Za mlade poduzetnike u FBiH 700.000 KM

Za mlade poduzetnike u FBiH 700.000 KM

Član
Program za sto mladih ljudi koji će finansirati Federalni zavod za zapošljavanje

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) osigurao je bespovratna finansijska sredstva u iznosu od 700.000 KM za novi program "Mladi poduzetnik“ koji će biti realiziran uz podršku Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP) koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju u BiH.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je cilj ovog programa da se kroz obuku mladih za poduzetništvo i finansiranje biznis ideja, razvije omladinsko poduzetništvo i pruži podrška samozapošljavanju i smanjenju nezaposlenosti mladih.

Tim programom je predviđeno da se u 2011. godini sufinansira pokretanje i vođenje malog biznisa za sto mladih osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH čije poslovne ideje budu ocijenjene kao najbolje, uz obaveznu prethodnu obuku iz poduzetništva.

"To je program za sto mladih ljudi koji će finansirati FZZZ, a po osobi je predviđeno 7.000 KM kao inicijalna sredstva koja će im osigurati da mogu započeti biznis“, kazao je Šarić, napominjući da će sutra u štampanim medijima biti objavljen javni poziv za učešće u programu "Mladi poduzetnik“.

Korisnici bespovratnih sredstava su osobe, bez obzira na stepen obrazovanja, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u FBiH najmanje šest mjeseci prije objavljivanja javnog poziva, dobi do 30 godina, a koje će po odobravanju poslovne ideje i okončanju obuke registrirati i održavati vlastiti biznis u trajanju najmanje 12 mjeseci.

Šarić je naglasio da kod odobravanja sredstava prioritet imaju projekti kojima se obezbjeđuje samozapošljavanje u proizvodnoj djelatnosti, proizvodnji organske hrane, kao i tradicionalnim zanatima isl.

Kod odobravanja sredstava za samozapošljavanje prednost imaju kategorije iz ciljne grupe: osobe sa invaliditetom, članovi porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, samohrani roditelji i osobe lošijeg socioekonomskog statusa. Prilikom realizacije programa, kako je istaknuto, vodit će se računa o ravnopravnosti spolova.

Obuka iz poduzetništva će se organizirati u saradnjiu sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju, a implementira njemačka konsultantska firma GOPA.

Zamjenica direktora Švicarske agencije za razvoj i saradnju Simone Giger kazala je da se na ovaj način nastavlja uspješna saradnja s Federalnim zavodom za zapošljavanje.

"Program 'Mladi poduzetnik' će biti podržan u sklopu druge faze projekta zapošljavanja mladih koje će se implementirati u naredne tri godine, a među ostalim planirana je podrška otvaranju sedam novih klubova za traženje posla“, kazala je Giger, navodeći da je u sklopu prve faze tog projekta zaposleno oko 1.500 mladih ljudi.

Zamjenik rukovodioca YEP-a Ranko Markuš je izrazio uvjerenje da će se kroz program "Mladi poduzetnik“ pomoći mladim ljudima da steknu nova znanja i realizuju poslovne ideje.

"Nadamo se da će većina ideja koje ćemo podržati kroz taj program biti uspješna“, kazao je Markuš.

bas smo pricali na temu pokretanjee vlastitog biznisa, izgleda da su nas culi politicari:D... vrijedi pokusati...

Ovo je odlicna stvar, prilika za vecinu koja se zeli potruditi, ja vec imam posadjen vocnjak sa organskim vocem, znaci nista spricanje i ostale gluposti, samo zdravo i prirodno, doduse mali je na neka 2 duluma, al' stari mi govori kako je ovo dobra prilika da se ostvari nesto od toga. Tako da sam se malo bacio u studiranje na netu :D

Član
Obični smrtnici, ZABORAVITE na ove pare, džaba vam sve. Ovo je već sigurno odavno namijenjeno nekome.;)

Eno baš one teme za vlastiti biznis, sjajnih ideja ima, zašto svi ne bi pokušali nešto od onoga i prijavili se. Svi imaju pameti za tastaturom, evo vam sad prilike i da pokušate u stvarnom životu.:cool:

Član
OggyBoy je napisao(la):
Obični smrtnici, ZABORAVITE na ove pare, džaba vam sve. Ovo je već sigurno odavno namijenjeno nekome.;)

Eno baš one teme za vlastiti biznis, sjajnih ideja ima, zašto svi ne bi pokušali nešto od onoga i prijavili se. Svi imaju pameti za tastaturom, evo vam sad prilike i da pokušate u stvarnom životu.:cool:

potpis ko kuca;)

Član
ArminM je napisao(la):
OggyBoy je napisao(la):

potpis ko kuca;)

jos jedan potpis...tako je i s radnim mjestima kod nas :D

Član
Dobro je ovo imal jos ko kavih fetaljnih informacija u zvezi ovoga gdje se treba prijaviti i u kojem obliku treba biti plan i program jel samo treba ideju prezentirati il se mora sve u dezalje razraditi:icon_question::icon_smile:

Nesto slicno smo imali u srednjoj skoli , isto si morao uraditi plan i program za neku proizvodnu djelatnost i izloziti to na sajmu svaka grupa je dobima po 800 KM mislim profesor je dobio od svake grupe a nama je dao nesto sitno tek tako da uradimo stand :D

Član
ja bih pokusao, mada ne propadam ovoj kategoriji jer sam student znaci nisam na birou, pa se nemou prijaviti, probajte ljudi ako imate dobru ideju i dobar i razradjen paln, mozda i dobijete donaciju, mislim vrijedi pokusai, sta ce te izgubiti mozda par dana razmisljanja...
:icon_smile:

prijavljene na evidenciju nezaposlenih u FBiH najmanje šest mjeseci prije objavljivanja javnog poziva, dobi do 30 godina..

ovo je problem najveci..

ArminM je napisao(la):
OggyBoy je napisao(la):

potpis ko kuca;)

ko sjedi kod kuce sa rukom u gacama nema nista od ovoga,rekli ljudi lijepo :D

jbg,nekome je potrebna neka iskra za ideju,makar ce ljudi ustati da pokrenu biznis pa sta bude,bude :icon_smile:

Član
Gle tko god planira da trazi sredstva, nek bude spreman na sljedece... Otvaranje firme, registriranje obrta, registiranje jednog radnika, te samim time, porezi, i ostali dohodci za tog radnika, i normalno to sve mora minimalno 1 godinu biti... Na kraju kada skontate, dok registrujete firmu, poplacate sve, pokusate neki biznis koji ne uspije, ovih 7.000km je malo, zato je ovo bolje za one koji su se opredijelili poljoprivredi, jer imaju manje poreze, manje investicije i ostalo, za sve ostale obre jednostavno je malo...
Tko zna mozda bi i sam se prijavio, iako se trude da javnost bude uskracena informacijama kako se prijaviti i gdje se prijaviti, sto je sasvim razumljivo. No moj problem jeste sto u ovoj drzavi nisam na ZZZ-u 6mjeseci :D

Legend
ErRoR je napisao(la):
Gle tko god planira da trazi sredstva, nek bude spreman na sljedece... Otvaranje firme, registriranje obrta, registiranje jednog radnika, te samim time, porezi, i ostali dohodci za tog radnika, i normalno to sve mora minimalno 1 godinu biti... Na kraju kada skontate, dok registrujete firmu, poplacate sve, pokusate neki biznis koji ne uspije, ovih 7.000km je malo, zato je ovo bolje za one koji su se opredijelili poljoprivredi, jer imaju manje poreze, manje investicije i ostalo, za sve ostale obre jednostavno je malo...
Tko zna mozda bi i sam se prijavio, iako se trude da javnost bude uskracena informacijama kako se prijaviti i gdje se prijaviti, sto je sasvim razumljivo. No moj problem jeste sto u ovoj drzavi nisam na ZZZ-u 6mjeseci :D

Da bi uopste dobio ove pare, koje su predvidjene, moras uradit sve studije izvodljivosti, ekonomske rizike, biznis planove, prezentirati svoj biznis, svaku marku moras opravdati da bi dobio. Znam , upucen sam mozda malo bolje od vas, jer mi kolegica radi na ovom projektu..
Ove price tipa zna se vec gdje su pare, zabravite, pa nije donacija i 98god, vec su ljudi poceli ozbiljno shvatat ove poslove i investicije.. Vjerujte mi da se gleda svaka marka koja ode (od tendera, do ovakvih stvari, sve se 10x provjerava, nisu vise ni stranci glupi)
Sretno vam ;)

Legend
OggyBoy je napisao(la):

slazem se ---- ne treba se radovati , evo skoro 2 godine kako sam pokrenuo svoju djelatnost , vec 3 puta sam aplicirao za slicne "poticaje" i nikad nista , odmah dok sam prijavljivao , bilo je isto ovako nesto ...al na kraju uvijek neki glupi odgovori , odbijenice.... a PROVJERENO znam da je svaki put novca bilo , i uvijek sam medju prvima predavao molbe , popunjavao formulare.

kao sto oggy kaze , ovo je obicno uvijek rasporedjeno odredjenim pojedincima ...