Golf 4 1.4 kvačilo problem

Golf 4 1.4 kvačilo problem

Član
Dakle radi se o tome da kvačilo nekad radi normalno a nekad ne odvoji dovoljno pa se 1. i 2. brzina ne mogu ušaltati , tek od 3. uz malo sile.
Na pedali se ne osjete nikakve promjene , pošto uvijek ima isti hod i otpor i u jednom i u drugom slučaju.
Na šta mogu sumnjati , pomoćni cilindar , onaj zub što ga pritišće ili na samu korpu tj. da je otišla ona plata na istoj?
Je li se ko susretao sa ovakvim problemom na Golfu 4?
 
Pogledaj imal ti ulja oko gornjeg cilindra, ako bude drekno cilidnar. Ako nema ulja i gore sve u redu, pripremi kes i naoruzaj se zivcima. Muku mucim sa tim.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Član
Msm da je u 1.4 kvacilo na sajlu probaj staviti drugu sajlu pa msm da ces rijesiti problem.
Jel tvrdo kvacilo ?
Ja sam imao na SEAT Ibiza 1.4 problem, mjenjao sajlu al bez lamele i korpe nisam rijesio nista
 
Član
I da , primjetio sam , kad ga palim sa stisnutim kvačilom onda šteka , kad nije pritisnuto pri paljenju , onda radi najnormalnije...
 
Prijatelju se prekjuce isto desilo na mjenjacu, tesko u prvu, drugu zapinje i izbacuje iz cetvrte, rasklopili, otisla dva sinkrona. Al opet ti kazem, pogledaj oko gornjeg cilindra, donjeg cilindra dal ima ulja, jel mokro, prljavo ili tako nesto. Ako ne bude tu problem, trebas skinut mjenjac i pogledat kakvo je stanje unutra, korpu i ostale dijelove.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Član
Koliko sam vidio oko cilindra nema ulja a ulje u boci je na maksimumu , jedino što kod mene se nekad šalta sasvim normalno a nekad zašteka , da su sinkroni ili bilo šta u mjenjaču štekalo bi non stop , ovako mi sve vuče na sistemu razdvajanja kvačila , jer kad to zašteka , a npr. bude u brzini , auto lagano kreće , dakle korpa nije dovoljno razdvojila.
E sad mene muči šta šteka , akutatori (cilindri,poluge...) ili sam set kvačila tj. korpa.
 
Top