Kako provjeriti KVALITET motora...

Kako provjeriti KVALITET motora...

Član
Pozz...Zanima me kako provjeriti motor pri kupovini auta mislim prvenstveno na one fore i cake sta se sve gleda znam samo za sipku od ulja i sta se jos sve gleda eto ako neko zna malo vise o tome bio bih zahvalan na info...

Član
nikako!

Odvedes ga majstoru i nadas se da ce on malo vise srece imati u pogadjanju bar zato sto ima vise iskustva!

Ti mozes po tim nekim simptomima opste poznatim samo vidjeti je li motor blizu crkavanja,a jeli dobar solidan ili los nemozes pogoditi!

eventualno mjerenje kompresije i pritiska ulja, ali kao sto Al_Galone rece, majstoru pa mozda on "pogodi".... meni recimo nije hehehehe

Ako kupujes novije auto, definitivno servis ovlasteni koji ima dijagnostiku, dobre i provjerene majstore, platis 50 KM da ljudi izvale naopako i poprijeko auto pregledaju, mislim da je to sitnica ako kupujes auto koje je novije i koje nije ispod 7000-8000, jer nikad ne znas na cemu si, ja sam rek'o, od sad samo servis dobar sa dobrom opremom i majstorima i dobar pregled, tih 50 KM nek' i bacis kasnije, a ne kupis to auto, ustedis sebi dosta para.......

Član
Polovno auto je macak u vreci :D uvijek bio i ostao. Poznanik iskesirao 32 000 km za passata 6 2.0 TDI prije godinu i kusur... Auto je 2007 godina i preslo je tada bilo 170 000 km i sve je ko fol bilo uredno servisirano i ok i bilo na servisu i dijagnostici i na njoj se kao sve ok bilo i on ga je kupio i nakon 7 mjeseci upalila se lampica od ulja (crvena) i on tako presao 3 km i ugasio auto i kad je otisao na servis morao se motor rastavljati jer je vriska uljna pumpa bila i onda se morala polirati radilica itd, itd da ne naglabam. Zato kazem kad se kupuje polovno auto moze se naletiti na veoooma dobro auto, a moze se naletiti na baksuza...
Sto se tice ovako provjere motora samo mjerenje kompresije, vidjeti kakav je dim na jutarnjem paljenju, mjenjac obavezno pregledati jer i on je poskup na novijim autima itd...

MTR

Član
sta ste svi zapeli za dijagnostiku ko da je ona neko mjerilo,znam momke koji prave software za varanje dijagnostickih alata tako da se to ne pika , nema mjerila kad je polovnjaca u pitanju , danasnji princip je : vozi dok se ne raspadne nesto pa ces onda znat sta mu je

Član
Ima raznih seljačkih fora. Skidanje poklopca od ulja pa gledanje da li motor "duva"? Ta mi je najjača:lol::lol::lol:

Ako motor radi mirno u leru, nabire obrtaje i ne dimi (mnogo ili nikako) velike su šanse da je sve okej. Mijerenje kompresije je često netočno. Jedan motor sam vozio kod 3 majstora, od sva 3 sam dobio drugačije vrijednosti kompresije i druge priče o stanju motora. Auto je bilo moje, zbog potrošnje ulja sam razmišljao o otvaranju motora.

Evo još jedna seljačka:

Vozi petom oko 100 km/h, pusti gas i u brzini vozi dok brzina ne spadne na 50 km/h. Vrati u drugu i gas do poda...Velika količina dima upućuje na veliku potrošnju ulja i ishabanost motora (karika). Netko bi trebao biti iza tebe da uprati dim;)

Član
Ma jednostavno ces videti kako radi, vidi dal izbacuje mnogo dima na auspuh kad nabijes gas, pogledaj i te "seljacke fore" sa meracem jer ako je bas los mora da pokaze, jos jedna stvar je bitna, ako je motor opran 99% je bio sav zamazan i ne valja;) I najvaznija stvar, kupujes polovnu stvar za koju je fabrika dala garanciju 2 ili 3 godine, sve preko toga je bonus tako da budi spreman za najgore.

Član
naspu ljudi aditiva u vrijednosti od 30km + novo ulje neko najjeftinije u motor koji slini na sve strane,i koji jedva upali,nakon pranja motora dobijes suv motor,sa odlicnim pritiskom ulja i kompresijom.
popusis foru da je novo ulje unutra i da slobodno mozes voziti 15kkm,zakaci se castrolova naljepnica i ti lijepo vozis 10-ak kkm,neko pola godine neko i godinu,sve super,zamjenis ulje i svom se tati zali nakon toliko vremena.
licno sam probao aditive u mom motoru kojeg sam unistio....
pusio,slinio,nije gasio lampice ni na 2000RPM.....
aditiv za pritisak ulja
aditiv za kompresiju
aditiv za dihtunge i semeringe....
bog te mazo.....pali vozi...radi sta oces....zagusim ga kocnicom,auto se ugasi i tek nakon par sec dođe lampica ulja CCCCCCCCC

tako daaaaaaaa..........

Član
-Suki- je napisao(la):
naspu ljudi aditiva u vrijednosti od 30km + novo ulje neko najjeftinije u motor koji slini na sve strane,i koji jedva upali,nakon pranja motora dobijes suv motor,sa odlicnim pritiskom ulja i kompresijom.
popusis foru da je novo ulje unutra i da slobodno mozes voziti 15kkm,zakaci se castrolova naljepnica i ti lijepo vozis 10-ak kkm,neko pola godine neko i godinu,sve super,zamjenis ulje i svom se tati zali nakon toliko vremena.
licno sam probao aditive u mom motoru kojeg sam unistio....
pusio,slinio,nije gasio lampice ni na 2000RPM.....
aditiv za pritisak ulja
aditiv za kompresiju
aditiv za dihtunge i semeringe....
bog te mazo.....pali vozi...radi sta oces....zagusim ga kocnicom,auto se ugasi i tek nakon par sec dođe lampica ulja CCCCCCCCC

tako daaaaaaaa..........
Kao sto sam gore rekao :D polovno auto je macak u vreci, moze biti k'o grom dobar, a moze biti dres zesci... Zato je najbolje auto uzimati od poznanika i slicno da znas kakvo je auto i kako je odrzavano i vozeno, a ovo na auto pijacama hahaahhahahahaaa :D

Član
RS TURBO je napisao(la):
Zato kazem kad se kupuje polovno auto moze se naletiti na veoooma dobro auto, a moze se naletiti na baksuza...

Ja sam na zlatno naletio heheh...a mozda ima i veze to sto mjenjam djelove a ne cekam da nesto rikne :icon_rolleyes:

MTR

Član
@ Suki - potpuno tacno i jos plus fazon koji koriste sverceri po Njemackoj i Francuskoj , kad je motor pri kraju ne sipaju aditiv vec mijesaju mot.ulje sa uljem za mjenjac 80w90 ( sto gusce to bolje ) i ti vozis sav sretan , motor ne balavi nigdje , dodjes tu promjenis ulje i motor se razleti ko mrud :)

Član
eldin84 je napisao(la):
Da nisi vidio moju astru kod majstora pa se malo uplasio i za svoju:D:icon_exclaim:

haha nisam ba moja zasad slusa ko pravaa...a neznam odavde ljudi svi nesto kupuju kola i mene ispituju de kako ovo kako ono kobajagi ja nesto znam pa reko haj da i ja sta naucim kad mi vec vjeruju :D
PS. Ukrast cu ti one ksenone...:D

Član
menso je napisao(la):
eldin84 je napisao(la):
Da nisi vidio moju astru kod majstora pa se malo uplasio i za svoju:D:icon_exclaim:

haha nisam ba moja zasad slusa ko pravaa...a neznam odavde ljudi svi nesto kupuju kola i mene ispituju de kako ovo kako ono kobajagi ja nesto znam pa reko haj da i ja sta naucim kad mi vec vjeruju :D
PS. Ukrast cu ti one ksenone...:D

heheh.....popravlja se za koji dan

a xenone nemozes pipnuti ,danas stigo pit bull kod radnje cuva je ko svoju:D:D:D

ak oces javi se na pp