da da i ja sam sipao na petrolu kod zivinica i nema problema,a sada na INVIVO i isto sve uredno,aa osjeti se razlika,bar ja osjetim drugacije motor radi ne trese,i vise predjem sa ovim gorivom sa petrola...bas provjereno vise predjem.na petrolu ja uvijek točim al uvijek. znači nije energo već samo petrol.
tako ja radim ako ti šta znači...
Ma kakav Petrol, isto sranje kao i ostali.
Evo klasican primjer sto sam licno vidio, jedan dan prolazim pise Euro 4 1,76, Euro 5 1,86.
Sutradan prolazim pored iste pumpe pise Euro 5 1,76 Euroclass 1,86.
Sigurno preko noci iscrpali onu cetvorku i nema je vise...
Samo petrol euro 6 dizel...
Prvo, za sve one koji voze auta EURO 4, EURO 3, EURO 2, a takvih je sigurno oko 90% na ovom forumu, nije preporuceno da sipaju EURO 6, ni EURO 5. Ljudi su u zabludi da je npr. EURO 6 "jaci" od npr. "EURO 4"! Totalno pogresno, jer se radi uglavnom o sadrzaju Sumpora u ppm u tom gorivu, i ono nema direktan uticaj na "jacinu" nego su to norme uglavnom sa aspekta zastite zivotne sredine tj. EKOLOGIJA. Znaci, ako vozite dizela Golfa II ili III pa i IV, a sipate EURO 6, vi BACATE pare-prvo, i dalje, stetite vasem vozilu, jer taj EURO 6 ili EURO 5 je sa minimalnim sadrzajem Sumpora koji je u vrijeme proizvodnje tog Golfa, koji ima BOSCH pumpu npr. sluzio da je podmaze-njene pokretne dijelove, a sad kad naspes EURO 5 i 6, nema sta da je "podmaze" adekvatno. Sad bi mnogi rekli, PA NASPI ATF, ili DVOTAKTOL, onda opet dolazimo do toga, da platis skuplje EURO 5 ili 6, pa onda opet kupis litar ATF-a, i naspes, pa te gorivo dodje jos skuplje, a od njega si kad naspes ATF napravio "LOZ ULJE", fakticki. Zakljucak, ko vozi starija auta po EURO normama (Euro 2 ili 3 neka sipa EURO 4 jer je on na pumpama minumum), neka sipa i to gorivo, jer je FABRIKA I NAPRAVILA JEDNO ZA DRUGO, moze sipati i vecu normu ali nista time puno ne dobija, a to vazi i za novija vozila, tj. neka ne idu ispod predvidjene norme. Koliko ja znam EURO 3,4,5 imaju iste cetanske brojeve (min 51), odn.pojasnjeno iste su "jacine" za EURO 5 nemam podatak ali mislim da ne odstupa, dok je npr EURO 5 oko 5 puta "cisci" (sa manje Sumpora) od EURO 4, koji opet od EURO 3 oko 7 puta cisci itd. Cisto za slikovito objasnjenje. Ako me pitate gdje nasuti, ja cu reci da JA sipam Nestro petrolu, i kada nemam priliku kod njih, izaberem neku opet veliku kompaniju, gdje znam da je veliki sistem unutrasnje kontrole, gdje nabavljaju od proizvodjaca, i na kraju, koji nece "ukaljati" svoje IME, BREND, TRADICIJU, radi nekih mozda sitnih stvari i niske cijene.I ja isto sipam na Petrolu Euro 6
E druze da te pitam posto vidim da si u tim vodama, cesto me na pumpi pitaju koji cu dizel a ja im kazem "svejedno sipaj koji hoces" jer iskren da budem nemam pojima koji mi ide u auto.Prvo, za sve one koji voze auta EURO 4, EURO 3, EURO 2, a takvih je sigurno oko 90% na ovom forumu, nije preporuceno da sipaju EURO 6, ni EURO 5. Ljudi su u zabludi da je npr. EURO 6 "jaci" od npr. "EURO 4"! Totalno pogresno, jer se radi uglavnom o sadrzaju Sumpora u ppm u tom gorivu, i ono nema direktan uticaj na "jacinu" nego su to norme uglavnom sa aspekta zastite zivotne sredine tj. EKOLOGIJA. Znaci, ako vozite dizela Golfa II ili III pa i IV, a sipate EURO 6, vi BACATE pare-prvo, i dalje, stetite vasem vozilu, jer taj EURO 6 ili EURO 5 je sa minimalnim sadrzajem Sumpora koji je u vrijeme proizvodnje tog Golfa, koji ima BOSCH pumpu npr. sluzio da je podmaze-njene pokretne dijelove, a sad kad naspes EURO 5 i 6, nema sta da je "podmaze" adekvatno. Sad bi mnogi rekli, PA NASPI ATF, ili DVOTAKTOL, onda opet dolazimo do toga, da platis skuplje EURO 5 ili 6, pa onda opet kupis litar ATF-a, i naspes, pa te gorivo dodje jos skuplje, a od njega si kad naspes ATF napravio "LOZ ULJE", fakticki. Zakljucak, ko vozi starija auta po EURO normama (Euro 2 ili 3 neka sipa EURO 4 jer je on na pumpama minumum), neka sipa i to gorivo, jer je FABRIKA I NAPRAVILA JEDNO ZA DRUGO, moze sipati i vecu normu ali nista time puno ne dobija, a to vazi i za novija vozila, tj. neka ne idu ispod predvidjene norme. Koliko ja znam EURO 3,4,5 imaju iste cetanske brojeve (min 51), odn.pojasnjeno iste su "jacine" za EURO 5 nemam podatak ali mislim da ne odstupa, dok je npr EURO 5 oko 5 puta "cisci" (sa manje Sumpora) od EURO 4, koji opet od EURO 3 oko 7 puta cisci itd. Cisto za slikovito objasnjenje. Ako me pitate gdje nasuti, ja cu reci da JA sipam Nestro petrolu, i kada nemam priliku kod njih, izaberem neku opet veliku kompaniju, gdje znam da je veliki sistem unutrasnje kontrole, gdje nabavljaju od proizvodjaca, i na kraju, koji nece "ukaljati" svoje IME, BREND, TRADICIJU, radi nekih mozda sitnih stvari i niske cijene.