Za tri mjeseca registracija vozila samo uz fotografije

Za tri mjeseca registracija vozila samo uz fotografije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Legend
tablice-01.jpg


Videokamere u 155 stanica za tehničke preglede...

Za tri mjeseca u FBiH trebao bi se početi primjenjivati potpuno novi sistem kontrole rada stanica za tehnički pregled vozila. Svaki automobil će prilikom obaveznog tehničkog pregleda biti uslikan, a bez tih fotografija dokumentacija o ispravnosti vozila neće biti validna. "Institut za privredni inžinjering" iz Zenice, kao ovlaštena institucija Vlade FBiH, već je realizirao uvođenje sistema videokamera u svih 155 stanica tehničkog pregleda.

- Uspostavili smo takav sistem da će videozapis biti dostupan u realnom vremenu, a preostalo je još samo da riješimo pitanje priključenja cijelog projekta na mrežu Agencije za identifikacijske isprave BiH IDDEA, odnosno bivšeg CIPS-a, te odobrenje upotrebe elektronskih obrazaca za evidenciju tehničkih pregleda vozila. Uz uspostavu vlasničkog lista, te ove mjere, sigurno će se suzbiti niz nelegalnosti u ovoj oblasti - kazao je za naš list Fuad Klisura, direktor zeničkog IPI-ja.

Prema njegovim riječima, građani neće imati nikakve dodatne finansijske troškove zbog uspostave novog sistema kontrole, a IPI, osim ovoga, kontinuirano educira i kontrolira i uposlene na stanicama tehničkih pregleda.

- Do prije dvije godine i ova oblast je bila potpuno zapuštena, tako da čak trećina kontrolora nije u prva dva kruga edukacije i provjera prošla na ispitima. Sada imamo i mogućnost da detaljno izanaliziramo podatke s kontrola ispravnosti vozila. Najveći problem na tehničkim pregledima jeste neispravnost kočnica na vozilima, a potom slijede problemi s ovjesom i neispravna svjetla - naglašava Klisura.
 
Član
Znate sta je zanimljivo... zanimljivo je to sto prema vazecim zakonima BiH fotografija, video zapis i audio zapis uopce nisu prihvatljivi kao dokaz na sudu, a nas redovno kaznjavaju radar-kamerama i video zapisima od presretaca i izbijaju nam pare iz djepa!!! I sad jos ovo "slikanje" treba biti kao validan dokument?!?!?
Phooy drzavo...
 
Član
nece se ovo nikad uvest,jer bi automatski 50% stanovnistva ostalo bez svojih neispravnih vozila,plus i kad se uvede opet ce se prolazit bez odlaska ,to znamo i mi i oni :D
 
Član
nije lose... zapravo extra je ovo... samo sto... nema nista od toga... sto rece post iznad mene... ostade stanovnistvo bez avtica...
 
Član
u BiH ništa neide kako treba neće ni to,uvjek će biti štele mita i korupcije bilo bi to sve fino
al jednostavno u našoj državi ništa neide pa neće ni to dati bogzna kakve rezultate ;)
 
Legend
Igrom slucaja moja kancelarija je 5 metara od tehnickog pregleda. Tehnicki je u vlasnistvu VGT osiguranja. Ko je iz TZ zna o cemu pricam. Prosle godine u decembru postavljene su kamere, umrezeni su sa centralom u Visokom, ruteri postavljeni instalacija kompletna, programi novi instalirani, a osobe koje rade na tehnickom pregledu su vec na proljece 2008 godine poceli sa obukom i nakraju morali poloziti nekakve ispite kako bi uopste mogli da nastave posao kao kontrolori.

Da bi regitrovao vozilo, tvoje tablice moraju biti dostavljene u MUP - CIPS u digitalnom obliku fotka, dok se svi podaci tehnickog pregleda prenose u comp, nesto poput telemetrije, i biljeze se sve negativne stvari na autu, tipa neispravne kocnice, amortizeri i sta sve ne. Dok se kamera ne upali i fotka nedodje u MUP
kontroler nemoze da dobije na kompu obrazac koji je inace prije bio obicni papir, sad je i on u el, formi koji popuni i potpise, a svaki od njih ima pecat sa svojim imenom i odgovara za svako auto ;)

Ima tu jos metar nekih pravila od kojih glava boli.
Recimo dimenzije guma ako nemas na kolima negdje upisane a vece su nego fabricki moras unjeti u saobracajnu, tj prvo u obrazac na tehnickom, koji je takodje spremljen u CIPS odma, a nekad kad budu sredili saobracajne ubacice i to ali prvo se mora napraviti baza podataka. Isto vazi i za Folije, opruge spustena kole, spojlere plastike, xenone i slicno.

Ono sto je najveci fazon auta koja imaju vidljivu koroziju nece moci uopste da pristupe tehnickom pregledu, dok se to ne sanira, a obzirom da se uvode trosarine i sanjima razni jos porezi, motori koji nebudu zadovoljavali eu standarde ispusnih plinova i CO2 platice skuplju registraciju.

Ovo navedne noce se desiti u tri mjeseca ali u naredne 2 do 3 godine ce biti vise nego realno.

Ja ovo znam iz licnog iskustva, znaci posto vidio i cuo po to prodao. Vjerovali ili ne htjeli prihvatiti ovo ili ne meni svejedno ;)
 
eh ovo sto je daki rekao je idealna stvar..malo mi nije bilo jasno ranije kako su to mislili realizovati sa fotografijom.
ali kada ovo zazivi bit ce odlicno.
 
Hehe otkrivaju toplu vodu...Stariji ce se sjetiti EX YU tehnickog pregleda...Uzmes godisnji pa pripremis auto da bi prosao na tehnickom pregledu...Neka se uvede to je fino, samo ako bude ZAKON ISTI ZA SVE..
 
Član
Ma samo nek postavljaju dobro je to,al bilo bi bolje da uvedu sta ko onaj njemacki TUV.....to je nesto.............:cool:
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top