Eh, kako sam i očekivao, ljetos Saudijcu došao vakat za šandoprca
Nakon jedne večeri dramatičnog gasanja i launchanja, osjetim počeo mi čudno šaltati, drži obrtaje visoko, u trećoj neko trzanje. Parkiram, ujutro upalio fali rashladne tekučine u motoru. Dospem, odem krug, ostavim par sati auto, opet upalim, opet fali rashladne. Skontam otprilike koliko je sati i pravac majstoru. Podigli auto, ispuštamo rashladnu, kad imam šta i vidjeti
Skontamo da je na hladnjaku ulja od mjenjača pomješao ulje i vodu (ulje iz mjenjača). Pošto je skidanje mjenjača pomor na ovom autu (teži gotovo 200 kg), skontam da bi mogao odmah odraditi i lance na mašini i usput pregledati kakvo je stanje.
I tako sve skupa izleti vani
Lance naručim Febi, pa na preporuku majstora odem u ovlašteni i kupim originalni, mali španer lanca, apparently ovaj što dodje u Febi setu - ne valja, čuje se i lupa i kad je nov...
Lanci na autu jaaaako opušteni, lanac kao lanac se nije istegnuo, ali su španeri i klizači popustili, čak je lanac počeo zakačati od gornje metalno deklo, vrlo vjerovatno bi uskoro počeo nalaziti špene u ulju, ili bi uljna zatrokirala.
Za razliku od starijeg 3.0 TDI-a iz 4F modela, ovaj ima dva umjesto tri lanca
Mjenjač natovarim u auto i pravac u Posušje kod Jerke. Kvačilo kompletno zamjenjeno, organske i metalne lamele, svi dihtunzi i semerinzi, sve očišćeno i spakovano nazad. Nazad za Sarajevo, sve spakujemo, vratimo u šasiju, sve radi kao lampa. Ja sretan k'o da brata ženim. Odem na more, vratim se, 7 dana iza toga auto na semaforu izbaci iz brzine, safe mode.
Najmrži mogući prevoz
Dignem auto, skinem glavni dzek od struje sa mjenjača i imam šta i vidjeti, havarija. Inače, kako sam kasnije saznao (kasno Marko na Kosovo stiže), jako čest problem na ovoj platformi. Na mjenjaču se nalazi elektromagnetni termostat na kojem s vremenom strada dihtung, voda prodje kroz unutrašnjost termostata i curi kroz dzek od instalacije. Pošto se glavni džek od mjenjača nalazi niže od ovog džeka ta ista voda (rashladna tečnost) se slije na glavni džek i napravi pičvajz na glavnoj elektronici mjenjača. Pošto nisam znao ni kome da vozim auto, nit sam mogao svom majstoru blokirati dizalicu, odlučim sam razšarafati i skinuti mehatronik i TCU, pa odatle da vidim šta i kako...
Elem, nakon što sam utvrdio štetu skontam da mi je najbolje sam sebi da to riješim. Naručim kompletan novi džek jer je stari bio isuviše oštećen za popravku i nadjem polovan TCU jer je na mom jedan pin stradao u potpunosti. Izvadim mehatroniku iz mjenjača, zamjenim TCU, preletujem novi džek, sve izoliram i pokopčam nazad. Od prijatelja uzmem ODIS, nadjem momka u Dubaiju koji mi preko Teamwievera iskodira TCU, et voila, ponovno mobilni.
Pošto mi je stig'o Draggy odem fino da vidim jesam li sve kako treba našarafao
S obzirom da je auto još uvijek na stock mapi (sve sem DPF-a, EGR-a i full protok izduva) ja zadovoljan
Ljetni setup otišao u zamjenu - WheelWorld 20x9 ET 37.