Šta je novo?

Ask question

Ask Questions and Get Answers from Our Community

Answer

Answer Questions and Become an Expert on Your Topic

Contact Staff

Our Experts are Ready to Answer your Questions

  • Logo

Zastarjevanje prekršaja za strane registracije

tustudent

Član
Učlanjen(a)
24.08.2020
Poruka
5
Reaction score
2
Poena
3
Starost
36
Lokacija
Bec
Auto
Opel Corsa B 1.5TD
Vjerovatno je moja strana registracija evidentirana putem radara u više kantonima i u RS-u zbog prekoračenja brzine

Prekršaji su počinjeni u oktobru 2019-te godine, jedna kazna mi je naplačena na licu mjesta u HNK uz prekršajni nalog, dok su ostali prekršaji evidentirani stacionarnim radarima i za njih nisam platio. U zakonu postoji rok zastarjevanja, uzeo sam sada zakon FBiH, ali iz RS-a je pretpostavljam slićan:

ZASTARA - Članak 50.
Zastara pokretanja i vođenja postupka Prekršajni postupak ne može se pokrenuti ni voditi za:
1) prekršaje za koje je propisana novčana kazna u iznosu do 3.000,00 KM kad prođe dvije godine od dana kada je prekršaj izvršen, ako ovim zakonom nije drukčije propisano;
2) prekršaje za koje je propisana novčana kazna u iznosu većem od 3.000,00 KM kad prođu tri godine od dana kada je prekršaj izvršen, ako ovim zakonom nije drukčije propisano;
3) prekršaje u oblasti poreza, carina, financija, rada, zaštite na radu, zaštite okoliša i koncesija kada prođe pet godina od dana kada je prekršaj izvršen.

Znači li to, da ako opet navratim tek u novembru 2021. godine sa tom "poznatom" registracijom, nemogu mi uručiti prekršajni nalog ili naplatiti kaznu - sem ako bi bio tolko glup i pristao platiti ?

I još jedno pitanje: Jesu li umrežani MUP-ovi u FBiH ili čak oba entiteta? Dakle, jeli mi se može desiti kada me uhvate kao stranog počinitelja na teritoriji FBiH, da mi naplate neplaćene kazne iz RS-a i obrnuto?

Nemam prebivalište u BiH ili državljanstvo BiH i stranu registraciju.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
Top