo lenj.
 
Član
dellas je napisao(la):
Ako i 307 dolazi u obzir to ti je sigurno najbolji izbor. Kvalitetniji su materijali puno, pouzdan je jako i lako se prodaje. Jedino sto bih ja isao na benzinsku varijantu + plin, jer je mnogo jeftinija za odrzavanje a vrlo su pouzdani. I HDi je jako pouzdan samo ovaj od 66kw je mnogo lenj.

Ma kod 307ice je jedino problem što je malo skuplja. Imam 6000 za auto + za registraciju. Stilo se može uzeti bez problema, Megane malo teže, ali može, 307 puno teže. Verzija od 66KW mi ne odgovara, plin ne dolazi u obzir, i onako mjesta u gepeku ima za 2 kofera samo.
 
Top