Šta je novo?
BHTuning.com - Tuning & Styling

Dobrodošli na jedinstveni forum na našim prostorima sa tradicijom preko 10 godina, 80 000+ tema, preko 1 milion postova i 45 000+ članova ... Tuning & Styling na jendom mjestu sve za vašeg limenog ljubimca!

High Input 5 pinova Kakao spojiti?

mdeebosna

Član
Imam problem oko spajanja high input sa pojačala i dovoda od zvučnika.
Imam 5 pinova za 2 izlaza a dovodim samo plus i minus sa jednog zvucnika. Kako ovo treba spojiti da bi woofer ispod sjedišta radio a niskoj frekv. A u dvosistemci na ostalim frekv.? Kablovi su Eton BAK za bmw f34...ima evo i neko objašnjenje..ali neznam kako.15512909018625814813151631789322.jpg
 

MehemLED

Član
Ne znam tačno kakvo ti je pojačalo, ali većina ima posebno podešavanja za to što tebi treba, tzv LPF(low pass filter) i to se uključi da propušta samo zvuk niske frekvencije prema zvučniku, odnosno bass i sada npr. na lijevoj strani se uključi taj LPF i na toj strani će propuštati samo zvukove ispod zadate(napisane) frekvencije prema tom zvučniku/zvučnicima, dok na drugoj strani gdje je to isključeno pušta sve frekvencije prema zvučniku/zvučnicima. Ovo je opet u slučaju kada hoćeš dodati još jedno pojačalo, a ne znam da li je u tebe to slučaj ili nešto drugo. Sa Njemačkim sam nula bodova pa ne razumijem šta piše da bi mogao skontati tačno na šta se spajaju ti zablovi i za šta služe, a ne vjerujem opet da ćeš sve moći sa jednog zvučnika izvesti.
 

Prilozi

mdeebosna

Član
Problem je u mom slučaju što imam high input od pojačala sa 5 žica kao što se vidi na slici lijevo i to je za 2 kanala na pojacalu a desno je kablo na kojem imam samo 2 žice koje trebam spojiti na ovih 5 od pojačala. High input ima 2 plusa 2 minusa i masu. Pojačalo od 4 kanala a dovodim pomoću 2 kabla. Dakle 2 puta po 5 pinova na 2 puta 2 žice.
 

MehemLED

Član
Desno ja vidim 3 para žica, za šta služe ostala dva para ?
Neka pojačala imaju opciju STEREO/MONO, ali slabo sam na kojem pojačalu to vidio, to vjerovatno imaju pojačala sa dva kanala.
Ne vjeujem da smiješ uraditi paralelno spajanje, da spojiš dva plusa i dva minusa high inputa na pojačalu, ja to nebi pokušavao jer bi moglo napraviti problem.
Ne znam kako bi se to moglo izvesti, ništa mi ne pada na pamet...
 

mdeebosna

Član
3 para žica od kojih su po 2 para za dva izlaza na pojačalu. Dakle piše woofer i midhigh za dvosistemce i taj treci par Input koji ide na tih 5 žica. Zašto nema za input 2 para žica nego samo jedan...
 

MehemLED

Član
Meni ovo nekako liči da "woofer" daje izlaz za high input za pojačalo u kojem šalje samo zvukove niske frekvencije, odnosno da "woofer" i "mid-high" idu na high input dodatnog pojačala, a da input ide od zvučnika, kao u onih separatora, ne mogu se sjetiti kako se taj uređaj tačno zove, ali u njeg ide high input sa zvučnika i on dalje ima high input izlaze u kojma filtrira frekvenciju, na onaj šalje samo niske tonove, na onaj samo visoke tonove, a na treći šalje sve frekvencije tonova.

E ovako nešto