Udes - naplata stete???

Udes - naplata stete???

Član
Pozz raja, jutros oko 9 sati sam imao udes na nizbrdici odmah poslije table Bradina, isao sam za Mostar na ispit. Vozio sam brzinom izmedju 50-60 km/h i kad sam usao u krivinu zbog zaledjene ceste sam udario u bankinu. Na autu je nacinjena veca materijalna steta, desni prednji tocak je komplet izvaljen sa amortizerom, odavljena karamboka, stradao je i desni blatobran i suvozaceva vrata, izletio je airbag.
Ubrzo nakon mog udesa drugo auto je na istoj krivini zbog iste situacije tj zaledjene ceste udarilo takodje u bankinu na udaljenosti nekih 20 metara iza mene.
Kada je dosla policija rekli su mi da im je ovo sigurno 10-ti slucaj u zadnjih par dana na istoj dionici zbog zaledjene ceste, i rekli su mi angazujem advokata i tuzim direkciju za odrzavanje cesta.
Mene sad interesuje da li od toga ima ista, da li je neko od vas imao ovakvo ili slicno iskustvo, ne bih da se izlazem sudskim troskovima ukoliko od toga nema nista. Policajci koji su radili uvidjaj su mi rekli da mi mogu dostaviti izvod o tim udesima koji su se desili na toj dionici zbog loseg stanja na putevima, ukoliko mi zatreba za tuzbu.
Na internetu sam nasao ovaj clan zakona:
Član 262. Zakona o obligacionim odnosima, Član 5. stav 1. poglavlje IX Ustava Federacije BiH, Član 60. stav 1. Zakona o putevima, Član 18. stav 1. Uredbe o cestama HZ HB

ZA ŠTETU U SAOBRAĆAJNOM UDESU NASTALU ZBOG ZALEĐENOG KOLOVOZA ODGOVARAJU SOLIDARNO PREDUZEĆE ZA ODRŽAVANJE PUTEVA I DIREKCIJA CESTA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE.
 
Član
Ne znam tko bi mogao biti odgovoran sto nisi prilagodio brzinu stanju puta?
Al eto svasta je moguce ali dobro razmisli u sta se upustas jer znas i sam da su sudovi pretrpani, odvjetnici skupi...
Ja koliko znam oni su sada u stanju pripravnosti za snijeg i led. Mislim da nisu jos poceli izlaziti na teren i bacat sol i to...
Ja sam u Citluku upao u rupu punu vode nasred ceste tocno ispred Policije, sva mi voda iscurila skoro mi se pregrijalo auto, al govore sam pao sam se ubio i sto negledas kud vozis.
Dobro sracunaj pare i zivce naspram stete.
Ja bi volio da naplatis stetu.
Pozdrav.
 
Član
Odes kod advokata, ispricas kakva je situacija, on ce znati da li je slucaj takav da se moze dobiti ili ne.
Konsultacije se ne naplacuju, bar kod onih advokata koje ja znam.
 
Član
Ja bih volio da mozes naplatiti stetu ali nije ti ovo Njemacka...i kad predas na sud to ce se vucarati po sudu par godina ,tako da...cisto sumnjam da mozes ista postici...
 
Član
Uvijek te mogu dobiti na foru da nisi prilagodio brzinu uslovima puta....tako da tesko da ces ista dobiti.
 
Član
ja ne znam sta je sa postovima, sto mi se brisu, ali eto, ja cu opet napisat :D
Međutim, veliki broj stručnjaka za saobraćaj i urbanizam sa kojima su razgovarali novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, kažu da zapanujući nedostatak napora i novca usmjerenih ka izgradnji autoputeva ima smrtonosne i paralizirajuće efekte:

Broj nesreća u BiH je 10 puta veći nego u ostatku Evrope: u prvih 11 mjeseci 2006. godine dogodilo se 32,219 saobraćajnih nesreća.
373 osoba je smrtno stradalo,a 9.129 ih je lakše ili teže povrijeđeno.
Saobraćajne gužve povećavaju troškove poslovanja, uzrokuju zagađenje i zagorčavaju život u gradovima.
Loše ceste povećavaju troškova transporta i ne mogu podržati daljnji rast populacije i razvoj gradova.
Javne institucije i kompanije zadužene za održavanje cesta godišnje potroše oko 1 milion KM za sudske troškove i naknade vozačima koji su zbog loših cesta oštetili svoja vozila.
zasto ti ne bi bio jedan od ovih... ;)
 
Član
Hvala na odgovorima, iskreno i ja cisto sumnjam da se moze ista izvuci, i sigurno da cu se dobro posavjetovati i raspitati prije bilo kakve odluke, sad mi je najvaznije da popravim auto i nabavim dijelove, a nakon toga cu vidjeti sta dalje.
 
Član
mozes li kako dokazati da si išao sporo, odnosno pod oprezom, tj da si izletio sa ceste zbog uvijeta na cesti a ne zbog brzine.....

mozes li dokazati to ?

e ako da, onda imaš veće šanse, naravno i auto prije udesa moralo je biti 100% tehnički ispravno...

inače, sve pada u vodu na sudu...
 
Član
Pa mogu to sigurno dokazati , u autu su bile jos 4 osobe, mogu svi posvjedociti, i auto iza mene koje je udarilo u bankinu i njih je bilo 3 ili 4 u autu. Policija koja je radila uvidjaj mi je rekla da mi mogu dostaviti izvod udesa koji su se desili u posljednji mjesec upravo na tom dijelu puta zbog iste stvari, proklizavanja.


Salle je napisao(la):
mozes li kako dokazati da si išao sporo, odnosno pod oprezom, tj da si izletio sa ceste zbog uvijeta na cesti a ne zbog brzine.....

mozes li dokazati to ?

e ako da, onda imaš veće šanse, naravno i auto prije udesa moralo je biti 100% tehnički ispravno...

inače, sve pada u vodu na sudu...
 
Član
slusaj braca ovi sto govore nije ti ovo njemacka pojma nemaju. Nas zakon se prilagodzava evropskom i tezi da bude isti kao i kod njih . Prema tome ja sam upao u saht i uredno naplatio felgu , gumu, sta vec nisu promjenili. Jeste da je malo sudstvo sporo ali se sve moze dobiti . Ako u zakonu pise da su oni odgovorni za cestu onda i jesu. Ako ti policija moze dostaviti unutar 2 godine broj saobracajnih nezgoda na toj dionici to ti je dokaz da si prilagodio brzinu stanju na putevima. Vjeruj mi sve se moze zaganjati i zavrsiti na kraju krajeva oni ce platiti sudske troskove ako uopste do njih dodje. Ti bi prvo trebao poslati dopis i obratiti se firmi koja odrazava te puteve ili otici do njih i reci im da ces ih tuziti ako ti ne daju pare.Ako ne dadnu onda advokata za ruke i u sud i onda se peglas i peglas ali dobijes pare.
 
BHT Ovisnik
vjerujem da se moze izganjati uz advokata,ako slucaj prođe platis mu određeni postotak,al mislim da te mogu i *ebat ako su ti slucajno ljetne gume,takoda obrati i na to paznju;)
 
Član
CoL3 je napisao(la):
vjerujem da se moze izganjati uz advokata,ako slucaj prođe platis mu određeni postotak,al mislim da te mogu i *ebat ako su ti slucajno ljetne gume,takoda obrati i na to paznju;)


U zimsku opremu spadaju ili sve 4 zimske gume, ili ljetne a lanci u gepeku..
 
Top