ZAMJENA VOLANA

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

nismo

Administrator
02.01.2007
2.638
60
38
41
Sarajevo
Auto
a8, 200sx
Zamjena volana
Što nam je potrebno? Kao prvo, odvijač s ključem 24 mm, s malo većom poluugom. Također nam treba i novi volan, te njemu pripadajuća glava, koja odgovara tipu vozila na kojem mjenjamo volan. Kod vozila sa zračnim jastukom, potrebna je opreznost. Skidanje takvog volana isključuje sve zračne jastuke u vozilu (neki proizvođači isporučuju sa glavom volana premosnike, koji zavaravaju sistem da je zračni jastuk još uvijek prisutan, te omogućava daljni rad ostalih zračnih jastuka), i ne smije biti upaljena kontrolna lampica za njega, u protivnom može doći do aktiviranja prilikom skidanja (iako nije prijavljen u sistem).

Najjednostavnije je da novi volan odmah učvrstimo za glavu volana. Na glavi volana bi trebala postojati oznaka koja pokazuje prema motornom prostoru, tzv. "nos". On nam služi da nakon zavoja vraća ručicu pokazivača smjera u probitan položaj. Kod nekih proizvođača potrebno je između volana i glave umetnuti jedan prsten.

Pobrinemo se da su prednji kotači, tj. volan, u položaju kretanja za ravno. Skinemo središnji dio volana, koji je samo nataknut, nije nigdje pričvršćen. Otpojimo konektore sa središnjeg dijela (malo pažljivije ćemo postupati sa zračnim jastukom). Volan je pričvršćen većom maticom, koju odvrnemo odvijačem, skinemo ju, te volan potegnemo prema sebi, skinemo ga sa nosača, te zapamtimo u kojem se položaju nalazio. Zatim na njegovo mjesto stavljamo već pripremljeni novi volan sa glavom u isti položaj prvotnog volana. S glavom volana dolaze priključci koje je potrebno spojiti s odgovarajućim priključcima na stupu volana. Nakon što pričvrstimo volan, možemo na probnu vožnju, da provjerimo da li vozilo prati smjer kretanja volana. Ukoliko nešto nije u redu, moramo ponoviti postupak...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.