Evo od mene jedan post na tu temu posto sam imao isti problem ovih dana i hvala Bogu uspijesno sam ga rijesio.
Vozim vec deset godina VW Golf III 1.9 diesel i proslog ljeta mi se javljao problem na ventilaciji jer je poceo da izbacuje neku sitnu spuzvicu crne boje. Tada sam procitao na internetu da se to vremenom desava kod VW-a jer dotraju filcovi na klapnama kod sistema za ventilaciju.
Sada kada je dosla zima primijetio sam da gubi tecnost i da nemam dobro grijanje, te da magli vjetrobran vec 5 minuta nakon sto upalim auto.
Posumnjao sam da je kiler grijanja procurio te da vlaga koju ispusti ujedno i ispari sa njega pa vjetrobran magli.
Rijesio sam doci do kilera grijanja a to nije nikako jednostavan posao jer se mora izvaditi cijeli cockpit van
Evo kako je to izgledalo :
Da bi izvadili tu kontrolnu tablu morate prije toga obavezno skinuti brisace i prednji slivnik jer ona osim sto je utegnuta sa strane vozaca, imaju jos i dva srafa koja se nalaze s prednje strane odmah ispod slivnika.
Kada se to skine, onda se oslobadja sistem ventilacije/grijenja i vadi vani. I on takodje ima tri srafa sa prednje strane, i mogu slobodno reci da su tesko dostupni
Evo kako to sada izgleda. Skoro da je ostala samo elektroinstalacija.
Sistem za ventilaciju :
Tada sam izvadio kiler iz sistema za ventilaciju i postavio ga samog bez icega nazad u auto, upalio auto i pratio ponasanje kilera.
Kiler se grijao ali je i pustao tecnost koja je isparavala.
Kiler koji je procurio:
Nov kiler me kostao 25 KM a klapne sam oblijepio eko kozom uz pomoc sintelan ljepila, ali sam ih opet oblijepio i sa papirnom trakom za svaki slucaj
, no prije toga se moraju dobro ocistiti i skinuti sa njih ostatke starog dotrajalog filca.
Nakon toga je pocela montaza i nakon sto sam namontirao sistem ventilacje/grijanja isprobao sam i sve savrseno radi.
nakon cega je krenula kompletna montaza
Sve u svemu ima puno posla i nadam se da sam bio od pomoci onima koji imaju ovakav problem