Trkačka Škoda Fabia R5 dobila zeleno svetlo

Trkačka Škoda Fabia R5 dobila zeleno svetlo

Putovanja.ba
Administrator
129448-skoda%20r5%201.jpg

Nakon sveobuhvatnog procesa proveravanja i uspešne homologacije, međunarodni automobilski savez-FIA, dao je zeleno svetlo za novu Škodu Fabiju R5.

Sada novi reli automobil može da nastavi 114 godina dugu i veoma uspešnu priču u automobilskim trkama ovog češkog proizvođača na trkama širom sveta.

Fabia R5 je bazirana na proizvodnji nove Fabije i naslednik je modela Fabia Super 2000, koji je otišao u istoriju kao najuspešniji reli automobil u istoriji ŠKODA motosporta.

129449-skoda%20r5%2011.jpg

“Oduševljeni smo što nam je međunarodni automobilski savez FIA dao zeleno svetlo. Sada možemo pokazati koliko je dobar naš novi reli automobil na automobilskim trkama,” rekao je član uprave Škode, Dr. Frank Welsch.

Škodin novi reli auto je čisti high-tech. U skladu sa FIA propisima, ŠKODA Fabia R5 je opremljena 1,6 litarskim turbo motorom, za razliku od 2,0 litarskog motora iz Fabije Super 2000. Osim toga, novi automobil sa pogonom na sva četiri točka ima 5-brzinski sekvencijalni menjač. Masa vozila je najmanje 1.230 kilograma, što je navedeno u propisima. Od samog starta projekta, ŠKODA Motorsport je proveo 15 meseci na razvoju preciznog podešavanja automobila kako bi obezbedio da ultra-moderne komponente imaju savršenu interakciju.

Vrhunski vozači kao što je šampion Azije i Pacifika Jan Kopecký (CZ), evropski šampion Esapekka Lappi (FIN), legenda relija na svetskom nivou Freddy Loix (B) i višestruki austrijski šampion Raimund Baumschlager (AT) dali su vredan doprinos razvoju novog reli automobila.

U vožnji do homologacije, prešli su oko 10.000 kilometara testnih vožnji na širokom rasponu puteva i uslova vožnje u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Španiji i Finskoj. Po hladnoći, ledu, jakom suncu, na asfaltu, šljunku ili snegu - ŠKODA Fabia R5 je uspešno prošla svaki test.

Već vlada veliki interes za Škodu Fabiju R5, jer je ona naslednik Škode Fabije Super 2000, koja je bila svojevrsna garancija za osvajanje titule. S ukupno 50 međunarodnih inacionalnih titula za 6 godina, ŠKODA Fabia Super 2000, koja se prvi put pojavila 2009. godine, bila je najuspešniji projekat u 114 godina dugoj istoriji motosporta u ovoj kompaniji.
 
Top