E jebiga, sad sam sebe zajeba, cijelo vrijeme govorimo da smiju bijela i žuta, a ti sad spominješ žmigavac koji je žut, a niko nije spomenuo da smiju samo bijele, nego bijela i žuta. Po meni, zakoni nisu jasno definisani, po ovome zakonu što spominje bijela i žuta, takva samo i smiju biti, a po onom drugom gdje spominje da samo ne smiju crvena, ispada da mogu sve ostale boje.
Zakon je jasno i precizno definisan, nisu to pisale neke budale u kafani, nego ljudi koji su pozavrsavali fakultete za to. (ne kazem da nema gresaka, ali ko radi taj i grijesi)
I zakon je jedan (nema "po ovom zakonu smije, po onom zakonu ne smije"), ali ima vise Clanova od kojih svaki regulise jednu stvar.
Vidim ja da mi nismo na istoj talasnoj duzini nikako.
Cime sam ja to, boga ti, sam sebe zajebo?
Hajde da ti "nacrtam" ...
- Zaustavlja me policajac
- Trazi dokumenta i trazi da izadjem iz auta
- Otvorim vrata, izadjem iz auta, zatvorim vrata
- POLICAJAC : kakva su ovo svjetla kod tebe?
- JA : Plava. (imao i pozicije i neonke ispod plave)
- POLICAJAC : A znas li ti da napred ne smijes imati nikakva svjetla osim bijelih?
- JA : Nisam znao. Gdje to pise?
- POLICAJAC : U zakonu. Jasno pise da ne smiju biti nikakva svjetla osim bijelih.
- JA : A cekaj malo. Vidi i zmigavac je napred, fabrika ga stavila, a nije bijeli.
- POLICAJAC : Pa smiju biti i zuta ili narandzasta.
- JA : Pa zar niste rekli da smiju samo bijela?
- POLICAJAC : Nemoj se ti praviti puno pametan, inace ...
- JA : Prekinem ga i "izrecitujem" Clan 35 ...
- POLICAJAC : Znas sta ... da se ne ubjedjujemo, fin si i korektan momak. Pusticemo te ovaj put, ali skini ta svjetla.
- JA : Hvala, dovidjenja.
Jel sad imalo jasnije sta sam ja bio napisao?
Opet ponavljam ... CLAN 35 definise koja svjetla su dozvoljena, a koja ne i pozicije na kojima se smiju nalaziti, a CLAN 90 regulise obavezu koristenja kratkih svjetala po danu (kao i po noci) i definise da ta kratka svjetla moraju biti ili bijela ili zuta i da ih mora biti najmanje 2. Druge vrste svjetala (pozicije, zmigavci, neonke, stroboskopi, reflektori i ostale handrmolje koje se mogu nasaditi na auto) se u CLANU 90 uopste ne spominju, a kamoli da se prica o tome da su zabranjena ili dozvoljena!