Zabranjuje se handsfree u vožnji u Hrvatskoj

Zabranjuje se handsfree u vožnji u Hrvatskoj

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
0376007.17.jpg

Upotreba mobitela u vožnji zabranjena je već nekoliko godina. Dani su odbrojani i handsfreeu. Istraživanje je pokazalo da je handsfree jednako opasan, pa će ga MUP zabraniti.


ZAGREB- "Ministarstvo unutarnjih poslova inicirat će potpunu zabranu upotreba mobitela i handsfree setova u vožnji prilikom sljedeće izmjene Zakona o sigurnosti cestovnog prometa", rekao je za Jutarnji list glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

Iako u samoj Europskoj uniji zakonom nije zabranjeno korištenje handsfree seta tijekom vožnje, nedavno objavljeno francusko istraživanje pokazalo je da je korištenje pribora za telefoniranje "bez korištenja ruku" jednako opasno kao i upotreba klasičnog mobitela.

Hrvatske vozače tako bi uskoro među prvima na svijetu mogla zadesiti potpuna zabrana ikakva telefoniranja u vožnji.

Znanstvenici s francuskog instituta za cestovnu sigurnost u prometu su, naime, došli do rezultata da su osobe koje u prometu upotrebljavaju klasične mobitele 4,9 puta više ugrožene, a osobe koje upotrebljavaju handsfree set su čak 3,8 puta ugroženije od osoba koje mobitel u vožnji uopće ne koriste.

Oba uređaja korisniku oduzimaju koncentraciju te ga dovode u opasnost od prometne nesreće.

U Hrvatskoj su trenutačno zakoni o sigurnosti cestovnog prometa usklađeni sa zakonima Europske unije, ali se, kažu u MUP-u, prate sva relevantna istraživanja s ovog područja.

Profesor s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu i voditelj katedre Transportna telematika Mario Anžek kaže da se slaže s Francuzima jer se danas vozačima nudi niz tehnoloških noviteta koje im odvraćaju pozornost tijekom vožnje.

"Definitivno je jasno da korištenje handsfree seta čovjeku odvraća pozornost i oduzima mu koncentraciju. Prometni stručnjaci moraju odlučiti te izabrati uređaje i tehnologije koje su primjerene korištenju tijekom vožnje, inače će se u automobile stavljati sve i svašta, pa će naposljetku sve te silne informacije postati dezinformacije", objasnio je Anžek.

Psiholog HAK-a Zlatko Boćkal smatra da ne treba u potpunosti zabraniti telefoniranje u automobilu. "Vozače bi trebalo uputiti kako pravilno koristiti sve te uređaje", rekao je Zlatko Boćkal Jutarnjem listu.
 

MyX

Član
Ovo ne valja nikako, bar po meni...

Ali jedno me zanima: kako ce skontati koristim li ja handsfree uopce? Odnosno kako ce mi naplatiti kaznu? Jednostavno prekinem vezu prije no sto me zaustave.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top