Cuvanje kvacila

Cuvanje kvacila

Član
Pozz raja, ovako zanimaju me iskustva i misljenja oko cuvanja kvacila, odnosno voznje na nacin, da isto potraje sto duze :). Znam za klasicne stvari, na semaforu uvijek izbacim iz brzine, ne pravim nagle startove dok se auto ne ugrije, ne vagam kvacilo na uzbrdici, vec krecem uz rucnu, itd. Vozim vec 10 godina i naravno imam neke navike, pa me zanima me napr. Kada se spustam u neku od garaza BBI, SCC, obicno pritisnem kvacilo, auto je u brzini i kocnicom lagano, dakle radi se malim nizbrdicama, onda voznja po parkingu, uglavnom se krecem prvom brzinom, ponekad drugom, onda jednostavno nestane prostora, pa opet vratim u prvu, pa onda kada skrecem i auto je u pokretu, pritisnem kvacilo i u drugoj brzini nastavljam nakon skretanja, da li su te navike ok?

LP
 
Član
Opet je ovo neki licni izbor. Obicno kada je auto u brzini veca je kontrola nad istim , pogotovo gdje je klizavo.
A to po parkinzima ok stvar, pa bolje stisni kvacilo I uspori dovoljno nego da ti se auto 'otima' zar ne. a ne da moras motat ko konj da stignes.
To u bbi/u I sl. samo malo brze trosis pakne I nista drugo.
Svi nagli pokreti vise stete autu, I stabilnosti istog nego spori I oni koji se ne osjete.
Ima mnogih koji npr. prilaze raskrsnici koce, kvacilo niza brzina I u sredini krivine pustaju kvacilo. Opet nisu to brzine, da ti to dode glave.
 
Ne izmisljaj dok si jos normalan kakvo cuvanje kvacila,kakve gluposti,kvacilo ima svoj zivotni vjek I ako se vozi kako si naucio dok si polagao trajat ce toliko kilometara koliko je predvidjeno,ako vozis ko idiot trajat ce mjesec dana I li dan vremena...
 
Kad krećeš na uzbrdici gledaj da što manje patiš kvačilo, što brže kreneš to bolje.
Šaltanje brzina neka se odvija polako sa kvačilo pritisnutim do kraja i polako otpustaj kvačilo nakon šaltanja, a kad šaltaš u manju poželjno je to odraditi s međugasom tako da kad otpustiš kvačilo ne osjetiš nikakva ubadanja prema naprijed, što se dešava mnogim vozačima...
Takođe poželjno je da kad se automobil kreće u rikverc ne ubacuješ u prvu ili obratno, tako čuvaš i mjenjač i kvačilo.
Kada krećeš s mjesta, radnju otpuštanja kvačila odradi malo brže nego što se uči u auto školi, i naravno ne veliki gas i kvačilo otpuštati 10 sekundi, nego malo gasa i pustiš ga dovoljno brzo da krene bez trzaja...
 
Član
najvise ti se trosi kod satalnja u nizu ako ne potefis broj obrtaja, dodje ti ko da si krenuo sa 5k opbrtaja
 
Član
Vezano za šaltanje u manju, pretpostavljam da je puno gore stisnuti gas na manje obrtaja (pa da trza i ubada),ali zanima me sta se desava kad se stisne na vise obrtaja nego sto je potrebno za tu brzinu? Jel i to stetno ili je to ok?

Jest da vozim duze vremena, ali većinom vozim po nekom svom osjecaju, nisam siguran sta je bolje za kvacilo...
 
Član
Medjugas je sasvim nepotreban u normalnim uslovima voze. Los medjugas ce samo vise potrositi lamelu, nego obicno sporo pustanje. ( Inace sasvim bespotreno, jer se u gradskim uslovima uspori dovoljno, da mozes u nizu uci bez da nesto pretjerano drzis kvacilo, jer se uspori dovoljno)
 
Član
Vezano za šaltanje u manju, pretpostavljam da je puno gore stisnuti gas na manje obrtaja (pa da trza i ubada),ali zanima me sta se desava kad se stisne na vise obrtaja nego sto je potrebno za tu brzinu? Jel i to stetno ili je to ok?

Jest da vozim duze vremena, ali većinom vozim po nekom svom osjecaju, nisam siguran sta je bolje za kvacilo...

Ako das previse gasa, trosis lamelu- Jer opet ona mora da stigne brzinu zamajca. I ako pretjeras, mozes natjerati tockove da ti proslajdraju.
 
Član
Zamisli to ovako
Imas dvije ploce jedna je zamjac, druga je lamela | |
Zamajac se krece 2200 obrtaja
Lamela se krece na 3100 obrtaja
Ti davanjem onoliko koliko je potrebno gasa, ubrzavas zamajac na otp 3100 +- 50/100 obrtaja . Znaci bukvalno izjednacavas brzinu i jedne i druge ploce.
Tako kada se one dotaknu/sudare. Odmah uhvate bez problema. Bez da se zamajc muci da stigne lamelu. ( Lamela strana koja povezuje "tockove" --)
Naravno kada pretjeras sa gasom, zamajac( strana motora) ce imati vecu brzinu, i kada se sudare te ploce (tacnije kada lamela uhvati) posto se strana sa zamajcem brze krece od tockova. Tockovi ce pokusati da stignu zamajac / tacnije proslajdrati ces.

Zako kada vracas u nizu, i polahko pustas kvacilo. Vidis kako ti obrtaji rastu, i cujes "zvuk" motora. Tacnije tu se motor "muci"/trudi da stigne brzinu tockova.
 
Član
Zanima me još nešto.
Pretpostavljam da je i držanje pritisnutog gasa (na određenom broju obrtaja), kao alternativa međugasu pri puštanju kvačila, takođe loša ideja?
 
Top