V-TEC MOTOR

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

nismo

Administrator
02.01.2007
2.638
60
38
41
Sarajevo
Auto
a8, 200sx
Kao uvod, možda je zanimljivo napomenuti da je Honda jedan od najvećih proizvođač motora na svijetu, kao i to da je Honda firma sa sportskim image-om, često nazivana "japanskim mercedesom", kako zbog cijene tako i zbog kvalitete.
U trenutku stvaranja ovog teksta (na početku 3. milenija) Hondin motor koji se nalazi u njihovom roadstar-u S2000 ima najveću relativnu snagu - ne računajući kompresorske motore. Motor ima 2000 ccm i snagu od 240 KS što znači da ima 120 KS po litri zapremnine. Motor tu snagu ostvaruje na preko 8000 okretaja u minuti, a da bi se ovaj serijski (komercijalni) motor mogao toliko brzo okretati, najzaslužniji je VTEC - hondin sistem promjenjive faze otvaranja ventila.O čemu se zapravo radi...    
Iako nam u ovoj rubrici nije običaj obrađivati sklopove određenih proizvođača, ovaj puta smo se odlučili napraviti iznimku. Najviše zbog toga, što na primjeru V-TEC motora objašnjavamo i neke općenite principe rada motora. Dakle, krenimo..

9,000 okretaja u minuti je maksimum za koji tvornica jamči da se taj motor može vrtiti (iza toga počinje crveno polje na brojaču okretaja)... to znači da taj motor 4,500 puta u minuti usise, zapali i izbaci smjesu... to isto tako znači da se ta smjesa mora puno brže kretati u radni prostor (motora) i iz njega van... I kako onda natjerati tu smjesu da se brže kreće? Jednostavno... "Napravite propuh"... (Možete to probati i kod kuće! najbolje je ako imate prostoriju sa dva prozora koji su na suprotnim zidovima, pa probajte kako to izgleda kada vani puše vjetar, a vi otvorite obadva prozora U ISTO VRIJEME... smjesa smoga i zraka se u tom slučaju stvarno brže kreće - zar ne?)
"Standardni" motori  
  
Na prvom dijagramu vidite kako to izgleda kod standardnih motora.
Bijela linija označava fazu otvaranja i zatvaranja ispušnog ventila, nakon kojeg se (kod slijedećeg takta) otvara i zatvara usisni ventil (crna linija).
Naravno i tu je prisutno određeno preklapanje faza (tj. period kada su istovremeno otvoreni usisani i ispušni ventil), ali ovdje je to pojednostavljeno prikazano kao da tog preklapanja nema, jer je ono prilično manje nego kod "sportskih" motora
"Sportski" motori  
  
Kod sportskih motora to izgleda kao na drugom dijagramu. Prije nego što se ispušni ventil zatvori, usisni ventil je već otvoren, što smjesi omogućuje brži prolazi kroz cilindar, tj. nema stanja čekanja kao kod gornjeg motora. Dakle, pred kraj faze ispuha, već počinje proces ulaska smjese u cilindar. Time omogućujemo manje vrijeme potrebno za punjenje cilindra.
I tu se postavlja pitanje zašto svi motori ne koriste takav način rada? Razlog leži u tome što taj sistem funkcionira dobro samo kada se radi o velikom broju okretaja (što je jako korisno na trkama), a na malim okretajima su takvi motori neelastični.
Ako standardni motor želite "nagovoriti" da ima fazu otvaranja ventila kao kod sportskog motora morate, samo promijeniti bregastu osovinu koja će imati drugačija brijegove, tako da su ventili duže i više otvoreni. Naravno, najbolje bi bilo kada bi motor malo mogao imati standardnu bregastu osovinu na malom broju okretaja, a onu drugu na velikom broju okretaja. I kakve sad to ima veze sa Hondinim V-TEC sistemom?... Pa Hondin V-TEC sistem omogućuje da se ventili otvaraju i na prvi i na drugi način... čak i na treći (srednji)... Evo i odgovora kako...
Prva faza    
Kod nižeg broja okretaja rade samo dva brijega (Crvene strelice) bregaste osovine (ljubičaste točke) i podižu klackalice (Žute točke) koje pak spuštaju ventile.
Primijetit ćete da prvi brijeg (najmanji, skroz lijevo) samo malo spušta jedan ventil - to znači da i malo goriva ulazi u radni prostor.
Istovremeno treći brijeg (skroz desno) spušta ventil malo više. U ovoj fazi srednji brijeg (Plava točka) podiže svoju klackalicu, ali ona nije fizički povezana sa ventilima - tako da se brijeg u stvari vrti u prazno i ne radi ništa efektivno.

Druga faza    
Kada se motor zavrti do srednjeg broja okretaja, u gornju polovicu hidrauličnog voda dolazi ulje (Narančasto) pod velikim pritiskom. To ulje pritišće klizač desne klackalice (Crvena točka) tako da on uđe u lijevu klackalicu (Plava točka - usporedite stanje sa prethodnom slikom).
Posljedica toga je da oba ventila dobivaju istu fazu, tj. više se otvaraju.
Sada elektronika motora može ubaciti npr. veću količinu smjese kroz usis.
S obzirom da je treći brijeg bregaste osovine sada preuzeo kontrolu nad usisnim ventilom, prvi (najmanji) brijeg se sada vrti u prazno i ne dodiruje svoju klackalicu jer mu je previsoko. Srednji brijeg se nalazi u istom stanju kao i u prvoj fazi.

Treća faza    
Kod visokog broja okretaja ulje ulazi i u donju polovicu hidrauličnog voda.
To ulje pritišće donji klizač desnog zupca, koji pritišće ostale klizače (Crvena strelica), a finalni učinak je da su sve klackalice spojene kao da su jedna kompaktna cjelina.
Sada nastupa srednji brijeg bregaste osovine - kako je najviši, on jedini i radi, a druga dva zupca se vrte u prazno jer su im klackalice previsoko..
Srednji brijeg je ovdje izveden tako da ima malo pomaknutu fazu od druga dva, pa se oba ventila u ovom režimu otvaraju ranije i zatvaraju kasnije, a prilikom otvaranja spuštaju se do najniže točke. Drugim riječima, omogućuje se usis velike količine smjese.
    
Ovakav sistem regulacije rada ventila dodatno opterećuje bregastu osovinu, pa se na takve motore ne stavljaju hidraulični podizači ventila, stoga je iste potrebno podešavati s vremena na vrijeme... Ako malo razmislite shvatit ćete kako ovaj sustav (zbog prve faze) omogućuje i nižu potrošnju goriva...


Honda nije jedina koja primjenjuje sustav promjenjive faze ventila na svojim motorima... BMW ima u svojim motorima sistem koji se zove VANOS, Porsche ima svoj sistem, Toyotin se zove VVT-i, Mitsubishi se služi kraticom MIVEC, a kod Nissana se zove VVL.
Potrebno je još napomenuti da je ovaj koncept jako ovisan o kvaliteti upotrijebljenih materijala.
Hondini stručnjaci rade na razvoju HYPER VTEC motora, koji bi trebali imati još veću izlaznu snagu, uz smanjenje potrošnje goriva
 

jojo

Član
14.01.2007
849
0
0
31
Sarajevo
ja moj drug ima tojotu celiku 96 god 1.6 motor nemos vjerovat kako ide mi na auto putu prema visokom isli 230 a 1.6 kad skontas nijedan mu nije ravan to samo japanci znaju kako
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.