Napokon da mi neko proba pomoci i zahvaljujem. Dakle kako sam shvatio .
1. Kinez mi nesto posalje odozgo brodom kaze mi koji je brod i kada stize ja uzmem ovdje kombi i idem u Ploce.
2. Dole u luci nadjem neku spediciju koja ce mi zavrsiti tranzitne papire ( koliko se to i kako placa).
3. Dolazim prvo na hrvatsku granicu (da li mi oni nesto traze od papira ili ima samo pokazem te tranzitne papire i fakturu koju mi je kinez poslao da li trebam tu nesto platiti ???).
4. Prelazim Hrvatsku granicu dolazim na nasu . Tu im kazem da imam robu koju treba cariniti i oporezovati oni me upute u neku spediciju gdje mi zavrse tu TR prijavu (sta je ta TR prijava) . Sta tu placam i da li tu placam odmah carinu i PDV (da li imam onda pravo na povrat tog PDV-a)
5. Da li ce me iko igdje zajebavati sto nisam Hrvatski drzavljanin. Da li na vece kolicine uvoza onda mora biti firma ili i dalje mogu uvoziti kao fizicko lice.
HVALA NA POMOCI
Tiburon je napisao(la):
Odes u prvu spediciju u plocama da ti urade tranzitne papire. Kada dodjes kod nas na granicu, opet u domacu spediciju da se prijavi roba da je usla u BiH, tj da se uradi tkzv. TR prijava. Nakon toga ce te uputiti na ispostavu prema mjestu tvog prebivalista na konacno carinjenje robe. Platis PDV i carinu i bog te veselio
Eto.