Uvoz guma iz Slovenije

Uvoz guma iz Slovenije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Interesuje me kakva je procedura oko uvoza guma iz Slovenije? Placa li s carina ili samo PDV od 22% ? S obzirom na to da je carina ukinuta onda bi bilo logicno da ide samo 22% na cijenu. Imam prijatelja koji mi moze to dovuci, ali ne znam kako to ide preko granice...Poredjenja radi: Guma 175/50 R 13 kod nas kosta 90 € a u Sloveniji ista ta kosta 55 €...Unaprijed zahvalan i nadam se da nisam pogrijesio PDF..

Član
roki_actros je napisao(la):
Interesuje me kakva je procedura oko uvoza guma iz Slovenije? Placa li s carina ili samo PDV od 22% ? S obzirom na to da je carina ukinuta onda bi bilo logicno da ide samo 22% na cijenu. Imam prijatelja koji mi moze to dovuci, ali ne znam kako to ide preko granice...Poredjenja radi: Guma 175/50 R 13 kod nas kosta 90 € a u Sloveniji ista ta kosta 55 €...Unaprijed zahvalan i nadam se da nisam pogrijesio PDF..

placas samo PDV koji je 17% od iznosa koji ti stoji na racunu za kupljenu gumu, ako uvozis polovne gume onda je druga prica, moraju da prodju test da su ispravne josh uvijek i da se mogu voziti, onda ides na procjenu vrijednosti pa na taj iznos placas porez... ako ces uzimat po 2-3 komada cijena ce te ispast priblizno ista jer placas porez, prijevoz itd...

Član
puno puta nemoras platiti nista kolega dovlaci felge i gume iz njemacke nekad ga zajebavaju a puno puta puste kod nas ima par granicni prelaza u blizini ako ga nepuste na jedan on ode samo na sljedeci :)

Uzimam 4 nove gume i to dodje ukupno 240 € ...Racun je tu naravno jer su nove...Eh sada pitanje je: Je li se to prijavi na Carini tj.na izlazu iz Slovenije, kao vozim 4 gume imam racun itd...:icon_question:

Član
jesu li te gume tebi ako jesu otidji u slovenije sa nekim bzvz gumama i tamo kupi druge i namontiraj i gotovo vratis se preko granice bez ikakvih problema a te stare bzvz bacis

Član
pa nek uzme racun bez poreza
i onda s tim racunom na izlazu iz slovenije nek pita sta i kako,oni ce mu reci
i onda na ulazu u bh prijavi prilozi racun,oni mu kazu koliko ce platiti i to bi trebalo da bude to

Član
bolje ti je rjesenje, odes sa bezveze gumama, tj gume koje su za bacit, do hrvatske, tj na granici BiH-HR, i on ti istovari gume tu u hr, i ti odes kod vulkanizera i zamjenis gume, i predjes u BiH i naravno nista ne platis carine i pdv za gume.

Član
ako on tamo uzme bez poreza sto sumnjam da ce moci ako su gume slovenski proizvod,tj ako se tamo prave
onda ce imati problema :D
jer uzece papire da je izvezo gume a nigdje ih nije uvezo :D

Član
Uzimao sam ja gume iz Italije i racun imas i samo nek ti taj na carini da pecat na povrat PDVa ,e sad neznam koliko je u slo.PDV i kad ti taj kolega opet ode nazad u slo.ponese taj racun s pecatom i gore dobijes razliku

Aha OK...Gume nisu Slovenski proizvod vec se gore prodaju...Nije mi bitan taj povrat, halalio bih to, samo da dopeljam gume da ne bude problema...

Član
a ko ce mu trazit da je opet platio carinu na njih??? NIKO. nikog to ne zanima...
SLobodno ti nek on tebi ovjeri racun (mora bit poseban racun,u radnji samo nek kaze sa povratom PDV-a) i to je to... ti predjes u hr, namontiras sebi gume, i niko te nece pitati ni za gume, ni za kakav racun, ko da Slovenska granica i BiH granica komuniciraju zbog toga?
Jer znam, uvezo sam dosta stvari tako, na kojima sam vratio Mwst. ili ti pdv, a nisam ovdje nista morao platiti...

Član
znam slucaj gdje je momak imo problema radi laptopa,uzeo je bez mwst nekih 150 eur,u at studira,odnio u bih,nije prijavio na granici,i kasnije imo problema.
to sto se tice poreza je uvezano.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.