Zvanično : Koenigsegg i GM postigli dogovor o kupovini Saaba

Zvanično : Koenigsegg i GM postigli dogovor o kupovini Saaba

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Koenigsegg%20Saab.jpg

General Motors Corp. i Koenigsegg Group AB su danas i zvanično potvrdili ono o čemu se nezvanično priča već nekoliko dana - švedski proizvođač superautomobila Koenigsegg je postigao dogovor da od američkog GM-a kupi Saab Automobile AB.

Koenigsegg i GM su naime saopštili da su potpisali Memorandum o razumevanju o kupovini švedske marke, dok se finalizacija prodaje očekuje do kraja trećeg kvartala ove godine, koja uključuje i finansiranje oko 600 miliona dolara od strane European Investment Bank (EIB), za šta garancije daje švedska vlada.

GM se sa novim vlasnikom dogovorio da Saab još neko vreme koristi GM-ove platforme i pogonske agregate, dok drugi detalji još nisu zvanično saopšteni.

Saab već planira skoru prmociju dva nova modela, i to naslednika modela 9-5, kao i novi crossover 9-4X, koji su praktično već spremni za serijsku proizvodnju.

U svakom slučaju, posle Opela, Hummera i Saturna, i Saab će dobiti novog vlasnika. Inače, od početnih skoro 20 potencijalnih kupaca, na kraju su za kupovinu Saaba bili zainteresovani samo Koenigsegg i Renco Groupa, američka kompanija u vlasništvu miljardera Ire Rennerta, mada je do nedavno kao kandidat nezvanično figurirao i Fiat, ali su to u međuvremenu demantovali i italijanski proizvođač i Saab.
 
drago mi je da se ovo desilo, mislim da ce sada Saab jos jaci biti, jer ako se budu vodili politikom Koenigsegga, Bog zna hoce li im biti kraja u napretku;)
 
Član
fala k, samo nek nije kinez il neka bezze marka...Koenigsegg je jaka fabrika, i mogu koju ideju i pokupit od Saab-a...
sad samo jos cekam 9-5 da izadje :icon_smile:
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top