Vettel svjestan važnosti starta u Mađarskoj
Sebastian Vettel je danas u Mađarskoj osvojio 11. pole position za Red Bull Racing, od ukupno 12 kvalifikacijskih nastupa ove godine.
Vettel pole posvetio momčadi
Nakon četvrtog uzastopnog pole positiona kojeg je danas izborio na Hungaroringu nadomak Budimpešte, Sebastian Vettel je imao samo riječi hvale za Red Bullov RB6.
"Od početka vikenda se osjećamo jako dobro, a tijekom noći smo uspjeli malo poboljšati bolid," izjavio je Vettel. "Preko radija sam dečkima javio da je ovo njihov trenutak. Napravili su ovaj nevjerojatan bolid kojeg je užitak voziti. Veselim se sutrašnjoj utrci."
"Kvalifikacije su zapravo bile prilično teške. Nismo imali besprijekorne krugove na opcijskim gumama uQ2 i nismo mogli napraviti puno toga s bolidom, ali smo zato u Q3 imali više samopouzdanja. Nadam se da ćemo sutra imati dobar start i sjajnu utrku."
Start u Mađarskoj još važniji nego inače
Vettel je rekao i da ne može objasniti zbog čega je imao tako veliku prednost u odnosu na suparnike na zavojitom Hungaroringu.
"Pitali smo se gdje je Ferrari pronašao brzinu na Hockenheimu, a sada smo mi ispred. Staza nam jednostavno odgovara. Napravili smo najbolji mogući posao i možemo biti ponosni na ovo."
Vettel je rekao i da vjeruje da je pobjedu na prošlotjednoj VN Njemačke izgubio zbog lošeg starta, pa je svjestan njegove važnosti za sutrašnju utrku.
"Shvatili smo da je problem prošlog vikenda bio loš start i morali smo odlučiti kako dalje. No, siguran sam da možemo imati normalan start i da ću u najgorem slučaju moći obraniti poziciju."
"U Mađarskoj je obično jako važno biti na čistoj strani staze.To sam rekao i prošle godine, kada sam bio na drugom mjestu iza Alonsa. Pretjecanja su jako teška ovdje pa će start biti još važniji," zaključio je.
Alonso se nada dobrom startu
Fernando Alonso će u sutrašnju utrku krenuti iz drugog startnog reda, kojeg dijeli s momčadskim kolegom Felipeom Massom.
Treće mjesto za Alonsa, Massa četvrti na kvalifikacijama
Ferrarijev vozač Fernando Alonso se nada dobrom startu na sutrašnjoj VN Mađarske, kako bi Red Bull Racingovim vozačima, koji su dominirali na današnjim kvalifikacijama, zakomplicirao utrku.
"Mislim da je razlika između Red Bulla i nas velika ovog vikenda," izjavio je Alonso, koji je jučer tvrdio suprotno. "Maksimizirali smo svoje potencijale danas. Napravili smo najbolji postao među momčadima u ostatku poretka."
"Čestitke Red Bullu, dominirali su ovim vikendom i zaslužuju prvi startni red."
"Nadam se da im sutrašnju utrku mogu otežati jer do sada to nije bilo lagano."
Alonso vjeruje u svoje šanse na startu
Alonso tvrdi da će start i prvi krug sutra biti krucijalni, budući da stvarne šanse za pretjecanje na Hungaroringu gotovo ne postoje.
"Znamo da je start važan, kao i to da je na ovoj stazi vrlo teško pretjecati. Znamo i da je strategija jako bitna. Start, prvi zavoj i prvi krug su 60-70% finalnog rezultata."
"Nadam se da možemo imati dobar start kao na Hockenheimu i da možemo osvojiti nekoliko pozicija."
"Prljava strana staze je prilično problematična, možda najgora u kalendaru. Ali, ove godine smo već imali nekoliko startova s prljave strane koji su ispali dobro i loših startova sa čiste strane."
"Sve će ovisiti o tome kakav će biti start i kako će stvari ispasti kada se crvena svjetla ugase. Ne sumnjam da ćemo sutra imati dobru šansu prestići ih."
Button za novi neuspjeh krivi loše držanje bolida
Nakon neobične situacije u Njemačkoj gdje je na kvalifikacijama bio brži od Hamiltona, za Jensona Buttona su stvari u Mađarskoj vraćene u svoj normalni tijek.
Hamilton opet brži od Buttona
Sporiji McLarenov vozač Jenson Button je za svoj današnji, očajni rezultat na kvalifikacijama u Mađarskoj okrivio slabo držanje MP4-25.
Za razliku od momčadskog kolege Lewisa Hamiltona koji se kvalificirao u Q3, a kasnije i na peto mjesto, svjetski prvak Jenson Button je eliminiran već u Q2, i to s više od 1.7 sek. zaostatka za Red Bullom.
"Naš bolid je na treninzima funkcionirao jako, jako dobro, ali na kvalifikacijama nisam mogao pronaći balans," izjavio je Button, za kojeg se općenito vjeruje da u velikoj mjeri ovisi o formi bolida.
"Malo smo promijenili postavke, ali to nije napravilo razliku. Od treninga se malo promijenilo i vrijeme. Jutros sam isto bio zadovoljan bolidom, ali na kvalifikacijama jednostavno nije bilo gripa. Nisu bile sjajne te kvalifikacije i nezadovoljan sam."
Optimizam za sutrašnju utrku
No, Button je optimističan za sutrašnju utrku. "Na čistoj strani staze sam i za utrku imam dva nova seta guma. Nadam se da ćemo se moći boriti."
Petrov zadovoljan što je prvi put brži od Kubice na kvalifikacijama
Ruski vozač Vitalij Petrov je briljirao na kvalifikacijama u Mađarskoj, gdje je prvi put bio brži od Roberta Kubice.
Petrov sedmi, Kubica osmi na kvalifikacijama
Vitalij Petrov je izjavio da je zadovoljan što je na kvalifikacijama konačno, prvi put ove godine pobijedio momčadskog kolegu Roberta Kubicu.
Petrov je u Q3 odvozio sedmo najbrže vrijeme, dok je Kubica jedno mjesto iza njega - što je impresivno za rookija koji je u F1 bolid prvi put sjeo tek prije manje od pola godine.
"Znali smo da će naš bolid biti brz na ovoj stazi," rekao je Petrov za BBC. "Trudili smo se i puno smo radili. Unaprijedili smo bolid i ovdje smo donijeli neke nove dijelove. Imamo dobar rezultat i mislim da su svi zadovoljni zbog toga."
"Kada vozite na stazi, nikad ne mislite o tome jeste li bolji od momčadskog kolege. Samo se fokusirate na svoj posao i na svoja vremena krugova."
"Naravno, uvijek je bolje biti naprijed, ali samo ste fokusirani na dobar rezultat."
Start sa čiste strane staze
Petrov je rekao i da mu je drago što će utrku startati sa čiste strane grida, budući da je start često krucijalan za razvoj VN Mađarske.
"Utrka će biti jako teška. Prvi zavoj na ovoj stazi je prilično opasan."
"Nadam se da neće biti sudara jer startam sa čiste strane staze. Moramo odraditi dobar start i biti ispred drugih na prvom zavoju," zaključio je.
Hamilton šokiran Red Bullovom brzinom
McLarenov vozač Lewis Hamilton je rekao da u odnosu na Red Bull gube sekundu u središnjem i pola sekunde u posljednjem sektoru na Hungaroringu.
"Samo smo se smijali kad smo vidjeli onboard snimke"
Lewis Hamilton je priznao da je šokiran brzinom koju su Red Bull Racingovi vozači demonstrirali danas, na kvalifikacijama u Mađarskoj.
"Za nas se ovdje ne radi o jednoj ili dvije desetinke, nego o sekundi u središnje i pola sekunde u zadnjem sektoru," izjavio je Hamilton.
"Pogledali smo snimke s bolida i samo smo se smijali. Jednostavno je ludo koliko su brzi ovdje. Naš bolid je ujedno najbolji kojeg sam ja vozio na ovoj stazi. Pojma nemam što oni rade, ali brzina koju imaju je nevjerojatna."
Hamilton je rekao da je danas iz svog MP4-25 izvukao "svaki atom," a na kraju je se kvalificirao na peto mjesto.
"Zadovoljan sam današnjim rezultatom. Laknulo mi je kad sam ušao u Q3 jer je bilo tijesno. Mislim da sam iz bolida izvukao i posljednji atom. Tako sam zadovoljan poslom kojeg smo danas napravili."
Button opet sporiji
Za razliku od Hamiltona, druga strana garaže nema nikakvog razloga za zadovoljstvo jer su se stvari, nakon neobične slučajnosti iz Njemačke, vratile na svoje mjesto, pa je Button i danas značajno kaskao. Kvalificirao se na tek 11. mjesto.
Hamilton svjestan važnosti starta i prvog kruga
"Sutra ćemo se morati truditi, ali uzevši u obzir sve stvari, ovo je dobro mjesto za start sutra. Na čistoj strani staze smo, što je pozitivno. Pravac do prvog zavoja je dugačak i sve je moguće. Kažem, prilično sam zadovoljan."
Hamilton je naglasio da će start i prvi zavoj biti vrlo važni na sutrašnjoj utrci.
"Fokusirani smo na utrku. Potreban mi je dobar start kao na nekoliko posljednjih utrka. Želim čist start, čist prolazak kroz nekoliko prvih zavoja i brzi napredak nakon toga."
"Bilo bi sjajno kad bismo izborili nekoliko pozicija, ali ovdje je jako teško pretjecati. No, napravit ćemo najbolji posao kojeg možemo. Ja sam spreman, veselim se."