mtopic je napisao(la):
Ma moze i 98 na 100 i 100 na 98 sa pomicnim sarafima.
Naravno centralna rupa mora da odgovara. Ako je veca naprave se prstenovi (glupost ih je kupovatri, naplate ih ko da su od zlata, a svaki tokar ih napravi za 20 KM).
I ni u kom slucaju (bilo sa prstenovima, ili bez njih) naba ne nosi tezinu auta (uz nove felge, recimo dodju plasticni centralni prstenovi, pa zar bi oni podnijeli tezinu auta na sebi???), nego sarafi nose, samo u slucaju da nema prstenova felga nikad ne moze biti 100% u centru i onda neki saraf nosi vece opterecenje, neki manje, pa moze doci do pucanja, a i volan trese da je nemoguce voziti.
To razvrcivanje rupa je potpuno bezopasno ukoliko se radi samo o 1mm koliko u ovom slucaju i treba. Znam x osoba koji su to uradili i voze se sretno i zadovoljno i dan danas. I iisto tako moze se uraditi za oba slucaja (98 na 100 i 100 na 98) samo se razvrti sa druge strane.
Eto, nadam se da sam pomogao ...
A-a, ne slazem se drug niposto.... i kod mene su plasticni prstenovi, kod tokara napravljeni....pitas kako nose? Pa jednostavno
tu ne smije biti mikrona prostora za hod, jednostavno plastika ne moze da se slomi kad nema gdje....sve je u knap, nema hoda ili trenja da se stanji vremenom itd itd....a naba itekako nosi tocak....znas i sam, kada imas centralni prsten adekvatan, tocak kad nabijes na nabu, on tu i ostane (ajd govorim figurativno, mada je kod mene bas tako)....dakle naba ga nosi, a sarafi pricvrscuju za doticnu....a kad nema prstena, moras "sicati" sarafe, ocito je da oni nose sav teret u tom slucaju....i sama logika govori, da naba postoji s razlogom