Trebam pomoc (felge,gume)

Trebam pomoc (felge,gume)

Član
Upravo sam razgovarao sa momkom koji ima Corsu B te mi je rekao da mu je 195/55 R15 7J kacalo za blatobran nazad a isto tako tvrdi da 45 ne kaca !? Eh on se u medjuvremenu vratio na 175/55 R15 6J i sad je sve ok...no sta mene zanima ako 7J na 45 ne kaca, koliko bi bilo izvodljivo izbjeci kacanje gume za blatobran sa kombinaciom guma 185/55 R15 7J ili 175 ukoliko se mogu nategnuti toliko pa da dobijem ovakav efekat :

Po nekoj logici trebalo bi da ne zakaca,no ima ovdje sigurno pametnih ljudi koji su slicne stvar vec isprobavali pa mi mogu konkretno reci ima li ova moja teorija logike...jer je ovo po meni jeftinija varijanta nego 45 gume a fino ce i izgledati!?

Član
A zasto nebi stavio 195/50 15 i dovbices onaj falc sto trazis na 7j felgama... A mozes izbjeci kacenje blatobrana sa tvrdjim oprugama i amortizerima...
195 je sirina gume, 50 je visina gume (a ovo 50 znaci 50% od sirine gume). 195/55 su malo visoke gume, 195/50 je dobra
kombinacija i kolega ima na korsi 195/50 15 gume i sportske opruge na njoj i kace mu zadnje obrve kad naleti brzo na neravnu cestu ali samo kad je 4-5 u autu.

Član
ma znam ja sta koja dimenzija predstavlja , ali sam kontao ako sirinu nategnem da cu dobiti oblinu pa izbjeci kacanje :) za 45 znam da nekaca a 50 hmm... ti tvrdis da one mogu?... ja inace planiram ostaviti originalne amortizere ali sportske opruge 40/40 tako da cu dobiti tvrdji ovdjes...sta mislis hoce li to biti dovoljno, ili cu ipak morati ici na 45 profil!?

Član
taj profil 45 ces tesko naci i skupo platiti u odnosu na profil 50... Kod njega ne kace sad hoce li kod tebe hehe ne znam ali kod njega ne kace.... ali ti ces "nategnuti" gume tj. dobiti falc na gumi kad stavis te gume na 7j felge... Moozda bi ti kacile kad bi ti dvoje tezih sjeli nazad ali kad naletis na neravninu ili rupu.

Član
ma ako ce to biti tako minimalna kacanja nije strasno na kraju krajeva moze se blago poraditi na blatobranu ako nece biti veca intervencija,znaci nebi da opticki bude vidljivo ;)

Član
pa kod tebe je to lakse odraditi jer su kod tebe zadnje obrve od plastike tako da ce to biti lakse nego kod drugih auta :icon_smile:

Član
Pa moram pogledati vjerujem da ima ispod komplet lim tako da ... ali nebi znao dok ne provjerim :)

Član
imas lim ali nemas komlet ispod te plasticne obrve nego samo ide 1 cm ispod te plastike i oma rupice sa plasticnim kopcama. Skidao sam na jednoj takvoj da se izvuci lakse nego sa limenim obrvama.

Član
nista onda kad budem uzimao idem sa 195/50 R15 7J pa ako bude kacalo malo cemo izvuci ili sta vec bude potrebno i mislim da ce to biti odlicno na 15" :)

Član
u ovog kolege ne kace ali opet ne znam koje su kod njega opruge... znam samo da su standardni amortizeri a zelene opruge i da su gume 195/50 15

Član
ja mislim da je kod njega spustano 20 najvise 30 mm... Ne izgleda mi kao da je vise spustano od toga.

Član
ma tesko je to procjeniti :) znas kako ti to ide... nazivno spustanje je npr 40/40mm ali da li ce toliko past ili nece to je pitanje :D