Šta je novo?
BHTuning.com - Tuning & Styling

Dobrodošli na jedinstveni forum na našim prostorima sa tradicijom preko 10 godina, 80 000+ tema, preko 1 milion postova i 45 000+ članova ... Tuning & Styling na jendom mjestu sve za vašeg limenog ljubimca!

Zašto NO2 zašto ne O2?

BlackT

Član
Može li mi netko objasnit zašto se u motor ubacuje nitrov oxid umjesto čistog kisika. Dali bi više snage se uspjelo izvuć sa čistim kisikom.
Nemojte šta zamjerit u kemiju se razumijem "ko mara u krivi k..." No2 je sastavljen od kisika i dušika, dušik ne podžava gorenje pa nije mi jasno šta će on tu. Jedino možda da ga je lakše kontrolirat?
 

LSD

Član
temperatura u kojoj su ove materije prelaze iz gasovitog u tekuce stanje je -400 koliko znam :D
 

BlackT

Član
nije -400 toliko ne postoji (bar još nije otkriveno) minimalan temeratura što se može postić i poznata ljudima je -273 C°

@VR6Boki da veoma moguće da je to u pitanju, No2 onako kada izlazi je jako hladan, a kisik ništa iste temperature kao i u boci
 

YUgisa

Član
Zbog hladjenja smese a to je pozeljno zato sto hladnija smesa je gusca i zauzima manji prostor pa se moze vise smestiti u cilindar a drugo ubrizgavanje dodatne kolicine smese u cilindar daje vecu eksploziju i jace termicki opterecuje motor pa pocetna hladnija smesa omogucava smanjenje tog termickog opterecenja i javljanje detonacije ;)

To ti je kao turbo i interkuler.