Uvoz stvari - carina - pdv

Uvoz stvari - carina - pdv

Član
E ovako hocu nesto da uvezem iz Kine . Ima oko 300 kila i gabaritno je . Sta mi je potrebno . Da li ja kao fizicko lice to mogu uvesti u Bih ili moram imati firmu za uvoz . Ne znam proceduru . To bi mi doslo brodom sa trajektom, ja mislim do Ploca . Sta mi je raditi sljede ????

Član
Odes u prvu spediciju u plocama da ti urade tranzitne papire. Kada dodjes kod nas na granicu, opet u domacu spediciju da se prijavi roba da je usla u BiH, tj da se uradi tkzv. TR prijava. Nakon toga ce te uputiti na ispostavu prema mjestu tvog prebivalista na konacno carinjenje robe. Platis PDV i carinu i bog te veselio;) Eto.

Član
Napokon da mi neko proba pomoci i zahvaljujem. Dakle kako sam shvatio .
1. Kinez mi nesto posalje odozgo brodom kaze mi koji je brod i kada stize ja uzmem ovdje kombi i idem u Ploce.

2. Dole u luci nadjem neku spediciju koja ce mi zavrsiti tranzitne papire ( koliko se to i kako placa).

3. Dolazim prvo na hrvatsku granicu (da li mi oni nesto traze od papira ili ima samo pokazem te tranzitne papire i fakturu koju mi je kinez poslao da li trebam tu nesto platiti ???).

4. Prelazim Hrvatsku granicu dolazim na nasu . Tu im kazem da imam robu koju treba cariniti i oporezovati oni me upute u neku spediciju gdje mi zavrse tu TR prijavu (sta je ta TR prijava) . Sta tu placam i da li tu placam odmah carinu i PDV (da li imam onda pravo na povrat tog PDV-a)

5. Da li ce me iko igdje zajebavati sto nisam Hrvatski drzavljanin. Da li na vece kolicine uvoza onda mora biti firma ili i dalje mogu uvoziti kao fizicko lice.

HVALA NA POMOCI

Tiburon je napisao(la):
Odes u prvu spediciju u plocama da ti urade tranzitne papire. Kada dodjes kod nas na granicu, opet u domacu spediciju da se prijavi roba da je usla u BiH, tj da se uradi tkzv. TR prijava. Nakon toga ce te uputiti na ispostavu prema mjestu tvog prebivalista na konacno carinjenje robe. Platis PDV i carinu i bog te veselio;) Eto.

Član
pa zar ovdje nema niko nista konkretno da kaze .Bez uvrede svi se razumijete u neke glupe teme ,a kad vam covjek postavi konkretno pitanje svi sutite. Jednom u 100 godina trebam pomoc i svi ignorisu . Bas lijepo.

Administrator
Pa da znaju, možda bi ti odgovorili. Sačekaj malo. Eto čovjek ti je gore nešto napisao, sačekaj da opet vidi temu, pa da ti odgovori.

Član
serialgf je napisao(la):
pa zar ovdje nema niko nista konkretno da kaze .Bez uvrede svi se razumijete u neke glupe teme ,a kad vam covjek postavi konkretno pitanje svi sutite. Jednom u 100 godina trebam pomoc i svi ignorisu . Bas lijepo.

Lutko, ne mogu ti mmogo pomoci, ali znam jednu stvar, DA SU KINEZI VRLO YEBENI IGRACI, Ako ne saradjujes sa njima duze vreme (ili ako nemas nekoga da licno kupi to gore) zayebace te 99%. Imam prijatelje u BG koji se bave uvozom i mogu ih pitati sta konkretno rade pa da ti napisem od A do Z , ali znam da su ih na poceku izradili par puta i od tada svaku porudzbinu ide neko (FILIP) gore da tu robu kupi, proveri i spakuje.
Ovo ti pricam jer sam ja hteo da kupim nov R6, (koji je u Kini nesto smesna cena u odnosu kod nas) i raspitivao sam se do krajnjih detalja.
Kada kupis "robu", moras da zakupis kontejner koji se placa po kubnom metru. Kontejner putuje brodom kazu oko 15-20 dana, sto se u praksi nikad jos nije desilo, vec putuje do 2 meseca. Kada roba stigne "kod nas" onda ide na carinu gde se odredjuje njena carina (koja je u zavisnosti od toga o kojoj se vrsti robe radi) i ta vrednos se odredjuje u odnosu na NASU KATALOSKU VREDNOST. ovo sam ti u globalu napisao onoliko koliklo sam zapamtio.
Samo te molim nesto jos jednom.... pazi se da ne bude 300 kg kamenja umesto 300 kg robe koja je tebi potrebna.

Član
dule-p je napisao(la):
pazi se da ne bude 300 kg kamenja umesto 300 kg robe koja je tebi potrebna.

Ma ne brini imam gore prijatelja koji bi to sve provjerio . NEgo ne bi da mi se desi kad ovdje dodje roba da moram platiti jos nekih zafrkancija u vrijednosti 5x od robe.

Član
Skrati sebi muke. Nazovi neku spediciju u SA i oni ce ti sve zavrsiti. Tvoje je samo da im das orginalne fakture

Putovanja.ba
Administrator
Nebi da ulazim u diskusiju na temu o poslovanju Kineza, znam da vole izradit, a to da li si spreman da rizikujes je tvoja licna stvar. Moj bi ti prijedlog bio te papire sto dobijes da proslijedis u neku speditersku firmu tu u Sarajevu pa nek oni sve probaju da odrade od prijema i dostave, spedicije, transporta itd do tebe. Ipak su oni uhodani i organizovani, da ti dzaba ne ganjas prijevoz, gdje nosit papire itd. A mozda imaju i neku varijantu da licno preuzmu robu recimo, nekog partnera tamo idt.

I tu dostavu, cisto sumnjam da ti to mogu brzo isporucit, zna to i po pola godine da putuje, odredjena roba ima prioritet, cjenovni rang kontejnera recimo, znaju stajat u lukama i po 2-3 mjeseca.

Član
Kako da im dam odmah papire. Narucim preko ovog kineza nesto i kako ce on meni dostaviti fakture . Mailom ili cu ja te fakture morati podici u luci. Ma odoh u Halilovice da pitam sta kako ispra sebi mozak bezveze.

Legend
ajde pa nam objasni sta su ti rekli, da se zna za ubuduce koja je procedura oko toga, vjerujem da ce nas dosta to trazit poslije..
pozdrav i sretno !

Član
serialgf je napisao(la):
Napokon da mi neko proba pomoci i zahvaljujem. Dakle kako sam shvatio .
1. Kinez mi nesto posalje odozgo brodom kaze mi koji je brod i kada stize ja uzmem ovdje kombi i idem u Ploce.

2. Dole u luci nadjem neku spediciju koja ce mi zavrsiti tranzitne papire ( koliko se to i kako placa).

3. Dolazim prvo na hrvatsku granicu (da li mi oni nesto traze od papira ili ima samo pokazem te tranzitne papire i fakturu koju mi je kinez poslao da li trebam tu nesto platiti ???).

4. Prelazim Hrvatsku granicu dolazim na nasu . Tu im kazem da imam robu koju treba cariniti i oporezovati oni me upute u neku spediciju gdje mi zavrse tu TR prijavu (sta je ta TR prijava) . Sta tu placam i da li tu placam odmah carinu i PDV (da li imam onda pravo na povrat tog PDV-a)

5. Da li ce me iko igdje zajebavati sto nisam Hrvatski drzavljanin. Da li na vece kolicine uvoza onda mora biti firma ili i dalje mogu uvoziti kao fizicko lice.

HVALA NA POMOCI

Tiburon je napisao(la):

Izgleda da nisam bio dovoljno jasan :)

1) Upravo tako

2) Tako je. Odes u neku spediciju, objasnis da ti dolazi roba koja za tranzit u BiH, i oni ce ti uraditi carinsku prijavu. Kod nas to kosta 50 kema, u HR nemam pojma.

3) Na HR granici ako te pitaju imas li sta za prijaviti, pokazes papire i kazes da je roba u tranzitu za BiH ( nista ne placas )

4) Na nasoj carini prijavis da imas robu za carinjenje, odes u spediciju koja ce u tvoje ime carini podnijeti TR ( tranzitnu ) carinsku prijavu. Kada se to zavrsi, oni ce te uputiti u koju ispostavu da se javis i kojem roku ( ako si iz Sarajeva, onda je to CI Sarajevo u Halilovićima. Tamo sa tim papiima ponovo ides na spediciju, radi se ponovo prijava robe ovaj put za konacno carinjenje, i poslije toga placas carinu i PDV, i mozes ici. Moguce da ce ti prihvatiti fakturu, a moguce da ce ti i raditi procjenu, buduci da je roba is kine, a to je sve sumjivo.

5) Ti robu mozes uvoziti i kao fizicko lice, nema problema. Ali ako je vrijednost uvoza veca od 50 000 KM na godinu, tada se moras registrovati kao PDV obveznik, odnosno bices prinudno registrovan.

Eto. Dodjes mi cevape ;)

Član
Nama u firmu uvijek dodju papiri dhl postom prije robe i onda ih nosim spediciji. :icon_confused: