BMW e46 320d, sastavljanje motora

BMW e46 320d, sastavljanje motora

BHT Ovisnik
Ljudi moji kakve greske i hrabrost,pa nije to da je tek polozio pa ima hrabrosti upalio auto i ode za njemacku, ovo je mnogo slozenija stvar... ja sam 3x rastavljao volvov motor s majstorom, pa se opet ne bih bas usudio sam sastaviti ga, prva stvar sto i diht masu trebas znati nanjeti u finom sloju,jer i 5/100. milimetra ti igra ulogu da ti bude slab pritisak i sl. Ja volim sam raditi na autu sto mogu, ali ovo ne bih...

Član
Bez prakse i preko interneta sastaviti motor....e golemo... obavještavaj nas redovno i uploadiraj slike radova. Ovo bi trebalo biti zanimljivo
Bice slika druze, u ponedjeljak bih trebao pocet sklapat, bicete redovno obavjestavani :)
@Yellow
Ako covjek ima volju da nesto nauci nista nije problem. Jeste da ce biti pitanja i gresaka al negdje se mora poceti. Motor je treba biti bacen, tako da nema stete.

Svaka cast na hrabrosti.
Da drug, imam volje da to naucim i volim to raditi, a najbolje cu naucit ovako, a za sve sto ne bude bilo jasno imam koga pitat. Hvala druze :)

Član
Ljudi moji kakve greske i hrabrost,pa nije to da je tek polozio pa ima hrabrosti upalio auto i ode za njemacku, ovo je mnogo slozenija stvar... ja sam 3x rastavljao volvov motor s majstorom, pa se opet ne bih bas usudio sam sastaviti ga, prva stvar sto i diht masu trebas znati nanjeti u finom sloju,jer i 5/100. milimetra ti igra ulogu da ti bude slab pritisak i sl. Ja volim sam raditi na autu sto mogu, ali ovo ne bih...
Druze gledam da bude bez diht mase, svaki dihtung koji se mogne naci kupit ce se nov ;)

BHT Ovisnik
ne postoji dihtung za sve, ja imam npr samo za glavu, za feklo ne, za gornji dio kartera ne, za donji karter ne... i na svemu tome moze gubiti pritisak i sl. te pun vrag drugih gluposti

Član
Član
Danas poceli radovi na motoru :D
Dijelovi su kasno stigli pa nisam nesto mnogo uradio, uglavnom ono sto sam uradio slikao sam.

Najprije ubaceni novi stojeci lezajevi i radilica.18082014204.jpg
Zatim ubacivanje klipova
18082014207.jpg

18082014209.jpg

Kad su klipovi, novi leteci lezajevi i pesnice ubaceni, sve zategnuto, izgleda ovako
18082014210.jpg
18082014211.jpg
To je to za danas, sutra nastavak radova i jos slika :)
P.S. Izvinjavam se zbog losih slika, slaba kamera ;)

Član
I danas radjeno na sastavljanju motora:
Vraceni ventili u glavu.
19082014212.jpg

Zatim postavljanje glave:
19082014214.jpg 19082014213.jpg

Pa dosao red i na bregaste
19082014215.jpg

I onda mozda najtezi dio posla, postavljanje lanca i uzubljivanje:
19082014216.jpg
Zatim postavljeni poklopac lanca i poklopac glave motora, vracene dizne, vakum i vodena pumpa.19082014217.jpg

Onda je dosao red da se montira i izduvna grana sa turbinom:19082014218.jpg

Nakon toga postavljena cijev od vode, cijev od EGR ventila i povezane dizne.19082014219.jpg

19082014220.jpg

Posle toga je postavljeno kuciste filtera ulja, instalacija i usis

19082014221.jpg

Za danas to je to. sutra nastavak radova. :)

19082014222.jpg 19082014223.jpg

Super Moderator
E sad ja ne znam hoces li ga moci ufaziti. Jer meni x5 niko nije mogo ufazit osim bmw servisa. Moze on raditi i sve al ne ide recimo kako bi trebo ici
Dobro ti ide nadam se da ce biti sve ok!

Član
Svaka čast druže, treba imati kesu do koljena :) pa se upustiti u nešto ovako a da nikada ranije nisi radio na ovakvom motoru. Nadam se da ćeš nas izvještavati o daljnjem napretku, uspjehu i neuspjehu naravno ako bude toga, tj. očekujemo objektivno izvještavanje.

Član
Svaka čast druže, treba imati kesu do koljena :) pa se upustiti u nešto ovako a da nikada ranije nisi radio na ovakvom motoru. Nadam se da ćeš nas izvještavati o daljnjem napretku, uspjehu i neuspjehu naravno ako bude toga, tj. očekujemo objektivno izvještavanje.
Hvala druze, naravno da hocu izvjestavati, sve iskreno. Ne stizem sve slikati, imam i sporednih poslova pa tesko stic sve. Trebalo bi da bude i video kad bude prvo paljenje.

Član
Danas nesto uradjeno, ne mnogo ali vidi se na slikama to sto sam stigao

Postavljen alternator, jedan spaner, uljna pumpa i karter
20082014226.jpg

Pa posle toga montiranje senzora radilice, zamajca, i lijevog nosaca motora:
20082014225.jpg

Nakon toga motor je skinut sa stola, postavljena korpa i lamela i povezan sa mjenjacem
20082014227.jpg Usis je skinut zbog vakum crijeva koja su na autu, tako da se vraca na motor posle ubacivanja u auto.

To je sve za danas, vise se nije stiglo, sutra nastavak radova, u planu je da ga ubacim pa vidjet cemo hoce li se moci ;)

Super Moderator
super :) danas sam ti piso oko faze, al kad sam pritisno da postam odgovor nesto mi nestalo konekcije i izbacilo me i jbg...
uglavnom noviji BMW sa 2 bregaste se ne moze ufaziti bez njihovog alata, to ti govorim iz prve ruke drug :) tako da znas ako nesto ne bude kako treba kad sastavis, prvo se oko toga raspitaj! jesi sve obiljezio prije rastavljanja? ako nisi onda tek nikako neces ufaziti kako treba. ovo ti govorim dobronamjerno, kad sastavis i provozate auto ako ne bude to to da znas sta bi moglo biti :)

Član
super :) danas sam ti piso oko faze, al kad sam pritisno da postam odgovor nesto mi nestalo konekcije i izbacilo me i jbg...
uglavnom noviji BMW sa 2 bregaste se ne moze ufaziti bez njihovog alata, to ti govorim iz prve ruke drug :) tako da znas ako nesto ne bude kako treba kad sastavis, prvo se oko toga raspitaj! jesi sve obiljezio prije rastavljanja? ako nisi onda tek nikako neces ufaziti kako treba. ovo ti govorim dobronamjerno, kad sastavis i provozate auto ako ne bude to to da znas sta bi moglo biti :)
Pokusat cu ovako drug, ako ne bude islo onda cu se negdje raspitat za alat, uglavnom ovako kako sam ufazio okrece se normalno i ima kompresije, pa vidjet cemo hoce li biti kako treba, u svakom slucaju hvala :)