Hajd sto govorite da su i novi benzinci turbo (a nisu svi, uvijek imate opciju atmo motora al ajd), trebate uzeti u obzir rad turbo benzinskog motora i TD motora. Ja svog volva turbo benzinca vecinski vozim u vakumu, zato sto turbo ne reagira kao na dieselu gotovo momentalno cim pritisnes papucicu gasa,pa svi vozaci bijesnih TDI-eva po 90ks misle da su uhvatili Boga a muda jer im turbo vuce u svkaoj brzini po 2 sec vec na 1500rpm, sto ujedno znaci i dulji vijek turba u benzinca.
Zatim pricate kako su novi benzinci osjetljivi na gorivo isto (mada opet veoma rijedak slucaj da im odu dizne), al ajde i da jesu, i da im crkavaju dizne kao u diesela,a nisu, uzmite u obzir koliko su dizne za benzinca koliko za diesela ?
Onda hajmo dalje na svijecice sto pricate za benzinca, pa i za nove benzinske motore sa direktnim ubrizgavanjem (fsi i sl.) nisu znacajno skuplje od standarnih (koristio i jedne i druge), a vecina ljudi ih rijetko kada i zamjeni uopce za vrijeme posjedovanja vozila.
Onda hajde da dođemo na problem "kompliciranog odrzavanja plina" koje se svodi godisnje na 30km servisa ako bas dobro gazite kilometrazu, u prosjeku je to obicnom covjeku 20km. Zatim taj atest koji se mora uraditi i kosta vrtoglavih 500km nakon 5 godina ( iako ja očiju mi platih 180km), al ajde reci cemo da je tih 500km, uzmi u obzir i da je auto vam u vlasnistvu 10 godina, to je u tih 10god=1000km + ugradnja cca 800km, opet je taman neka razlika u cijeni auta pri kupnji između diesela i benzinca, ali ako na to sve oduzmemo ustedu na gorivu u 10 godina mislim da je razlika pregolema....