VW Golf vs Peugeot 308

VW Golf vs Peugeot 308

Član
308golf.jpg

VW Golf je titulu za „Evropski automobil godine“ odneo prošle godine, dok je Peugeot 308 aktuelni vladar
Šampion protiv vladara
Odmah na početku da pojasnimo, reč je o dva automobila sa različitim agregatima, različitim cenama i različitim nivoima opreme. U skladu sa tim ih treba i posmatrati i izvlačiti zaključke
308golf_1.jpg

Peugeot 308 dolazi u Allure paketu opreme, sa 1,6 litarskim benzinskim turbo motorom sa 125 KS i šestobrzinskim manuelnim menjačem. Njegova cena iznosi 20.390 evra. VW Golf je u osnovnom, Trendline paketu opreme, sa 1.2 TSI benzinskim turbo agregatom sa 85 „konja“, petostepenim manuelnm menjačem i košta 14.500 evra, što je akcijska cena povodom četrdesetog rođendana najpopularnijeg nemačkog modela. Dakle, razlika u ceni je značajna, ali je i evidentna razlika u motorima i nivou opreme.

Krenimo...
Spolja Peugeot deluje nešto atraktivnije, ponajviše zahvaljujući šesnaestoinčnim alu felnama koje su standardne u Allure paketu opreme. Može se reći da je francuski pulen donekle skrenuo ka nemačkoj školi dizajna, te ga odlikuje robusan, „masivan“ izgled, bez preteranih dizajnerskih egzibicija. Golf, s druge strane, prati svoju filozofiju koja se pokazala kao dobitna karta već dugi niz godina, i čak da se pojavio bez ikakvih bedževa na sebi svojevremeno, svako bi znao da se radi o Golfu.

Možda su neki očekivali veću vizuelnu distinkciju francuskog proizvođača upravo u odnosu na Golf VII, jer konture 308-ice neodoljivo podsećaju na jednog Golfovog „rođaka“, i to onog što na „nosu“ nosi bedž četiri prstena.

Unutra
Mnogo veća razlika, što se stajlinga tiče je prisutna u kabinskom prostoru. Unutrašnjost Peugeota je pre svega usmerena ka avangardi, a ona kod Golfa ka praktičnosti. Očigledno je da se ciljaju različite grupe kupaca. Oni koji sebe doživljavaju ekscentričnije, koji imaju potrebu da se razlikuju od drugih, verovatno će biti naklonjeniji Peugeotovom modelu, dok Golf pre svega cilja na tradicionaliste i konzervativnije nastrojene vozače. Armaturna tabla Peugeota je minimalistički kreirana, bez prekidača, dugmića i sličnih konvencionalnih detalja, sa dominatnim 9,7 inčnim displejem osetljivim na dodir iznad centralne konzole, preko kojeg se kontroliše sve što je potrebno. Upotreba ovog sistema definitivno zahteva privikavanje. Prvi susret sa ovom konfiguracijom zna da predstavlja mali problem. Po nama, Peugeot je poput Mazde to mogao da reši sa kružnim selektorom iza ručice menjača. Ipak, nakon „faze privikavanja“, nema većih problema.
rafiniranost, +
ambijent, +
vrhunski komfor +


prostor na zadnjoj klupi, -
odziv na upravljaču -



tav_kepsor.gif
tav_kepsor.gif
tav_kepsor.gif


308golf_502.jpg

Enterijer 308-ice nije konvencionalan. Volan je manjih dimenzija, veoma prijatan za vožnju, dok su pokazivači postavljeni visoko. To rešenje jeste atraktivno, i možda mu u korist ide teza da ne mora da se sklanja pogled sa puta da bi se proverio željeni podatak, ali u praksi, obruč volana može u zavisnosti od pozicije sedenja da zakloni deo instrumentacije. S druge strane, Golf pruža maksimalnu preglednost, i što se tiče pozicije pokazivača, i što se tiče njihove čitljivosti i preglednosti.

Ono što nas je posebno oduševilo na taktilnom planu je ručica menjača 308-ice, čija aluminijumska glava pruža onaj osećaj „kvalitetne“ metalne hladnoće, a ne jeftinog kopiranja aluminijuma. Zapravo, sve sa čim imate direktan fizički dodir u Peugeotu je izuzetno prijatno, počev od sedišta, preko upravljača, pa do ručice menjača. Opet, s druge strane, kod Golfa je sve podređeno pre svega upotrebljivosti.
308golf_3.jpg

Sedišta, odnosno njihova ergonomija, kod oba modela su na visokom nivou. Prednja sedišta 308-ice bismo pre mogli nazvati „foteljama“. Pružaju neverovatnu udobnost i ono na čega odmah asociraju su duga, prijatna krstarenja po otvorenim putevima. Sedišta kod Golfa su takođe na visokom nivou, i tu VW nije dozvolio grešku.

Na zadnjoj klupi, Golf odnosi blagu pobedu, pre svega zbog toga što pruža za nijansu više prostora, što će znati da cene nešto viši putnici. Peugeot 308 uzvraća izdašnijim prtljažnikom, zapremine 420 l, u odnosu na Golfovih 380 l.


tav_kepsor.gif
tav_kepsor.gif


Jednim pogledom
Peugeot 308 1.6 THP Allure


Karoserija


Udobnost

Izgled


4,5


Napred


5,0

Funkcionalnost


4,0


Pozadi


3,5

Kvalitet izrade


4,5


Ukupno:


4,25

Ukupno


4,33


Ponašanje u vožnji

Enterijer


Vozne osobine


3,5

Funkcionalnost


3,5


Performanse


4,0

Dizajn


4,5


Kočnice


4,0

Ponuda prostora


4,0


Ukupno:


3,83

Kvalitet materijala


4,0


Motor


4,5

Zavšna obrada


4,5


Menjač


4,0

Ukupno:


4,10


Cena


4,0

Prosečna ocena: 4,14

Nove platforme
Oba automobila leže na potpuno novim mehaničkim platformama. O Golfovoj se mnogo puta pričalo, i već „vrapci znaju“ da je reč o fleksibilnom MQB rešenju koje se provlači kroz dobar deo portfolija VW Grupe. Nova Golfova platforma je 23 kg lakša od prethodne, što je doprinelo „dijeti“ od 100 kg u odnosu na „šesticu“. Nova Peugeotova EMP2 platforma je otklonila mane prethodnih modela, posebno onu koja se ogledala u prevelikoj masi i tromosti u odnosu na dostupne pogonske jedinice. Novi 308, mada većih dimenzija, 70 kg je lakši u odnosu na prethodnika. Sama platforma je lakša 70 kg, kao i ogoljena karoserija, što je ostavilo prostora za dodatna poboljšanja, a da se na kraju ipak dobije automobil manje mase. Izdašnija je upotreba čelika visoke čvrstoće, aluminijuma i kompozitnih termoplastičnih materijala, a i spojevi su mnogo preciznije urađeni.

Benefiti se osete kod oba modela. Agilnost je poboljšana i kod Peugeota i kod Volkswagena. Automobili su „lakši“ na volanu, upravljiviji i dinamičniji. Potpuno je jasno da se radi o unapređenim modelima, već nakon prvih nekoliko kilometara vožnje.

Peugeot 308 1.6 THP Allure

Cena: 20.390 evra
Motor: benzinski/turbo, redni/4, 1598 cm³/direktno ubrizgavanje, 92 kW, 125 KS pri 6.000 o/min, 200 Nm pri 1.400 o/min
Transmisija: na prednje točkove, M/6
Ogibljenje: napred MacPherson, nazad poprečna oscilirajuća ramena
Performanse: 0-100 km/h – 10,4 sec, maksimalna brzina 203 km/h
Prosečna potrošnja: 5,8 l (fabrički podatak), na testu 6,5 – 7 l, emisija CO₂ 134 g/km
Karoserija: hečbek 5/5, DxŠxV 4253x1804x1457 mm, međuosovinsko rastojanje 2620 mm, masa 1375 kg, prtljažnik 420 l

308golf_503.jpg

308golf_4.jpg

Vožnja
Kada je o vožnji reč, razlika je izvesna. Mada je 308-ica u tom smislu bolja od prethodne, ona je pre svega „rasna Francuskinja“. Šta to znači? To znači da je u odnosu na konkurenciju primetno „mekša“, udobnija, uglađenija... Naginjanje karoserije je osetno, čak i blago „ljuljuškašnje“ (što nam je kao „rasna“ osobina pomalo i nedostajalo kod francuskih modela), ali je s druge strane prijanjanje za asfalt odlično. To jasno govori da je ovo automobil napravljen za krstarenja, uživanje u krajolicima i predelima kroz koje se prolazi. S obzirom da je uzdušna osa automobila 20 mm bliža tlu nego ranije, a trag točkova širi, to je omogućilo mekše kalibrisanje ogibljenja. Potpuno novo redizajnirano ogibljenje, koje odlikuje i manja neogibljena masa, donelo je uglađeniju vožnju, mnogo bolje savladavanje neravnina i rupa na putu, bez gubljenja na voznim osobinama. Ono na čemu je ovaj model profitirao je zadnje ogibljenje u vidu poprečnih oscilirajućih ramena, koja su zamenila torzionu osovinu.

Dok su 307-ica i prethodna 308-ica značajno kaskale kada je reč o upravljivosti i voznim osobinama u odnosu na konkurenciju, novajlija se tu u tom domenu bolje pozicionirao. Mada je naglasak bez dileme stavljen na komfor, agilnosti ne nedostaje, posebno pri nižim, gradskim brzinama. Odziv na volanu je relativno ograničen i tup, ali to je cena koja se plaća za udobnu i meku vožnju. Dakle, Peugeotu 308 nedostaje više intuitivnosti i povratne informacije na upravljaču.
 
Član
308golf_6.jpg


Volkswagen Golf je reper u klasi za optimalno sjedinjene vozne osobine. On je solidno precizan, stabilan, predvidiv i nudi visoku dozu samopouzdanja. Preglednost prema napred mu je značajno bolja nego kod Peugeota. Golf ne samo da se s lakoćom nosi s krivinama, i pored torzione osovine pozadi (a ne multi-linka prisutnog kod više pozicioniranih modela), već ste u potpunosti svesni šta to rade točkovi ispod vas, koji vam pružaju intuitivnu informaciju o „dešavanjima“. Naginjanje karoserije je takođe manje izraženo nego kod Peugeota. Mada je upravljač „lak“, on donosi više preciznosti i intuitivnosti nego onaj kod 308, mada se ni Golfovo upravljanje ne može nazvati „uzbudljivim“. Ipak, pri testiranju smo zaključili da u krivinama 308-ica, bez obzira na snažniji motor, vrlo teško prati Golfa. Pored svega navedenog, VW Golf se odlikuje vrlo dobrim komforom, i ponovo dokazuje ono po čemu je čuven, a to su vrhunski optimizovani atributi koji se tiču kako vožnje tako i komfora.


upotrebljivost, +
preglednost, +
dinamika vožnje, +
bogata osnovna oprema, +
cena +


performanse -

308golf_504.jpg

Performanse

Peugeotov model raspolaže sa 1,6 litarskim turbo-benzinskim agregatom sa 125 KS i solidnih 200 Nm maksimalnog obrtnog momenta pri 1.400 o/min, dok se ispod haube Golfa nalazi 1,2 litarski TSI, takođe turbo-benzinac sa 85 KS i 160 Nm, dostupnih već pri 1.500 o/min. Oba modela se odlikuju maksimalnim obrtnim momentom dostupnim pri niskim obrtajima, što jasno govori o njihovoj elastičnosti, što je zaista za pohvalu. Bez obzira o kom modelu se radi, ima se utisak kao da se vozi snažniji automobil u odnosu na motor ispod haube. Peugeotov turbo punjač predstavlja jednu nenametljivu asistenciju, koja je značajno doprinela pre svega elastičnosti (ne i snazi, ko hoće snažniji model treba da posegne za onim od 156 „konja“). Motor je tih, veoma dobre kulture rada, i može da vam se desi da zaboravite da je on u pogonu, dok stojite negde u „leru“. Šestostepena manuelna transmisija je precizna, dobro odmerena, sa nešto „gumenastijim“ osećajem u odnosu na petostepeni manuelni Golfov menjač.
308golf_7.jpg

Samim tim što raspolaže s više „konja“, 308-ica raspolaže nešto višim brojkama koje pokazuju performanse. Iz stanja mirovanja do 100 km/h stiže za 10,4 sekunde, dok joj maksimalna brzina iznosi 203 km/h. S druge strane Golf 1.2 TSI ubrzava do „stotke“ za 11,9 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 179 km/h. Subjektivan osećaj u vožnji je da je razlika u performansama manja.


tav_kepsor.gif
tav_kepsor.gif

Jednim pogledom
VW Golf 1.2 TSI Trendline


Karoserija


Udobnost

Izgled


4,0


Napred


4,0

Funkcionalnost


4,5


Pozadi


4,0

Kvalitet izrade


4,0


Ukupno:


4,00

Ukupno


4,16


Ponašanje u vožnji

Enterijer


Vozne osobine


4,0

Funkcionalnost


4,0


Performanse


3,5

Dizajn


3,5


Kočnice


4,0

Ponuda prostora


4,0


Ukupno:


3,83

Kvalitet materijala


4,0


Motor


4,0

Zavšna obrada


4,0


Menjač


4,5

Ukupno:


3,90


Cena


4,5

Prosečna ocena: 4,12




tav_kepsor.gif
tav_kepsor.gif
tav_kepsor.gif




Kada govorimo o potrošnji, francuski model troši 5,6, a nemački 4,9 l benzina na pređenih 100 km. Tako kažu fabrike, a da bi „izračunali“ realne vrednosti, dodajte još po najmanje litar.

Peugeota na autoputu krasi tiha vožnja i odsustvo šumova, a i Golf je na tom planu na visini zadatka. Njegova jedina „mana“ je u tom slučaju manji motor, koji mora da se „zavrti“ više da bi automobil išao brže, što istovremeno podiže i nivo buke motora, mada se u ovom slučaju rad agregata ne može nazvati „bukom“, već pre „izraženijim prisustvom“.

Rezime
Peugeot 308 bez dileme budi više emocija. Rafiniraniji je, sa sjajnim ambijentom unutar vozila (a tamo provodimo vreme dok se vozimo, zar ne?), i beskrajno komforan i ugodan. Na zadnjoj klupi, nažalost, ne nudi dovoljno prostora, da bi svi u automobilu u potpunosti uživali u gore navedenom.

VW Golf 1.2 TSI Trendline

Cena: 14.500 evra
Motor: benzinski/turbo, redni/4, 1197 cm³/direktno ubrizgavanje, 63 kW, 85 KS pri 5.300 o/min, 160 Nm od 1.500 do 3.500 o/min
Transmisija: na prednje točkove, M/5
Ogibljenje: napred MacPherson, nazad torziona osovina
Performanse: 0-100 km/h – 11,9 sec, maksimalna brzina 179 km/h
Prosečna potrošnja: 4,9 l (fabrički podatak), na testu 6 – 6,5 l, emisija CO₂ 113 g/km
Karoserija: hečbek 5/5, DxŠxV 4255x1799x1452 mm, međuosovinsko rastojanje 2637 mm, masa 1205 kg, prtljažnik 380 l

308golf_505.jpg

Peugeot 308 možda nije praktičan kao Golf, ali ćete ga lakše zavoleti nego Golfa. Svi koji uživaju u rafiniranosti i komforu koje pruža jedan automobil, i stavljaju je ispred dinamičnosti i voznih osobina, prednost će dati Peugeotu. Ipak, treba istaći da novi 308 nadmašuje svoje prethodnike na polju dinamične vožnje, i da ga jedino tup i ponekad nejasan odziv na upravljaču, odvaja od toga da ga možemo uključiti među modele u segmentu koje krase natprosečne vozne osobine.
308golf_8.jpg

Prednosti Peugeota 308 se takođe ogledaju u završnoj obradi i utisku sveopšteg kvaliteta. Ipak, na ergonomiji se moglo malo bolje poraditi, posebno za putnike pozadi, kao i na funkcionalnosti instrumentacije. Sve je to lepo za oko, ali ponekad i zamorno za upotrebu (uz klauzulu „dok se ne naviknete“). U svakom slučaju, titula za „Evropski automobil godine 2014“ nije dobijena niti slučajno, niti nezasluženo.

308golf_9.jpg

Volkswagen Golf ne traži bilo kakvo navikavanje. Već „na prvu loptu“, on je lak za upotrebu. Odmah je jasno zašto je VW Golf bestseler u Evropi, i zašto poseduje imidž koji ga prati već decenijama. Ono što je krasilo Golfove iz prošlosti krasi i „sedmicu“, a to je da se ona ni u jednom domenu u C segmentu posebno ne ističe, ali kada se u opservaciju uključi čitav „paket“, postane vam jasno zašto je Golf to što jeste – institucija. Mada u početnom, Trendline paketu opreme, VW Golf se odlikuje kvalitetnim materijalima, odličnom završnom obradom i svim potrebnim komponentama. Praktičan je, jednostavan za upotrebu, jednom rečju – optimalan, i upravo je ta „optimalnost“ njegova najveća prednost u odnosu na konkurenciju, ne samo na 308-icu.
 
Član
tav_kepsor.gif
tav_kepsor.gif

308golf_rs15.jpg

Moja malenkost je namerno izostavila „ređanje“ svih komponenata paketa opreme s jedne, i cene s druge strane, jer bi to nekako narušilo ovaj uporedni test. Peugeotov model je bogatije opremljen i deluje više „premijum“, dok je Golf gotovo 6.000 evra jeftiniji, što bi 308-icu stavilo u prilično nezavidnu poziciju prilikom direktnog poređenja.

Nadamo se da smo vam pomogli da formirate svoj sopstveni sud kroz prethodno ispisane redove. Teško je presuditi u ovom slučaju koji je automobil „bolji“. Svaki od dva rivala ima svoje prednosti. Peugeot 308 je s razlogom „Evropski automobil godine 2014“, a VW Golf je s razlogom svetski hečbek br. 1. Uostalom, C segment se u narodu još naziva i „Golf klasa“...


308golf_506.jpg
 
Član
Procitah tekst, dug je. Bas mrzim kad ovako napise fali prostora za vise osobe nazad, a ne napise bar otprilike koliko visoke osobe. Sta je njemu visoko, 170 ili 190 cm? To je ogromna razlika. A super mi je ovaj novi 308, mozda i najljepsi automobil u klasi. Trebalo bi oba provozati licno, da se skuzi koji ti vise pase. Mada mi je Peugeot primamljiviji u obicnim verzijama, a dok je Golf R nesto posebno, mozda i najbolji sportski Golf ikad.
 
Top