Brawn poziva na radikalniju redukciju aerodinamičkog potiska
Direktor i vlasnik vodeće momčadi svjetskog prvenstva Ross Brawn smatra da je na tehničkom pravilniku potrebno izvršiti nove, radikalnije zahvate kako bi se povećao broj pretjecanja.
Aerodinamički pritisak još uvijek prevelik
Ross Brawn je izjavio da su potrebni novi, radikalniji zahvati na tehničkom pravilniku kako bi se povećao broj pretjecanja i unaprijedio spektakl Formule 1.
Tehnička radna grupa, čiji je član i Brawn, se nadala da će uvođenjem slick guma, velikom redukcijom aerodinamičkog pritiska, sistemom za obnovu kinetičke energije i pomičnim prednjim krilom u 2009. generirati veći broj pretjecanja. No, ovosezonske statistike su poražavajuće.
Brawn smatra da današnji bolidi još uvijek generiraju previše gripa aerodinamičkim površinama, koje su izuzetno osjetljive na turbulencije. Mehanički grip, koji dolazi od ovjesa i kotača, je u drugom planu.
"Mislim da nam je balans gripa guma i aerodinamičkog gripa još uvijek pogrešan," rekao je Brawn. "Mislim da imamo i previše aerodinamičkog gripa, a premalo gripa koji dolazi od guma."
"Zbilja želimo puno mehaničkog gripa i želimo dramatično smanjiti aerodinamički potisak. Mislim da će se bolidi tek tada moći učinkovito utrkivati."
Dizajneri se ne trude smanjiti, nego povećati turbulencije koje ostavljaju njihovi bolidi
"Ovogodišnji bolidi su puno bolji od onih koje smo imali prošle godine," dodao je.
"No još uvijek imamo bolide sa snažnim aerodinamičkim performansama pa je stoga jako teško kreirati paket s kojim možete slijediti druge ispred sebe."
S obzirom na nevjerojatno oštru konkurenciju, današnji se dizajneri niti ne trude minimizirati tubrulencije koje ostaju za njihovim bolidima, nego tragaju za sasvim suprotnim učinkom, a sve kako bi suparnicima praćenje i pretjecanje bili teže izvedivi.
Dvostruki difuzor dodatno pogoršao stvari
Pretjecanjima nije pomogao ni dvostruki difuzor koji možda jest po slovu novog zakona, ali definitvno nije u njegovom duhu. Brawn, Williams i Toyota su prvi otkrili rupu u pravilniku, a suparničke momčadi nisu imale drugu mogućnost osim da ih slijede.
Brawn, pak, smatra da je šteta napravljena i prije dvostrukog difuzora, kada su momčadi odbacile prijedlog radikalnog rezanja aerodinamičkog pritiska.
"Mislim da je postojala nekakva inicijativa za drakonsku redukciju aerodinamičkih pravila, ali otpor momčadi je bio prevelik," dodao je.
Zajednica F1 momčadi prekonzervativna?
Brawnovi komentari dolaze nakon izjava FIA-inog tehničkog konzultanta Tony Purnella, koji je ranije ove godine izjavio da promjene pravila nikad nisu bile dovoljno duboke i daleke zbog "krajnje konzervativne" zajednice F1 momčadi te da stoga nisu ni mogla dati bolje rezultate.
"Puno je teorija, ali staviti sve u praksu je vrlo teško," zaključio je Brawn koji smatra da su identificiranje i pronalaženje učinkovitih solucija dva različita svijeta.
Trulli u NASCAR, a kamo Button?
Posebno je interesantna situacija u Brawnu jer Jenson Button nipošto ne želi postati najslabije plaćeni svjetski prvak u povijesti Formule 1.
Trulli i Mika Salo će testirati u NASCAR-u
Jarno Trulli nalazi se na listi zainteresiranih vozača za nastup u američkoj NASCAR seriji 2010. Talijanski će vozač poslije Velike nagrade Abu Dhabija krenuti u smjeru Sjeverne Caroline kako bi mu se pripremilo sjedalo u sjedištu Michael Waltrip Racinga, a potom će se pridružiti momčadi za posljednje tri runde prvenstva.
Testovi su otvoreni poslije sezonskog finala u Homesteadu, a zajedno s Trullijem njima će pristupiti i Mika Salo, dok će Vitor Meira popratiti Nélsona Piqueta juniora na testovima s momčadi Truck col Red Horse Racing. Michael Waltrip Racing pod svojim okriljem drži i Germain Racing za koji nastupa talijanski vozač Max Papis.
Button još nije potpisao ugovor za 2010.
I dok su Jarnu Trulliju Japanci dali do znanja da nisu zainteresirani za njegove usluge, bez obzira na dobar rezultat u Suzuki, pozornost ipak privlači Jenson Button. Premda to zvuči neobično, vjerojatni budući svjetski prvak još uvijek nije potpisao ugovor za 2010. Ne samo što Ross Brawn poprilično umanjio ugovor koji je potpisao s Hondom, čini se da nema nikakvu namjeru povećati mu prihode u 2010., bez obzira pobijedi li u prvenstvu ili ne.
Situacija u Brawnu ovisi ponajprije o sponzorima, a trenutno mu engleska momčad ne može ponuditi mnogo. Zasigurno će Button, pobijedi li u prvenstvu, pretendirati i na veći honorar, jer ni u kojem slučaju ne želi postati svjetski prvak najslabije plaćen u povijesti Formule 1. Podsjetimo se, Brawn nije produljio ugovor Barrichellu i premda nije javno obznanio, angažman Nica Rosberga više je nego siguran. Završi li Button kojim slučajem na tržištu neće biti prvi svjetski prvak u povijesti kojemu se to dogodilo. Dovoljno je prisjetiti se sudbina Nigela Mansella (1993.) i Nélsona Piqueta (1988.), nekadašnjih Williamsovih vozača.
Bruno Senna siguran da će sljedeće sezone voziti u Formuli 1
Nećak Ayrtona Senne je sigurniji od 90% da će sljedeće sezone voziti u Formuli 1. 2009. je proveo u seriji Le Mans, a novi bi ugovor trebao objaviti i potvrditi na brazilskom GP vikendu sljedećeg tjedna.
Šanse za F1 veće od 90%
Bruno Senna je samouvjereno izjavio da je siguran da će biti u Formuli 1 sljedeće sezone.
Prošlogodišnji viceprvak serije GP2 je bio na pragu potpisivanja ugovora s Hondom, a transfer je trebao financirati brazilski Petrobras. No, Honda je krajem studenog objavila povlačenje iz Formule 1, a Brawn je uz Buttona odlučio zadržati Barrichella.
Bruno je 2009. proveo u Le Mans seriji, a sa svojim je menadžmentom intenzivno radio i na dolasku u Formulu 1.
"Prilično sam siguran, više od 90%," priča Senna o svojim šansama. "Drago mi je zbog toga. Ovo je bila vrlo teška godina. Ponekad sam se osjećao kao da sam Formuli 1 dalje nego prije. No, sporo, ali sigurno smo se pokušavali vratiti."
Momčadi bile više zabrinute difuzorima nego vozačima
"Početak godine bio je vrlo težak jer su svi govorili samo o dvostrukim difuzorima i pravilima. Bilo je vrlo teško ostvariti dobar kontakt s momčadi jer su svi imali i druge brige osim vozača."
"No kontakt nekako ostvarite i vidite koje su vam stvarne mogućnost. Mi smo bili fokusirani na sve opcije koje su nam se ponudile i sada smo vrlo blizu postizanju dogovora."
Objava novog ugovora na GP vikendu u Interlagosu
"Sve izgleda prilično dobro. Na stolu imamo nekoliko dobrih ponuda i upravo je to ono što trebamo. Mislim da je Formula 1 u teškim trenucima, puno je vozača na tržištu, što nikako ne olakšava život drugim vozačima koji se trude doći u Formulu 1. No, s novim momčadima ćemo, srećom, imati više mjesta."
Na pitanje novinara kada bi mogao nešto konkretnije objaviti, Senna je odgovorio: "Iskreno se nadam da će to biti na Interlagosu."
U Le Mansu naučio čuvati gorivo i gume
Senna je 2009. proveo u seriji Le Mans i tvrdi da će mu to iskustvo biti vrlo korisno sljedeće godine s obzirom na promjenu pravilnika koji više neće dozvoljavati dolijevanje goriva tijekom utrke.
"Natjecao sam se u Le Mansu i bio sam uspješan. U tri utrke sam osvojio dva postolja, što nije loše za nekoga kome je to prva godina. Htio sam steći jedno drukčije iskustvo i uspio sam u tome. Sada znam kako čuvati gorivo i gume, a to će mi biti vrlo važno sljedeće godine."
"Potrošnja goriva će biti problem, a ovo mi je defintivno bila jako dobra priprema. No, sama Formula 1 će definitvno biti najbolja priprema."
Senna je otkrio i da je u pregovorima s dvije F1 momčadi, no priznao je da bi se više volio utrkivati sa iskusnijom momčadi.
Campos, Manor i Force India na vrhu popisa
"Campos i Virgin (Manor) su na top listi novih momčadi. Dakle, razgovaramo s njima, premda je još uvijek rano reći nešto više."
Otkrio je i da je Force India također jedna od mogućnosti.
"Još smo uvijek u pregovorima s njima, ali moramo čekati i vidjeti što će biti. Oni imaju nekakvih problema, tako da najprije trebaju srediti svoj život pa tek onda možemo dalje."