Član
sema911 je napisao(la):ako mislis na e46 sa 325 i 328 motoroom razlika izmedju ta dva atua je u difu mjenjacu i 2,8 ima lsd nevazan max brzinu-Suki- je napisao(la):puno stvari utice na max brzinu naravno.
ja sam ti htjeo smao ukazati na to da nije isto jel motor turbo ili N/A, jel 4 zill ili 6zill, pogotovo jer nigde nisi spomenuo NM ili omjere mjenjaca.
jer kako objasniti da BMW 328i sa 192KS u istoj sasiji ide brze od 325i sa 194KS, ista sasija, tezina, otpor vazduha,cak imaju isti broj cilindara :icon_smile:
a ko sto znas mjenjac i njegov odnos brzina ima mnogo uticaja na krajnju brzinu i ovaj mjenajc iz 2,8 se kasnije ugradjivao na 3,0 i ima dosta duze prenose
ne, u e36 su isla oba motora..... i na njih mislim
razlika je u mjenjacima a i u nacinu razvijanja snage, voziti 328i i 325i su dva razlicita svijeta, i ako 325i ima vise deklarisanih maximalnih konja on je toliko anemican ismijesan u odnosu na 328i kao da ima 50KS manje a ne vise kao sto pise.
to je to sto kazem da nije sve u deklarisnim KS pa cak ni u otporu vazduha jer ova dva auta iz primjera imju iste sasije, otpor vazduha i ovaj sto ima nanje KS dere drugog u svim mogucim poljima.....
GTI FAN je napisao(la):Suki ako 2 motora imaju istu snagu onda je za max performanse nebitna izvedba motora kojom se doslo do te snage.N/A cetvrtak od 200 ks(znaci imao bi dosta kubika) ce poderati malog turbo sestaka od 150 ks u svakom smislu samo sto motori sa vise cilindara ili turbom obicno imaju i vise snage naravno.NM ovdje ne igraju bitnu ulogu nego snaga motora koja nam govori kakav je omjer nm/rpm,naravno krive su bitne za pravilan izracun mjenjaca a glede ta 2 bimera moje objasnjenje je da je razlika u mjenjacima i tu je premala razlika u snagi da bismo mogli zakljucivati.Koje je tvoje objasnjenje zasto je slabiji 2.8 i brzi ?-Suki- je napisao(la):puno stvari utice na max brzinu naravno.
ja sam ti htjeo smao ukazati na to da nije isto jel motor turbo ili N/A, jel 4 zill ili 6zill, pogotovo jer nigde nisi spomenuo NM ili omjere mjenjaca.
jer kako objasniti da BMW 328i sa 192KS u istoj sasiji ide brze od 325i sa 194KS, ista sasija, tezina, otpor vazduha,cak imaju isti broj cilindara :icon_smile:
malo je razlika i u mjenjacima ali osnovna razlika je sto je 328i napredniji motor sa boljim ubrizgavanjem, vanos tehnologijom i ima 100puta bolju krivu snage ...to je ono o cemu sam na pocetku prica.... ti si rekao da je KS KS nebitno u kojem autu...da tacno je...ako gledamo broj u saobracajnoj...
motor iz 80ih sa 115ks i motor novijih generacija sa 115ks su nebo i zemlja, stavi im iste mjenjace, stavi ih u iste sasije....nije bitno...jednostavno ''bolji'' motro bolje i linearniej razvija snagu. i bolje vuce.