VW Polo 1.0 1998

VW Polo 1.0 1998

Pozdrav svima, novi sam na forumu pa mi nemojte zamjeriti ako sam ovu temu stavio na pogresno mjesto...

Molio bih za pomoc i savjet…

Imam pola, 1.0 benzin, 1998 godiste, ajnspric..
Nedavno se desio kvar na motoru, do kojeg je doslo necurkulisanjem ulja kroz motor.. Bregasta osovina je bila potpuno suha, te je pukla i ostetila glavu motora..
Zadnjih par dana intenzivno trazim tu glavu i osovinu po auto otpadima sirom BiH, ali nigdje nisam mogao naci istu.. Nasao sam neke koje su slicne, ali ne odgovaraju...
Sad sam poceo razmisljati o tome da ugradim komplet novi motor (nasao sam vise komada, ali su svi godinu noviji tj 1999 god.) ali mi mehanicar govori da nije siguran jel to izvodivo zbog kopcanja (spajanja) motora..

Pa me zanima jel neko od vas ima iskustva sa tim? I sta mi vi preporucujete?!

Meni se na igled cini da bi to moglo bez problema, jer su motori JAKO slicni, ali eto, nisam dovoljno upoznat s tim pa bih htio da cujem savjet nekoga ko je to vec radio...

Unaprijed hvala..

Član
Pozdrav svima, novi sam na forumu pa mi nemojte zamjeriti ako sam ovu temu stavio na pogresno mjesto...

Molio bih za pomoc i savjet…

Imam pola, 1.0 benzin, 1998 godiste, ajnspric..
Nedavno se desio kvar na motoru, do kojeg je doslo necurkulisanjem ulja kroz motor.. Bregasta osovina je bila potpuno suha, te je pukla i ostetila glavu motora..
Zadnjih par dana intenzivno trazim tu glavu i osovinu po auto otpadima sirom BiH, ali nigdje nisam mogao naci istu.. Nasao sam neke koje su slicne, ali ne odgovaraju...
Sad sam poceo razmisljati o tome da ugradim komplet novi motor (nasao sam vise komada, ali su svi godinu noviji tj 1999 god.) ali mi mehanicar govori da nije siguran jel to izvodivo zbog kopcanja (spajanja) motora..

Pa me zanima jel neko od vas ima iskustva sa tim? I sta mi vi preporucujete?!

Meni se na igled cini da bi to moglo bez problema, jer su motori JAKO slicni, ali eto, nisam dovoljno upoznat s tim pa bih htio da cujem savjet nekoga ko je to vec radio...

Unaprijed hvala..

Ja kao geek i neznalica oko motora sam ti htio isto predloziti kao i oggy al haj reko da ne spamam temu.

Član
Ljudi ubace V8 motor u auto koje je prije toga bilo 1.6, a da ne mozes 1.0 motor iz istog auta samo maldjeg godinu ubaciti u isto auto starije godinu dana... da treba nesto pregradjivati, Jako smijesno...
Kompetan motor sa instalacijom uzmes i njegove nosace i ubacis u svoje auto, ako je motor iz istog modela auta mora sve ici seraf na seraf...

Tvoj komentar bas i ne pomaze, jer gledam da ovo sredim sto je moguce jeftinije...
Znas li konkretno za ovaj primjer dali je moguce da se mijenja samo go motor.. Znaci bez nosaca, kablova izd... ?!

Član
Druze kad se uzima drugi motor sa drugom oznakom za isti model auta, moras da uzmes sve u kompletu, ne mozes samo motor jer fabrika je napravila slicno sve ali ne isto, na sasiji vjesanje je sve isto ali na motoru moze biti razlika u serafima od par milimetara i da ne pase, sto znaci ako je druga oznaka motor a model auta je isti, onda pogledas ocima je li isti brate valjda znas vidjeti je li drugacije, ako jeste onda uzmes nosace isto, sto se tice elektronike ako pase tvoja usisna grana onda vjerovatno ostaje tvoja i elektronika... ako ne pase onda majstor koji to radi valdja on ista zna pa moze ti reci, nije toliki lajik da ne zna, ovako na pamet se ne moze bas reci za elektroniku da li pase ili ne...

Nasao sam isti motor... Malo skuplje nego sto sam planirao... Al ovako je barem sigurica...

Sutra ga ugradjujem... Brm brm

Jos jedno pitanje… koja je procedura da se u saobracajnoj promjeni broj motora?

Član
Šta imaš mjenjati broj motora i džaba bacati pare, motor je ionako potrošna roba?
Morao bi raditi atest kod nekog nadležnog za to, onda nova saobraćajna, papiri, jebada, zajebancija,...

Mah, mora sve biti legalno...

Sa novog motora sam skinuo glavu, bregastu i jos par sitnica sto mi je trebalo i stavio na stari... Blok je ostao isti, tako da je sad sve ok...
Auto puno bolje radi poslije generalke!! Vise snage, manja potrosnja, ljepsi zvuk!
:happy:

Btw ako nekome treba blok, il sta drugo, nek se javi da se rijesim viska dijelova ^^

Hvala svima na komentarima... Pozdrav;)